Competiția RO SMART in Țara lui Andrei

RO SMART
în Țara lui Andrei

RO SMART în Țara lui Andrei - competiție națională de proiecte care prin tehnologie și digitalizare pot transforma comunitățile din România în comunitățile viitorului.

OMV Petrom oferă granturi totale de 500.000 de euro și mentorat din partea angajaților în implementarea proiectelor câștigătoare.

În RO SMART, putem construi împreună COMUNITĂŢI SMART, pentru o țară mai bună în fiecare zi!

Aflată deja la a 2-a ediție, RO SMART în Țara lui Andrei caută acele proiecte inovatoare care prin tehnologie și digitalizare rezolvă probleme din comunități, îmbunătățesc calitatea vieții cetățenilor, eficientizează consumul de resurse și accesul la serviciile publice, sau reduc cheltuielile publice.

Pentru a crește comunitățile din România, căutăm proiecte care își propun să folosească tehnologia prin aplicații, inteligență artificială, Internet of Things, robotică, automatizare în 5 domenii cheie: educație, sănătate, mediul înconjurător, transport și infrastructură.

În competiţie se pot înscrie organizaţii neguvernamentale, instituții publice, autorități ale administrației publice locale sau unități și instituții de învățământ din sistemul de stat din orice localitate din România. Persoanele fizice se pot înscrie în competiție în parteneriat cu una dintre entitățile menționate anterior.

RO SMART în Țara lui Andrei va finanța în ediția 2019 cu 500.000 euro douasprezece proiecte care au demonstrat că prin tehnologie pot aduce viitorul în prezent.

Aici puteţi afla mai multe informaţii despre cei 12 câștigători.

Competiția RO SMART 2019 și-a desemnat câștigătorii!
Acestea sunt proiectele care pot schimba România prin tehnologie!
Valoarea totală a granturilor oferite de OMV Petrom este de 500.000 de euro.

Câștigătorii

Harta Pentru Drum În Viață

Inițiator: Adriana Preda

Organizație: Asociația The Social Incubator

Pe scurt, proiectul isi propune imbunatatirea accesului pe piata muncii a tinerilor defavorizati (16-24 ani, beneficiari ai sistemului de protectie speciala a copilului sau din categoria NEETS), prin crearea unei experiente digitale complete care va permite accelerarea semnificativa a procesului de descoperire a carierei. Combinand tehnologii digitale (web, Machine Learning, digital marketing), vom putea sparge barierele de acces la informatii, cunostinte si resurse a tinerilor defavorizati, transformandu-le experienta de cautare a drumului in viata si de valorificare a potentialului individual. Concret: vom dezvolta o biblioteca online de referinte in cariera, care va avea 3 componente principale: i) biblioteca in sine (testimoniale video, realizate de profesionisti din viata reala pentru o gama larga de profesii / ocupatii); ii) teste vocationale (de ex. JVIS, Holland, testul inteligentelor multiple), instrumente si resurse consiliere in cariera (de ex. abordari de cautare locuri de munca, tutoriale pentru CV, ghid pentru interviu); iii) mentorat online si sesiuni de coaching, precum si un forum online (cu moderator). In plus, vom dezvolta si un algoritm de tip Machine Learning pentru a calibra/ imbunatati setul de optiuni de cariera oferite in urma testelor vocationale. Practic, vom incarca cat mai multe profile de tineri din grupul-tinta (capitalizand si istoricul nostru de lucru de peste 5 ani) impreuna cu rezultatele lor la testele vocationale si cu deciziile de cariere luate, coroborate cu durata si gradul de satisfactie asociat deciziei vocationale alese. Impactul asteptat al proiectului este ca in primele 6 luni sa avem circa 300 de beneficiari care utilizeaza platforma, iar cel putin 50% dintre cei care participa si la sesiuni de mentorat sa ia o decizie vocationala pana la finele proiectului. Pe termen mediu, impactul asteptat este sa putem multiplica numarul beneficiarilor activi cu un factor de pana la 5.

