‹ înapoi la blog

05 September 2019 | Educaţie

Liga Elevilor Meseriași, schimbarea din învățământul profesional și tehnic din Buzău

Sau cum un grup restrâns de elevi și-a luat responsabilitatea de a fi vocea a 9.000 de colegi din județ, care au nevoie de condiții mai bune de învățare și de laboratoare de practică dotate.

Liga Elevilor Meseriași este primul grup de inițiativă din ÎPT și s-a format în 2018 din 27 de elevi reprezentanți din fiecare liceu tehnologic din județul Buzău și 24 de profesori coordonatori care îi sprijină în demersurile locale. 

În ultimul an au avut mai multe întâlniri la Buzău unde au pus în practică două proiecte gândite de ei pe baza nevoilor din județ: nevoia de cursuri de pregătire în comunicare în licee și nevoia de echipare a laboratoarelor de practică de mecanică din Buzău. 

Au făcut cercetare pentru a vedea cele mai apăsătoare nevoi, au împărțit chestionare și au vorbit cu colegii din liceele lor apoi au organizat cursuri de comunicare în 12 licee și au pus la punct un kit de unelte necesare pentru fiecare dintre cele 13 laboratoare de mecanică din județ. Au ales atelierele de mecanică pentru că este cea mai căutată specializare din județ, concluzie la care au ajuns după ce s-au consultat cu cei mai influenți agenți economici din zonă.  

Pentru finalul anului, plănuiesc o gală de strângere de fonduri pentru a achiziționa kiturile pentru laboratoarele de mecanică.

Pentru că idealul lor e să facă o schimbare mai mare decât cea pe plan local s-au întâlnit cu Inspectorul Școlar pentru Învățământul Profesional și Tehnic din Buzău, Elena Iordache și au transmis către fostul ministru al Educației opiniile lor despre noua strategie a educației și soluții de a crește calitatea actului educațional. 

Recent devenită asociație, Liga numără în prezent 32 de elevi și 26 de profesori și se bucură de o nouă poziționare în discuțiile cu stakeholderi diverși. „Faptul că am devenit o asociație este una dintre cele mai mari realizări ale noastre din ultimul timp. Ne bucurăm că astfel vom avea mai multă credibilitate în fața autorităților, dar și a colegilor și profesorilor noștri”, a declarat Elena Șontică, Președinte al Asociației Liga Elevilor Meseriași.

 

În ultimele 5 zile s-au reunit la Moieciu de Sus, mulți dinte ei mai vechi în ligă, dar și câțiva noi și au lucrat la întremarea grupului. Ba chiar și-au dat seama că se aseamănă cu un trib sau o familie foarte mare unde rolul fiecăruia e vital și nu pot reuși decât împreună ce-și propun. 

Au aflat povești inspirante, de la oameni care au demonstrat că #sepoate și în alte condiții și că există speranță. Oana Preda din partea CeRe le-a vorbit despre implicări de impact la nivel local, Sebastian Berchesan – membru al Departamentului de Politici Publice al Consiliului Tineretului din România le-a vorbit despre demersul de a obține gratuitate pentru transportul public în comun pentru elevii din București, iar Maria Ionescu, de la fundația PACT le-a dat exemple despre proiecte mici care prind amploare și schimbă vieți. 

Radu Szekely, Consilier la Ministerul Educației le-a răspuns la întrebări ajutându-i să înțeleagă mai bine sistemul de învățământ și ce se petrece în culisele acestuia. 

 

Au trecut printr-un training de comunicare, au învățat despre advocacy și project management, au pus la punct Codul de Conduită LEM, și-au aliniat valorile și lucrează la planul de activități pentru perioada următoare. 

Recunosc că în Ligă au învățat multe și că au altă perspectivă când se întorc acasă. 

„Am învățat că este bine să comunici, că emoțiile sunt bune și contează mult să lucrezi bine în echipă.” – Mănăilă Florentina 

„Am învățat foarte multe lucruri despre mine ca persoană, cum să-mi exprim ideile pentru a fi ascultate și cum să lucrez în echipă.” – Dobre Anca 

Întrebați cu ce rămân din experința din Liga Elevilor Meseriași au răspuns următoarele: 

... cu o “familie” nouă, cu amintiri și lecții importante de viață. Liga mi-a demonstrat că trebuie să ies din carapace și să explorez lumea. – Liviu Tudorache 

... cu o experiență extraordinară în care m-am regăsit și cu un nou scop pentru viitor. – Anca Dobre 

... cu mulți prieteni care au devenit pentru mine ”a doua casă” – Georgiana Căruță 

... cu foarte multe amintiri frumoase, cu prieteni și cu multe lecții învățate. – Ramona Petre 

... cu experiența superbă a lucrului în echipă și cu ceea ce am învățat din acțiunile mele și ale celorlalți. Voi rămâne cu prieteni și amintirile alături de cei care m-au sprijinit și m-au ajutat să devin o versiune mai bună a mea. – Maria Barbu 

... cu învățătura de a cunoaște pe cineva ajutându-l, cu multe prietenii puternice și cu evoluția mea care se datorează Ligii. – Ionuț Ivan 

... cu dorința de schimbare în bine. – Eduard Vasile

‹ înapoi la blog