23 February 2018 | Voluntariat

Poveștile celor 11 ONG-uri înființate de OMV Petrom

Din dorința de a fi mai aproape de comunități și de a se implica activ în dezvoltarea lor, OMV Petrom a dezvoltat, în ultimii 10 ani, 11 ONG-uri locale denumite Centre de Resurse ale Comunității – CERC.

1. CERC SUPLACU DE BARCĂU (Asociaţia Centrul de Resurse al Comunităţii Suplacu de Barcău) s-a înființat în 2009. Reunește oameni care mișcă lucrurile pentru a avea o comunitate mai bună și care împărtășesc aceleași idei despre ce înseamnă o comunitate responsabilă.

Printre acțiunile pe care le-a desfășurat până în prezent se numără acțiuni de protejare a mediului înconjurător, campanii de igienă, campanii împotriva discriminării, programe de prevenire a abandonului școlar, ateliere pentru dezvoltarea abilităților copiilor de etnie romă si îmbunătățirea rezultatelor școlare,cursuri de pictură, quilling, muzică și dans pentru copii, acordarea de asistenţa și sprijin persoanelor vârstnice și familiilor nevoiașe din comunitate.

În plus, CERC Suplacu de Barcău pune mare accent pe dezvoltarea forței de muncă locale precum și pe promovarea meseriilor: tricotat, olărit, țesut și apicultură.

CIF: 25495070

IBAN: RO49RNCB0035109595480001- Banca Comercială Română, Marghita

Contact: cercsuplacudebarcau@yahoo.com


2. APLOMB (Asociaţia pentru Parteneriat Local, Organizarea şi Mobilizarea Comunităţii Bustuchin) s-a concentratmai ales pe informarea cetățenilor în legătură cu beneficiile pe care le oferă Uniunea Europeană pentru cei fără un loc de muncă, cu o situație materială precară sau tineri care nu găsesc un loc de muncă potrivit pregătirii lor.

În 2014, APLOMB a înființat grupul de inițiativă Asociația Producătorilor de Fructe de Pădure Bustuchin. Scopul ei este să informeze și să mobilizeze fermierii, crescătorii de animale, reprezentanții autorităților locale despre cum pot susține producătorii agricoli.

În 2015, organizația a dezvoltat 3 plantații de mur pe o suprafața totala de 8.000 m2. A sprijinit mici afaceri locale, oferindu-le consultanță pentru atragerea de fonduri.

În fiecare an, organizația sprijină tineri pentru realizarea unor mici plantații de mur, oferindu-le butași de mur și suport în gestionarea plantației. Până acum, 11 tineri au fost pregătiți să scrie și să implementeze proiecte la nivel local. Din acestea au fost implementate 3 proiecte.

În 2016, APLOMB a înființat Grupul Local al Tinerilor din Bustuchin, cu scopul de a reprezenta tinerii din comunitate, de a-i susține în implicarea activă la proiectele de interes local și alte programe de interes pentru ei. Anul trecut, organizația s-a concentrat în mare parte pe dezvoltarea voluntariatului din comunitate. A crescut numărul de voluntari, a creat un Grup de voluntariat local, pe care l-a implicat în mai multe acțiuni ecologice.

Organizația a realizat, cu ajutorul a 45 de voluntari, un parc de joacă pentru copiii din satul Poiana Seciuri Bustuchin. Un alt proiect de impact, „Agora BustuTin” reprezintă acum un spațiu de cultură și educație non-formală pentru tinerii din comunitate. A fost înființat și un mini-amfiteatru în aer liber și un plan de activități cultural educative pentru tineri.

CIF: 31262559

IBAN: RO59BPOS20010822954RON01 – Bancpost, Sucursala Gorj

Contact: sindrinarumarian@gmail.com


3. CERC IȘALNIȚA (Asociația Centrul de Resurse al Comunității Ișalnița) s-a înființat în decembrie 2011. Organizația sprijină inițiativele de dezvoltare durabilă, activitatea ei punând accent pe procesul participativ de luare a deciziilor la nivelul întregii comunități.

CERC Ișalnița a implementat diverse proiecte – orientate spre agricultură (Conferința RDNR, finanțare Asociația ”Legume Românești” Ișalnița), școală și cultură (Laborator Info, Clasele pregătitoare, Grădina școlii, Monografia comunei Ișalnița, Monument comemorativ Petru și Eliza Opran), sănătate (Clubul Sanitarilor Pricepuți, Screening de diabet, Cursuri de aerobic), activități recreaționale (Lecții de înot, Longboarding, Dans modern, Centru de proiecții, Festivalurile de Iarnă și de Vară, Parc) sau antreprenoriale (Curs și Club).