Smart School la Ciugud - școala viitorului în mediul rural

Inițiator: Gheorghe Damian

Organizație: Primăria Comunei Ciugud

Comuna Ciugud încearcă să promoveze la nivel național conceptul de „smart village” care înseamnă o comunitate rurală care se dezvoltă folosind inteligent resursele locale și soluții tehnologice inovatoare, însă păstrându-și identitatea rurală. Ciugudul a implementat deja mai multe soluții „smart” în comunitate pentru reducerea costurilor administrative, pentru a fi mai aproape de cetățean sau pentru a proteja mediul înconjurător. Astfel este prima comună din România care are automate de plată pentru taxe și impozite locale montate în fiecare sat, a introdus iluminat inteligent pentru reducerea costurilor, a introdus un sistem inteligent de supraveghere video pentru prevenirea faptelor antisociale, folosește un autoturism electric în activitatea curentă sau își asigură electricitatea cu ajutorul unei microcentrale eoliene. Următorul pas este „școala inteligentă” (Smart School) astfel încât dorim ca la Ciugud să funcționeze prima școală de acest fel din mediul rurală care să dezvolte învățământul din zona rurală. „Școala inteligentă” poate deveni un concept național care să demonstreze că tehnologia poate fi soluția prin care educația în mediul rural se poate dezvolta și copiii pot fi atrași spre procesul de învățare folosind soluții tehnologice inovatoare și inedite. „Smart school” înseamnă o școală inteligentă care pregătește viitorii cetățeni inteligenți ai comunității dar și dovada că se poate face învățământ de calitate și în mediul rural. Într-o perioadă în care populația școală migrează masiv spre oraș trebuie implementate urgent măsuri pentru creșterea calității și atractivității învățământului la sat deoarece dispariția școlii din mediul rural înseamnă automat reducerea accesului la educație pentru o importantă categorie de copii din aceste zone rurale, copii care provin din familii fără posibilități economice pentru a le susține educația în zonele urbane. Școala inteligentă are scopul de a stimula educația, de a crește rezultate școlare ale elevilor dar și de a reduce abandonul școlar.

Educație La Înălțime

Inițiator: Toader Marius şi Robe Adrian

Organizație: Fundația Dacica

Imaginează-ți o lecție specială în care elevii intră în direct cu un loc extraordinar, de unde urmăresc live imagini filmate cu o dronă, iar un profesor carismatic le răspunde la întrebări, în direct, chiar de la fața locului. Aceasta este deja o realitate în unele școli din lume. “Educație la Înălțime” înseamnă un proiect inovator în educație prin care elevii din școli izolate din munții Hunedoarei - unii dintre ei având de mers ore prin pădure pentru a ajunge la școală - au parte de niște lecții speciale și intră într-un program de monitorizare a evoluției lor psiho-emoționale și a rezultatelor școlare. Este vorba de lecții pe viu, în direct (istorie, geografie, biologie) în care, cu ajutorul tehnologiei, un profesor recunoscut la nivel național le predă chiar din locul care este subiectul lecției. Lecțiile la distanță sunt înregistrate, montate și distribuite online devenind adevărate vehicule de promovare a proiectului. În a doua parte a programului, elevii vor avea de aplicat ceea ce au învățat, dar tot într-o formulă care utilizează tehnologia și puterea imaginii video. Ei vor participa la un atelier-curs intensiv susținut de profesioniști în producția video și de televiziune în care vor trece prin toate etapele de realizare a unui reportaj/film, de la scriere și filmare până la montaj și distribuire online. La finalul cursului, elevii vor avea de realizat un material de promovare a zonei în care trăiesc, folosind cunoștintele dobândite pe parcursul lecțiilor la distanță din domeniul istoriei, geografiei, biologiei. La finalul proiectului, toate filmele rezultate vor fi proiectate la cel mai mare cămin cultural din zonă, într-un eveniment special la care vor fi invitați locuitorii comunelor, profesorii școlilor din zonă și participanții la program. Pentru stimularea copiilor vom oferi și un premiu pentru cel mai bun film, constând în diverse materiale educative ori recuzită școlară.

Dispozitiv Experimental Pentru Evaluarea Activităților De Recuperare A Mâinii

Inițiator: Gabriel Moagar-Poladian

Organizație: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie

Proiectul oferă un dispozitiv personalizabil care ajută la recuperarea mâinii şi care oferă o determinare precisă, cantitativă a evoluţiei pacientului în activitatea de recuperare. Dispozitivul poate fi folosit la clinică, sub supraveghere medicală sau oferit pacientului pentru exerciţii de recuperare la domiciliu, medicul putând vizualiza via Internet dacă şi cum îşi face pacientul exerciţiile. Acest proiect vine să răspundă unui segment de pacienţi care au foarte mare mare nevoie de recuperare personalizată, afecţiunile legate de mână având cauze dintre cele mai diverse (răniri, operaţii, sau boli legate de aspecte musculare, neurologice, biochimice cum ar fi accidente vasculare cerebrale, afecţiuni traumatice ale creierului, răniri ale coloanei vertebrale, scleroza laterală amiotrofică, scleroza multiplă, afecţiuni reumatice autoimune, reinserţia / transplantul unor segmente ale membrului superior, sindromul de tunel carpian, luxaţii, fracturi, artropatii de cauze diverse)

