‹ înapoi la blog

15 October 2020 | Dezvoltare comunitară

Tu de ce iubești România?

Când ne gândim la România, fiecare dintre noi știe exact de ce iubește această țară. Cele mai comune răspunsuri sunt cele mai evidente: relieful variat, ospitalitatea specifică românilor sau chiar varietatea culinară. Dar, totuși, până la urmă, ce iubim la România? Îi iubim pe oamenii ACEIA. Cei care schimbă, care luptă pentru ca ceilalți să fie mai bine, curajoșii, cei care redesenează harta României, realizând Harta Binelui.

Din dorința de a fi mai aproape de comunități, de a sprijini astfel de oameni și de a se implica activ în creșterea lor, OMV Petrom a susținut, în ultimii 12 ani, 11 ONG-uri locale denumite Centre de Resurse ale Comunității. Asociația Centrul de Resurse al Comunității Schela (CERC Schela) este primul ONG din rețeaua de organizații susținute de OMV Petrom împreună cu membrii comunităților și autoritățile locale, luând naștere în 2008.CERC Schela a fost gândit ca un spaţiu de dialog comun, deschis şi transparent, între stakeholderii locali.

În Țara lui Andrei, credem că, prin exemplele pozitive din jurul nostru, Harta Binelui va fi cât mai bine conturată și colorată de fapte bune. Așa că începem a o desena cu o frumoasă poveste de bine din CERC Schela.

Cine este Cerc Schela și ce face pentru comunitate în contextul pandemiei? Schela este o comună din județul Galați, având inclusă în ea un sat micuț numit Negrea. Aici, numărul vârstnicilor este însemnat și mulți dintre aceștia trăiesc singuri departe de copiii și nepoții lor. Date fiind timpurile pe care le trăim, marcate de izolare, voluntarii CERC Schela au decis să se implice printr-un proiect dedicat acestora. Scopul principal a fost acela de a oferi asistență categoriilor de persoane cu grad ridicat de risc în cazul unei infecții cu Covid-19 prin facilitarea aprovizionării cu alimente, medicamente, materiale indispensabile, dar și prin consiliere psihologică la telefon.

„E uman și necesar să existe la nivel local cât mai multe acțiuni de acest gen în care oamenii și companiile să se implice cât mai mult și să sprijinim bătrânii, bunicii, ei sunt ca o carte deschisă a istoriei. Să-i prețuim, sunt ai noștri.” povestește Anica Bezman, coordonator CERC Schela.

O echipa de 7 voluntari a anunțat în toată zona faptul că urmează să demareze acest proiect, iar la sediul CERC Schela a fost alocat un telefon de urgență, la care cei aflați la nevoie să sune și să ceară sprijin.

Foarte curând le-a fost cerut ajutorul, voluntarii au preluat mesajul și s-au dus imediat la persoanele aflate la nevoie. Aceștia fie nu se puteau deplasa pentru a-și face cumpărăturile sau a-și lua rețetele de la farmacie, nu puteau să meargă la medic sau să-și plătească facturile utilităților.

Bătrânii erau plăcut surprinși de faptul că cineva le-a deschis poarta și i–a întrebat de ce au nevoie. Unii spuneau că nu își pot exprima emoțiile prin cuvinte, îți dădeai seama ce simțea acea persoană după felul în care se comporta și după chipul său. Erau bucuroși că cineva, niște străini ca noi le-a înmânat un număr de telefon la care să sune și cineva sărăspundă doleanțelor lor. Ceva care nouă ni se pare un lucru minor, pentru ei era o oază de salvare de la singurătate și rutina zilnică. Erau ca niște copii care se atârnau de poalele părinților. Se știau în siguranță.” povestește Anica Bezman, coordonator CERC Schela.

În timp, organizația a crescut, ajungând acum la 56 de membri actuali,11 membri de consiliu și 2 angajați. Toate activitățile curente sunt administrate de coordonatori CERC Schela iar domeniile proiectelor variază din ce în ce mai mult, acoperind probleme de mediu, educație, sănătate, cultură, antreprenoriat, formare sau orientare profesională. De a lungul timpului, toate aceste proiecte au atins toți membrii comunității, adică 3856 de oameni anual și cu siguranță vor continua să facă schimbări spre bine în toată comuna Schela.

‹ înapoi la blog