‹ înapoi la blog

17 August 2020 | Educaţie

Tabăra Meseriașilor văzută din două perspective: profesor și voluntar.

Despre întâlnirea specială a profului și voluntarului de nota 10, Ciprian-Ovidiu Curcă-Dumitrache, cu proiectul din Țara lui Andrei

Până să fie selecționat pentru a participa la activitățile taberei, Dragoș privea acest proiect ca pe o oricare altă activitate extra-curriculară desfășurată cu elevii pe parcursul verii. Experiența la cald avea să îi ofere o cu totul altă perspectivă.

În vara lui 2017, Dragoș a fost printre profesorii selectați de către organizatori pentru a deveni parte din Tabără Meseriașilor.

Nu a fost selectat sa meargă în tabără cu grupa sa de elevi, din cadrul Liceului Tehnologic Rușețu, așa că s-a „programat” pentru o experiență complet nouă, care i-a reamintit că elevii „sunt lut ce se lasă ușor modelat, atât timp cât dorești să te apropii de el cu fermitate, dar în același timp, cu blândețe”.

Acesta a fost începutul a ceea ce numește o experiență de transformări majore pentru elevi, dar și o ajustare a viziunii profesorilor.

“Fenomenul Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei, s-a materializat într-un loc în care domnea o atmosferă extraordinară! În săptămâna petrecută am învățat multe despre mine și am realizat că mă pot implica în evoluția elevilor pe mult mai multe planuri, asta în principal datorită dialogului purtat cu membrii echipei. Am avut parte de experiențe diverse și am interacționat cu mulți copii frumoși la suflet pe care tabăra i-a ajutat să se dezvolte. Am avut parte de introspecție spre a mă descoperi ajutat fiind de un om minunat, o persoană dedicată și un profesionist desăvârșit.”

S-a implicat atât de mult, încât la finalul taberei și-a dat seama că ar vrea să încerce experiența și din partea cealaltă a baricadei, aceea de voluntar.

Zis și făcut.

În anul următor, Dragoș revenea ca voluntar în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei, seria constructori – electricieni, unde a întâlnit elevi din județul Gorj. Alături de echipa OMV Petrom și de mentori, a luat parte la procesul de consiliere a tinerilor pentru a-i ajuta să își atingă potențialul.

În 2019, deja mentor experimentat, a participat ca voluntar în două serii ale Taberei Meseriașilor, o serie de mecanici și una de electricieni. De această dată s-a întâlnit cu elevi din județele Argeș și Dâmbovița. Ca și anul anterior, satisfacția implicării în acest proces a fost uriașă.

“Îi vedeam sub ochii noștri cum își depășeau frica și emoțiile și cum au reușit să facă lucruri extraordinare sub îndrumarea întregii echipe prezente și a mentorilor”.

O altă mare bucurie a lui Dragoș, legată de această experiență, vine din faptul că OMV Petrom a ales să extindă sprijinul oferit învățământului buzoian prin sponsorizarea unor unități școlare, care au avut participanți la activitățile desfășurate în timpul verii. Astfel, Liceul Tehnologic Rușețu a primit la sfârșitul anului 2017 suma de 22.500 euro pentru achiziționarea de utilaje și materiale didactice cu care să își doteze atelierul mecanic și laboratorul tehnologic.

Iar în martie 2019, atelierul mecanic a fost redat în folosință, cu toată infrastructura reabilitată, cu mobilier și cu utilaje noi, moderne, achiziționate în urma altor două sponsorizări primite.

Astăzi, Dragoș aplică la clasă unele dintre activitățile pe care le-a învățat în Tabăra Meseriașilor. Le-a adaptat ca să poată fi prezentate elevilor săi: „Având experiența taberei și a modului în care au fost percepute activitățile acolo, reușita implementării acestora a fost pe deplin asigurată”.


Îți mulțumim, Dragoș!


‹ înapoi la blog