#mysmarthospital#

Inițiator: Kocsis Emese

Organizație: Spitalul Municipal Dr. Pop Mircea Marghita

"1. Componenta Portal medical Obiectivele portalului medical constau in crearea si punerea la dispozitia pacientilor a unui sistem de informare integrat cu urmatoarele functii: • Constituirea unui dosar medical electronic continand informatiile medicale ale pacientului; • Consultarea rezultatelor analizelor realizate in cadrul spitalului; • Planificarea consultatiilor; • Check-in prezentare pentru inregistrarea rapida in momentul prezentarii in spital; • Notificari email Dupa logarea securizata la portalul spitalului, pacientii trebuie sa poata vizualiza informatii despre consultatiile, testele de laborator si internarile inregistrate in sistemul informatic existent in spital. In cazul in care pacientul s-a prezentat la spital pentru efectuarea unor teste de laborator, rezultatele acestor teste trebuie sa se poata vizualiza prin utilizarea unor coduri de acces puse la dispozitie de personalul spitalului. Componenta de planificare a consultatiilor trebuie sa permita pacientilor sa planifice si sa rezerve date pentru consultatii la o anumita specialitate, doctor, data si interval orar. De asemenea, va putea face anularea unei programari. Pentru reducerea timpului de asteptare la prezentarea in spital, componenta de check-in trebuie sa permita transmiterea catre sistemul informatic implementat in spital a datelor pacientului necesare pentru inregistrarea acestuia. 2. Componenta de optimizare coada asteptare inregistrare pacienti Obiectivul acestui modul este optimizarea pacientilor ce asteapta pentru introducerea datelor de prezentare. Pacientii care solicita servicii complexe pot fi gestionati separat, ceea ce reduce riscul de ""blocare"" a altor pacienti, cu un impact negativ asupra experientei lor. Modulul trebuie sa contina urmatoarele functii: • Inregistrare pacienti prin introducerea detaliilor de prezentare/prin intermediul scanerului de carte de identitate; • Inregistrare pacienti programati prin portalul medical; • Inregistrare pacienti programati pentru internare zi sau continua; • Segmentarea clientilor in cozi de asteptare diferite, in functie de cerintele lor; • Chemarea pacientilor in functie de numarul de ordine primit."

Green City Lab. Servicii Ecosistemice Pentru Orașe Sustenabile

Inițiator: Dan Bărbulescu

Organizație: Asociația Parcul Natural Văcăreşti

Proiectul Green City Lab propune un demers in premiera pentru Romania. Prin intermediul tehnologiilor de ultima generatie, se va realiza cartarea elementelor naturale din Parcul Natural Vacaresti (PNV): arbori, suprafețe de apă si biodiversitate acvatica, pajisti). Pe baza informatiilor adunate vor fi evaluate serviciile ecosistemice oferite de parc. Astfel, proiectul isi propune sa faciliteze accesul comunităților la informații relevante despre contribuția PNV la calitatea vieții (reglarea temperaturii, imbunatatirea calitatii aerului, atenuarea zgomotului, captarea si filtrarea apelor pluviale, fixarea nutrientilor, recreere sanatoasa). Specialistii proiectului vor calcula care este capacitatea de stocare de CO2 a parcului, cu cat contribuie parcul la reglarea temperaturii locale, care este capacitatea de stocare a apelor pluviale dar si gradul de satisfactie al locuitorilor cu privire la serviciile de recreere ale parcului. Pe baza acestor informații, asociatia aplicantă va promova publicului larg valoarea unui astfel de ecosistem si necesitatea dezvoltarii solutiilor verzi (nature based sollutions) pentru cresterea calitatii vietii in orase. In comunicare se va pune accent pe gasirea de solutii pentru atenuarea schimbarilor ce pot fi provocate de cresterea temperaturilor climatice. Proiectul va folosi ca laborator Parcul Natural Vacaresti (PNV), primul parc natural situat in mediul urban din Romania. Zonă umedă autentică, cu o bogată biodiversitate, situat în mijlocul comunități urbane, PNV va deveni în urma implementării proiectului un exemplu cu mare impact pentru promovarea beneficiilor pe care infrastructura verde - albastra le poate oferii orașului. Pe baza acestuia, zone similare din alte orase dar si din Bucuresti pot deveni arii naturale protejate sau zone de protectie locală. Expertii Companiei Petrom vor fi implicati în toate etapele proiectului: adunarea de date, interpretarea datelor, evaluarea serviciilor ecosistemice și promovarea acestora. Demersul din spatele Green City Lab este proiectat pe termen lung și gandit ca un barometru de masurare a capacității unui ecosistem de a oferii servicii comunității.

