‹ înapoi la blog

17 November 2020 | Educaţie

Pași mici dar mulți. Harta Binelui ajunge la Moinești-Zemeș.

Nu toate lucrurile se obțin ușor, dar știm că, prin pași mici, putem ajunge oriunde dorim. O certitudine valabilă atât pentru oameni, cât și pentru organizații, fie ele mari sau mici. Dacă vrem să schimbăm lumea în bine, așa cum ne dorim aici, în Țara lui Andrei, căutăm oamenii și organizații care să ne fie parteneri în redesenarea hărților și realizăm împreună Harta Binelui.

Încă de acum 12 ani, OMV Petrom a început să susțină ONG-uri locale ce dezvoltă inițiative pentru îmbunătățirea vieții comunităților locale. Acestea sunt acum 11 la număr și se numesc Centre de Resurse ale Comunității și, după ce identifică nevoile din comunitate, găsesc soluții și le implementează prin diverse programe.

Mai mult, pentru a ajuta la generarea de valoare economică şi socială în comunităţi sunt organizate cursuri de formare profesională și calificare, târguri de promovare a producătorilor locali sau cursuri de educație antreprenorială. Comunitățile cu iniţiativă pot primi și suport financiar, astfel încât să dezvolte afaceri pe plan local care să genereze noi locuri de muncă.

Un bun exemplu în acest sens este Asociația Activ Moinești. Aceasta este unul dintre cele 11 Centre de Resurse al Comunității ce a susținut de-a lungul anilor arii importante pentru dezvoltarea locală, în special în Moinești și Zemeș. Iar în acest context Covid a reușit să continue o parte dintre activități.

Printre altele, de-a lungul timpului, Activ Moinești a facilitat comunicarea între tineri și antreprenorii locali interesați de păstrarea tradițiilor locale, a susținut dezvoltarea spiritului antreprenorial în comunitate. De asemenea, a stimulat valorificarea potențialului economic și turistic al comunităților. Astfel, a înființat o asociație a apicultorilor, a organizat cursuri de calificare în acest domeniu și în cel al ospitalității sau a organizat evenimente dedicate comunității, precum “Zilele Moineștiului” sau „I wheel for Moinești-Zemeș”. Acesta din urmă este un proiect de dezvoltare comunitară organizat cu sprijinul OMV Petrom iar banii strânși din taxele de înscriere sunt folosiți în fiecare an pentru susținerea copiilor cu dizabilități, în vederea accederii acestora la terapii complementare, care să le amelioreze starea de sănătate.

Un alt proiect care s-a desfășurat în ultimii ani este cel de stimulare a calificării sau recalificării profesionale a 14 tineri fără loc de muncă din comuna Zemeș. Acesta a reprezentat o oportunitate pentru tinerii absolvenți cărora, prin consilierea și valorificarea abilităților acumulate, le-au fost crescute șansele de angajare. Pe lângă cunoștințele practice, aceștia au beneficiat și de cursuri despre start-up-uri și posibile surse de finanțare.

În luna octombrie 2020, Activ Moinești a dat startul la trei noi proiecte. Primul proiect, „Dezvoltare competențe digitale pentru profesori” se adresează cadrelor didactice de la Școala Gimnazială „Stefan cel Mare” din Zemeș, cu intenția de a îi aduce la zi cu tot ce ține de zona digitală, ca urmare a provocărilor aduse de mutarea a procesului didactic de predare - învățare din clasa fizică în cea online.

Al doilea proiect, „Meserii și meseriași – tâmplarul” își dorește să încurajeze acele meserii care riscă să se piardă, meserii care sunt căutate intens și astăzi, ca și în trecut, solitar sau în cadrul unor societăți de prestări servicii în construcții.

Nu în ultimul rând al treilea proiect, „Lărgim Orizonturi”, prin care elevii de liceu aflați în dificultate să participe la activitățile școlare sunt încurajați, prin susținerea cheltuielilor necesare transportului. Mai multe despre toate acestea, găsiți pe pagina de Facebook a organizatiei.

Cele de mai sus sunt doar câteva dintre acțiunile desfășurate la Moinești Zemeș, voluntarii lucrând zi de zi la noi și noi idei. Evoluând în fiecare an, Asociația Activ Moinești dezvoltă proiecte care susțin și cresc comunitatea locală fiind astfel unul dintre cele mai frumoase exemple de redesenare a hărții României, colorând-o în Harta Binelui.

‹ înapoi la blog