‹ înapoi la blog

08 July 2019 | Sport

“Viitorul gimnasticii românești depinde de noi toți”

"Îmi doresc să devin ca toate gimnastele din România care au reușit să își stăpânească emoțiile și să ajungă campioane olimpice”, spune gimnasta Ana Maria Bărbosu, de 13 ani.

Se antrenează la CSS Focșani și s-a aliniat la startul celei de-a cincea ediții a Cupei OMV Petrom, la începutul lunii iunie, alături de celelalte gimnaste din proiectul "Țară, Țară, vrem campioane!".

Micuțele gimnaste s-au pregătit pentru această competiţie de luni de zile. Și au făcut tot posibilul să culeagă roadele muncii lor în fața fostelor campioane prezente în sală: Cătălina Ponor, Sandra Izbașa, Andreea Răducan, Monica Roșu, Larisa Iordache. Dar și a antrenorilor Mariana Bitang, Octavian Bellu, Gina Gogean, Daniela Sofronie.

Gimnastele știu că atunci când ai în faţa ta astfel de modele, visul lor nu e de neatins. Cu acest gând se pregătesc în fiecare zi, să urce pe podiumurile celor mai importante competiții.

Cupa OMV Petrom a fost o nouă etapă de evaluare pentru ele, după un an plin de pregătire. Nu doar antrenamentul este de ajuns. Drumul spre reușită trebuie susținut din toate părțile, ne amintesc marii sportivi.

Chiar dacă gimnastica este o disciplină sportivă care începe de la o vârstă fragedă, eu cred că dacă părintele are un copil cu reale calități și potențial de a deveni un mare campion, părinții trebuie să îl susțină”, spune Mariana Bitang, inițiator al proiectului "Țară, țară, vrem campioane!".


“Ele sunt baza noastră. Acesta este adevărul”

Viitorul gimnasticii românești depinde de noi, în primul rând de adulți, în funcție de cum vor dirija pregătirea, de condițiile pe care le punem la dispoziție copiilor. În străinătate, sportul de performanță, în special gimnastica, a devenit o industrie.”, completează Mariana Bitang.

Și adaugă că nu doar munca antrenorului și a sportivului trebuie să se vadă în acest proces îndelungat. Este chiar mai importantă investiția în recuperarea sportivului și în diagnosticarea lui corectă.

Sunt convinsă că aceste micuțe pe care le vedem astăzi în concurs vor avea posibilitatea să participe la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris. Ele sunt baza noastră, acesta este adevărul”, spune Andreea Răducan, preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică.

Da, gimnastele din programul “Țară, Țară, vrem campioane” sunt o confirmare că România încă mai fabrică sportivi de performanță.

Marii sportivi văd în ele determinare, dorința de a se depăși, de a deveni mai bune de la o competiție la alta. Și spun că aceasta e atitudinea pe care trebuie să o aibă un viitor campion.

Însă, ne aduc aminte că totul se construiește în timp. Asta presupune pregătire îndelungată, investiție și mult efort.

Drumul către performanță este o etapă care înseamnă muncă, înțelepciune și sacrificii pentru a bifa fiecare vis, pe rând”, completează Andreea Răducan.

Cupa OMV Petrom 2019 a avut loc la Complexul Olimpic “Sydney 2000” din Izvorani și a inclus evoluții la individual compus și finale pe aparate.

Câștigătoare ale probelor de individual compus au fost Adelina Ionescu de la CS Dinamo (categoria Junioare II, nivel 3 -11 ani) – locul I, Amalia Puflea de la CSS Bârlad (categoria Junioare II, nivel 4 – 12 ani ) – locul I și Ana Maria Bărbosu de la CSS Focșani (categoria Junioare I, Nivel 5 – varsta 12-14 ani) – locul I.

Cupa OMV Petrom a fost o competiție în care am reușit să mă adun și să fac cât de bine am putut exercițiile. De acum trebuie să fac și mai mult”, spune câștigătoarea Ana Maria Bărbosu.

Idolul meu este Andreea Răducan pentru că s-a antrenat în sala în care m-am antrenat și eu și aș vrea să ajung ca ea”, povestește și Amalia Ioana Puflea, 12 ani (CSS Bârlad).

După eveniment, micuțele gimnaste au îmbinat utilul cu plăcutul, la cantonamentul de la malul mării. Acum se pregatesc intens pentru competițiile sportive din toamnă. Suntem alături de ele și le dorim numai reușite în drumul lor spre marile competiții.

‹ înapoi la blog