CIF: 29961628

IBAN: RO49 CRDZ 006A 2232 7048 1001

Website: www.cercisalnita.wordpress.com / www.facebook.com/CERCIsalnita4. ASOCIAȚIA COMUNITARĂ VULTURELU (Poboru)

Asociația Vulturelu a fost înființată în 2013 și a desfășurat în comuna Poboru două proiecte de amploare. Unul dintre ele a constat în restaurarea monumentului eroilor din centrul comunei, iar al doilea, proiectul "Teatru-forum”, a avut ca scop prevenirea abandonului școlar al elevilor din mediul rural prin metode de educație nonformală.

În 2015, organizația a desfășurat un proiect de calificare în meseria de mecanizator agricol pentru 19 persoane din comuna Poboru, iar 4 dintre cursanți au obținut un loc de muncă în urma calificării obținute.

Până la jumătatea acestui an, ONG Vulturelu organizeazăcursuri de calificare pentru 20 de membrii ai comunității în vederea calificării în meseria de confecționer textile. Planurile de viitor ale asociației se bazează tot pe creșterea angajabilității localnicilor și dezvoltarea comunitară. 

CIF: 31713837

IBAN: RO51RNCBO200134621650001

Contact: floryvisan77@yahoo.com


5. CERC TALPA (Asociația Centrul de Resurse al Comunității Talpa) a fost înființat în octombrie 2014, în comuna Talpa, județul Teleorman.

În prezent, Asociația sprijină activitatea unui atelier de tâmplărie în cadrul căruia lucrează membri din comunitate. Produsele lucrate la atelier sunt realizate din materiale de calitate superioară și fac parte dintr-o gamă diversificată.

În 2015, 15 cetățeni ai comunei Talpa au absolvit cursurile de calificare în meseria de dulgher organizate de CERC Talpa, iar în 2017 alți 15 membri ai comunității au absolvit cursuri de calificare în meseria de brutar/patiser.

Și pentru acest an, CERC Talpa și-a propus să continue organizarea cursurilor de calificare pentru cetățenii comunei astfel încât să se poată angaja mai ușor pe piața muncii.

CIF: 33707734

IBAN: RO47RZBR0000060017191051 - Banca Raiffeisen, Sucursala Videle

Contact: Oana Marina Simion - Presedinte, oana_071@yahoo.com;

galtr.vlasca@mail.com


6. CERC POENI-SILIȘTEA (Asociaţia Centrul de Resurse al Comunităţii Poeni-Siliștea) a fost înființat în 2014.

Activitatea organizației este pune accentul pe programe care ajută la dezvoltarea economică și socială a comunelor Poeni și Siliștea.

În 2017, 20 de tinere din comunele Poeni și Siliștea au urmat cursurile de calificare pentru meseria de confecționer – asamblorarticole textile. Alți 30 de copii au învățat dansuri populare specifice zonei și au creat un mic ansamblu artistic.

Pentru acest an, organizația și-a propus să deruleze și alte cursuri de calificare pentru meserii căutate pe piața locală – mecanizator agricol și apicultor.

CIF: 33744627

IBAN: RO63BRDE350SV39402003500 - deschis la Banca BRD Agenția Videle

Contact: Valentin Stoica, Președinte cercpoenisilistea@yahoo.ro


7. CERC MĂNEȘTI (Asociatia Centru de Resurse al Comunitatii Mănești) caută permanent soluții la problemele comunității.

Prin proiectul ”Sunt activ, sunt cetățean!” asociația a construit, cu ajutorul voluntarilor, un loc de joacă în Dărmănești și a desfășurat o campanie de informare și educare pentru copii, tineri și părinți cu privire la pericolele rutiere la care se expun.

Proiectul ”Cu pași mici spre viitor” este o altă inițiativă de susținere a educației copiilor. În cadrul programului, 3 grădinițe din comuna Mănești au fost dotate cu calculatoare. În ”Săptămâna Altfel” s-au desfășurat alte 2 proiecte: ”Activități Eco” și ”Siguranța în comunitate”.

Asociația a implementat și proiecte prin granturi câștigate - ”Mă pregătesc, promovez!” (pregătirea pentru examenul național de capacitate) și ”Eco-Iluminat stradal” (necesitatea eficienței energetice și înlocuirea becurilor din sistemul de iluminat public cu unele cu un consum mai redus).

CIF: 33402470

IBAN: RO62RZBR000006016940133

Contact: cerc.manesti@yahoo.com8. CERC BOLDEȘTI SCĂENI (Centrul de Resurse al Comunității Boldești-Scăeni)

Are ca principal scop creșterea nivelului de trai și educațional al persoanelor dezavantajate din comunitate. Acțiunile organizației țintesc creșterea performanțelor școlare, reducerea abandonului școlar al copiilor și creșterea nivelului de implicare a părinților.

Din 2012 desfășoară constant acțiuni de tip şcoală după şcoală, de educaţie preşcolară şi interculturală pentru copiii rromi şi români şi activităţi de consiliere şi educaţie parentală pentru părinţi.

Oamenii din comunitate beneficiază prin intermediul organizației de cursuri de formare profesională pentru a-și găsi mai ușor un loc de muncă sau pentru a realiza afaceri pe plan local.

