20 March 2018 | Educaţie

Programul care poate schimba parcursul elevilor din învățământul profesional

Liga Elevilor Meseriași își propune să creeze primul grup de inițiativă al elevilor din învățământul profesional și tehnic (ÎPT) din România.

Unicitatea acestui program este componenta de advocacy - elevii și profesorii învață cum pot genera schimbare în sistemul educațional, cum își pot cere și apăra drepturile.


Cum a luat naștere ideea de a forma Liga Elevilor Meseriași?

OMV Petrom: Din 2015 și până acum, am făcut mai multe demersuri în cadrul programului România Meseriașă pentru a sprijini dezvoltarea învățământului profesional și tehnic și ne-am dat seama că schimbarea în acest sistem educațional trebuie să pornească de la cel care se află în centrul lui: elevul. Vrem ca elevii din Ligă să devină o voce a sistemului educațional, să identifice și să propună chiar ei soluții pentru problemele pe care le întâmpină, să fie cei care luptă pentru un viitor mai bun pentru meseriașii de mâine.De ce ar fi utilă pentru elevi înscrierea în acest program?

Fundația Leaders: Liga Elevilor Meseriași este un cadrul excelent de formare, de interacțiune cu elevi din tot județul Buzău. Pentru orice elev din Învățământul Profesional Tehnic, liga este acea etapă din viața lor care le poate schimba fundamental parcursul. Și ce este cel mai frumos este faptul că prin această schimbare și ei, la rândul lor, vor ajunge să influențeze viitorul celor care vor urma acest pacurs preuniversitar.


Ce vor învăța elevii în Liga Elevilor Meseriași?

Fundația Leaders: Elevii vor participa la ateliere de dezvoltare personală ce au două teme mari: leadership și advocacy.

Vom afla despre leadership-ul personal, autocunoaștere și dezvoltare personală și vor învăța prin practică și lucru în echipă cum să-și exprime punctul de vedere în fața unui public larg. Atelierele sunt construite de specialiștii Leaders cu experiență de peste 10 ani în realizarea de astfel de programe adresate tinerilor.

Elevii vor avea parte de sesiuni interactive bazate pe exerciții practice, jocuri și discuții libere care îi vor ajuta în: identificarea propriilor valori, atitudini, convingeri, stiluri, interpretarea alegerilor și deciziilor luate în viață prin prisma elementelor personale, rolul echipei și cum ajung la îndeplinirea obiectivelor propuse (realizarea unui plan de acțiune, obiective SMART, strategie și monitorizarea impactului).

Totodată, în Școala de Vară care va avea loc exclusiv pentru elevii din Liga Elevilor Meseriași, tinerii se vor putea întâlni cu exemple reale de lideri, vor lucra la înțelegerea elementelor care dau naștere unui proces de leadership, dinamica unei echipe, compararea diverselor tipuri și stiluri de leadership.


Ce așteptări aveți de la elevii și profesorii înscriși în program?

OMV Petrom: Ne așteptăm ca elevii să fie transformați de acest program, să devină o variantă mai bună a lor. Totodată, ne dorim să lupte pentru schimbarea de care au nevoie ei, dar și generațiile următoare, atât în școlile lor, în sistemul de învățământ profesional și tehnic, dar și în comunitatea lor.

În ceea ce-i privește pe profesori, ne dorim să-i avem alături de elevi la activitățile din program și, poate cel mai important, să îi sprijine pe elevi, dându-le încredere în forțele proprii.


De ce se formează Liga Elevilor Meseriași în județul Buzău?

OMV Petrom: Am vrut să lansăm proiectul într-o fază pilot, într-un singur județ, pentru a putea calibra programul pe viitor. Județul Buzău are, în prezent, 9.000 de elevi în învățământul profesional și tehnic, deci aproximativ 10% din totalul elevilor din sistem în momentul actual – un număr considerabil și, totodată, reprezentativ.

Ne-au convins să venim din nou în județul Buzău și cei peste 200 de elevi și 45 de profesori pe care i-am avut anul trecut în Tabăra Meseriașilor. Știm că au dorința și entuziasmul de a se implica în activități, dar și un potențial deosebit.


Ce sfat aveți pentru elevii care vor să se înscrie în Liga Elevilor Meseriași?

Fundația Leaders: Dacă simt că Liga Elevilor Meseriași este locul în care vocea, ideile și energia lor de schimbare pot prinde viață, să nu piardă nicio secundă și să se înscrie. Să-și dea voie să simtă emoțiile unei etape noi din viața lor și aceste emoții să le transforme în curajul de a se înscrie. Proiectul este pentru ei, cu ei și despre ei, iar noi abia așteptăm să le oferim toate uneltele pentru a deveni schimbarea pe care ei o doresc în școlile lor. 

Mai multe detalii despre înscrierea în program aici.

‹ înapoi la blog