„Fabricat în Țara lui Andrei” este competiția de afaceri sociale organizată de OMV Petrom în parteneriat cu Fundația NESsT. Competiția oferă finanţări, consultanţă şi pregătire alături de experţi pentru a fi create afaceri sociale ce produc valoare, rezolvă probleme sociale și oferă locuri de muncă în comunităţile în care OMV Petrom își desfășoară activitatea.
În cele două ediții care au avut loc în perioada 2013-2017, 20 de afaceri sociale din diverse domenii au câștigat finanțare în valoare totală de peste 700.000 de euro, plus un 1 an de consultanță de specialitate în domenii cheie pentru antreprenori: management financiar, legislație, marketing, distribuţie, vânzări ș.a.
55 de finaliști ai competiției au beneficiat timp de ~8 luni de pregătire şi consultanţă pentru efectuarea studiilor de fezabilitate pentru ideile lor și pentru crearea planului final de afaceri.
Cei 20 de câștigători au fost aleși dintre finaliști în urma evaluării unui juriu format din antreprenori de succes, reprezentanți media, dar și membri ai directoratului si experți OMV Petrom.
20 de afaceri
sociale create
60 de locuri de muncă
au fost create
700.000 de euro
finanțări totale
55 de planuri de afaceri
sociale dezvoltate
Consultanță timp de 1
an pentru lansarea
afacerilor
Training-uri: management
financiar, legislație,
vânzări,
marketing şi
promovare, distribuţie,
managementul
performanței
Cosânzeana
Producerea și vânzarea seturilor de cusut pe placaj perforat. Acestea pot fi folosite ca accesorii și decorațiuni (pandantive, broșe, mărțișoare, ornamente de brad). Produsele sunt realizate din materiale ecologice și se încadrează în categoria DIY (do-it-yourself).
Îngrijire Acasă
Deschiderea unui centru județean de îngrijire la domiciliu care va îmbunătăți calitatea vieții vârstnicilor și va pregăti persoane din comunitate în meseria de îngrijitor la domiciliu.
Fabrica „Filantropia Berca”
Înființarea unei fabrici de murături și dulcețuri produse numai cu ingrediente naturale, fără conservați, pe baza unor rețete tradiționale moștenite.
Iluminiș
Înființarea unui atelier de design și producție de corpuri de iluminat din lemn, plexiglass și tehnologie LED, cu un design aparte – elementele din lemn vor fi tăiate la unghiuri ascuțite.
Miere sinceră
Crearea unei stupine în care turiștii vor putea observa viața albinelor în timp ce vor fi cazați în case tradiționale așezate printre stupi. De asemenea, se vor produce miere și lumânări.
Legume și plante aromatice
Extinderea producției actuale de legume și plante aromatice (mărar, pătrunjel, leuștean, salată verde, spanac, ceapă verde) de la 1500 mp la 10000 mp și comercializarea recoltei.
Dar din glie
Maria își propune să înființeze o afacere socială axată pe producția de legume organice. Obiectivul ei este de a produce și a vinde peste 70 de feluri de legume în piețele din orașele din vestul și nord-vestul României.
ECO Extract
Mariana își propune să înființeze o line de producție și ambalare a uleiurilor vegetale presate la rece și extractelor naturale din plante medicinale și aromatice. Produsele pot fi folosite la gătit sau în industria cosmetică.
Bunicel.ro
Mihai Zaharia dorește să își îmbunătățească mijloacele de producție, să își extindă gama de produse cu rețete tradiționale (precum dulceața de nuci verzi), dar și inovatoare (gemuri ce conțin o combinație de fructe și condimente).
Atelier Simpluș
Crearea unei afaceri sociale pentru facilitarea procesului de reinserţie socio-profesională a unor grupuri vulnerabile.
Siguranță și confort
Valorificarea deșeurilor rezultate din tăierea şi prelucrarea lemnului prin realizarea unui atelier de producție de brichete din rumeguș.
Păstorul generos
Înfiinţarea unei stâne tradiţionale în zona Taşbuga, municipiul Moineşti, care va comercializa pe raza judeţului Bacău atât produse lactate tradiţionale de oaie şi capră, cât şi miei vii.
Reușite românești
Extinderea ariei de acţiune a afacerii sociale în comunităţile Marca şi Suplacu de Barcău prin dezvoltarea unui centru de colectare şi ambalare polen şi venin de albine în comuna Marca. Produsele ce urmează să fie dezvoltate sunt: polen crud și venin de albine.
Habitat for humanity
Înfiinţarea unei întreprinderi sociale care va avea ca activitate principală producerea și comercializarea de elemente din beton vibropresat. Principalele tipuri de elemente vor fi: dale, borduri, pavele, bolțari, rigole pluviale (de diferite forme, tipuri, dimensiuni).
Cuptorul de pâine Burcioaia
Fabricarea si comercializarea produselor de panificatie si patiserie în nordul judeţului Vrancea și distribuirea de apă şi pâine persoanelor vulnerabile din zonă.
Lapte şi brânză de la Băbana
Crearea unui centru de colectare şi procesare a laptelui pentru comercializarea de produse lactate. Încurajarea agriculturii din zonă prin creşterea cererii de plante furajere pentru hrana bovinelor.
Izolatori „Fularul Casei”
Crearea unui centru industrial de prelucrare a lânii de oaie, produsele finale fiind izolatori termici și fonici din lână de oaie marca "IZO-MIORIȚA". Se pretează la izolarea termică atât a locuințelor noi și vechi individuale, cât și a spațiilor comerciale sau a diverselor echipamente industriale (frigidere, containere refrigerate, etc).
Reclaimed
Brandul Materia - afacere socială de design, producție de obiecte de mobilier și decorațiuni interioare din lemn masiv recuperat și revalorificat.
Eco Herbal
Dotarea și amenajarea unei secții de colectare și prelucrare de plante medicinale și aromatice și deshidratare de legume rădăcinoase.