Clădirea în care au loc toate activitățile a fost construită cu ajutorul voluntarilor și oamenilor din comunitate, conform cu cele mai riguroase standarde de sustenabilitate. Centrul este independent faţă de utilitățile disponibile în rețeaua publică şi a fost construit folosind materialelor ecologice.

CIF: 35666681

IBAN: RO 32 BTRL RON CRT 0331192001

Contact: cerc_boldesti@yahoo.com


9. CERC AURUL NEGRU Telega (Centrul de Resurse al Comunității Aurul Negru Telega) s-a înființat în decembrie 2015 din dorința de a contribui la dezvoltarea durabilă a comunității Telega și a întregii zone.

În anul 2016, organizația a desfășurat activități precum organizarea de acțiuni de voluntariat, ateliere pentru copii și acțiuni de protecție a mediului înconjurător, menite să ajute la dezvoltarea comunității.

În 2017, organizația a implementat un program complementar programului școlar obligatoriu la Școala Telega având ca scop remedierea problemelor educaționale; ateliere educaționale adresate copiilor și adulților. In 2018, CERC Telega si voluntari din comunitate vor finaliza amenajarea sediului Asociației pentru a duce mai departe toate aceste proiecte într-un spațiu informal.

CIF: 35303562

IBAN: RO 25 RNCB 0208 1486 2734 0001, Banca Comercială Română, Agenția Câmpina

Contact: cercaurulnegru@gmail.com


10. ASOCIAȚIA ACTIV MOINEȘTI a fost creată în 2011 de voluntari din Moinești, pentru moineşteni şi zonele limitrofe, din dorinţa de a contribui activ la dezvoltarea durabilă a zonei.

Asociația dezvoltă numeroase proiecte culturale, campanii de prevenire și siguranță, educație pentru sănătate, plantări, ecologizări și proiecte culturale.

Activ Moinești a desfășurat cursuri de antreprenoriat și calificare în meseria de lucrător în creșterea animalelor pentru 48 de locuitori din Zemeș si Măgirești, cursuri de legumicultor pentru 21 de locuitori din Zemeș și cursuri de apicultor pentru 60 de persoane din Zemeș, Măgirești și Dofteana.

În 2017, asociația a continuat programele de calificare prin pregătirea a 15 persoane în meseria de ospătar, a 10 persoane ca administrator pensiune turistică și alte 20 de persoane în meseria de croitor, cu scopul de a le crește angajabilitatea în zonă.

Beneficiarii cursurilor au fost organizați în asociații de producători și au primit sprijin direct pentru a începe mici afaceri și a obține venituri de pe urma produselor obținute.

Din 2012, Asociația Moinești Zemeș organizează anual competiția mountain biking - MTB Moinești-Zemeș - care a devenit una dintre cele mai mari competiții de profil din România. În cele 6 ediții de până acum, a reușit să strângă unii dintre cei mai buni bicicliști din România și nu numai, să creeze o tradiție locală și să crească potențialul turistic sportiv în zonă.

Peste 1.200 de voluntari OMV Petrom și din comunitatea locală au fost implicați în organizarea competiției, iar mai mult de 1.000 de concurenți au luat startul la cele 6 ediții.

CIF: 28604929

IBAN: RO96 CECEBC 0230RON0841961 - CEC Bank, filiala Moineşti

Website: www.activmoinesti.ro


11. CERC SCHELA (Asociația Centrul de Resurse al Comunității Schela) este primul ONG din rețeaua de organizații înființate de OMV Petrom împreună cu membrii comunităților și autoritățile locale, luând naștere în 2008.

CERC Schela a fost gândit ca un spaţiu de dialog comun, deschis şi transparent, între companie şi comunitatea locală.

Organizația desfășoară proiecte educaţionale, culturale, pentru sănătate, mediu și se implică în dezvoltarea membrilor comunității, punând la dispoziția lor cursuri de orientare profesională, educație parentală ș.a.

Organizația a ajutat familii defavorizate din comuna Schela să își construiască solarii sau să își achiziționeze animale, pentru a-și vinde producția și economisi bani. Împreună cu voluntarii OMV Petrom, în 2012 a înființat primul loc de joacă din comuna Negrea.

În 2015, Comuna Schela a reușit să acceseze fonduri prin proiectul DESPAS - Dezvoltarea Economiei Sociale prin Promovarea Antreprenoriatului Social în valoare de aproape 600.000 de lei.

Pe viitor, CERC Schela își propune să pună un accent mai mare pe dezvoltarea resurselor umane locale, pentru o mai mare angajabilitate a persoanelor defavorizate și încurajarea spiritului antreprenorial.

CIF: 25817566

IBAN: R032 RZBR 0000060012116572 - Raiffeisen Bank , Agenţia Dunărea de Jos Galaţi

Contact: cerc.schela@yahoo.com

‹ înapoi la blog