CAMPUS INTELIGENT - UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCUREȘTI

Inițiator: Radu-Florin PORUMB

Organizație:Universitatea Politehnica din București

Proiectul CUPOLA își propune să contribuie la îmbunătățirea calității vieții comunității din cadrul Universității POLITEHNICA din București (UPB). Obiectivul general al proiectului este realizarea unui smart-campus bazat pe producerea energiei din surse regenerabile și utilizarea tehnologiilor ITC performante. Proiectul va realiza un sistem ecologic de alimentare cu energie a clădirii Grădiniței și Școlii UPB prin producerea în cogenerare a energiei electrice și termice cu ajutorul unor panouri solare hibride. Deasemenea, se va implementa și un un sistem de stocare a energiei electrice și termice. Se propune îmbunătățirea actului didactic prin implementarea unui sistem interactiv de prezentare a situației energetice a clădirilor monitorizate, de tip laborator in vivo al UPB, în vederea îmbunătățirii accesului la educație în domeniile surselor regenerabile și eficienței energetice a întregii comunități din cadrul UPB. Proiectul va facilita educația timpurie a preșcolarilor și școlarilor din cadrul Grădiniței și Școlii UPB în domeniul surselor regenerabile de energie și a mediului. Deasemenea, proiectul va fi replicabil la alte unități școlare similare. Prin intermediul proiectului se va implementa un sistem de măsurare, control și achiziții de date (SCADA) la nivelul corpurilor de clădire EC/EG/EI și a Grădiniței și Școlii UPB, precum și un dispecerat energetic al UPB. Acest obiectiv va asigura scalabilitatea soluției tehnice adoptate la nivelul corpurilor de clădire EC/EG/EI și a Grădiniței și Școlii UPB, suport pentru realizarea unui sistem la scala UPB, replicabil la diferite dimensiuni și ce poate fi folosit pentru integrarea în strategia de dezvoltare durabilă a sistemului energetic al UPB. Se va putea asigura transferul de know-how către alte unități școlare similare.

Kidibot - O Nouă Speranță

Inițiator: Constantin Ferseta

Organizație: Asociația Startevo

“Kidibot - O noua speranta” este o activare a minim 20,000 de copii romani pe perioada a 10 luni de zile prin care sa fie motivati sa citeasca si sa invete mai mult si prin care sa primeasca educatie prin joaca. Proiectul este o continuare fireasca a tuturor eforturilor pe care le-am facut pana acum cu dezvoltarea platformei educationale Kidibot, care prin tehnologie reuseste sa schimbe mii de destine de copii, ajutandu-I sa deprinda obiceiurile bune de citit si invatat printr-o complexa forma de gamification. Kidibot deja si-a dovedit de nenumarate ori eficienta, atat prin premii (cele mai multe castigate in ultimii 2 ani de zile de orice proiect educational pentru tineret), prin feedbackul profesorilor si al parintilor, prin numarul mare de scoli in care a ajuns (25% din scolile romanesti), precum si prin parteneriatele importante pe care le-am initiat. Incepe cu o poveste. Crocobetii, extraterestrii nesuferiti care vor sa cucereasca Pamantul prin lene si prostie, au reusit sa faca numeroase victorii planetare. Dar, o noua forta li se opune, Luptatorii din ordinul Kidibot Silver. Ei vor opri ofensiva nemiloasa, dovedind ca citesc si invata, de la ce fac la scoala pana la noile tehnologii (mecanica cuantica, AI, machine learning, bio-programare, etc). Copiii vor avea la indemana nenumarate “arme” prin care sa-si creasca sansele in bataliile anti-crocobetiene. Micro-Cursuri pe diverse domenii, quizuri (sa ne asiguram ca le-au ramas lucruri in cap), misiuni, batalii, questuri, kidismile-uri, candies, diplome, topuri de matematica, profesori care sa ii ajute sa ajunga cu materia la zi la matematica, etc. Kidibot va restarta educatia la nivel national si o va pregati printr-o schimbare de paradigma. Presiunea social pozitiva, disonanta cognitiva, implicarea sociala, munca in echipa, patriotismul local, distractia utila, influenta personalitatilor, etc, toate vor contribui la ridicarea nivelului de educatie si civilizatie din Romania

Eu și viitorul meu

Inițiator: Alex Petre

Organizație: Asociația Junior Achievement of Romania

Tinerii rețin și învață mai ușor conținutul predat, atunci când au acces atât la resurse blended learning, în format digital, interactiv, cât și la resurse în format tradițional. În proiect: • 10.000 de elevi din clasele VII – X (clasele terminale ale ciclului de învățământ obligatoriu) din 100 de localități rurale și urbane, preponderent din zone defavorizate vor avea acces la module digitalizate Junior Achievement pentru dezvoltarea abilităților de viață, folosind activități curriculare transversale de educație antreprenorială, financiară și orientare profesională. • 10 dintre dintre școlile participante vor fi beneficia de tehnologie smart classroom. JA Romania a pilotat modelul de învățare blended learning, înregistrând feedback foarte bun din partea profesorilor și a elevilor. Având acces la conținut digital, resurse interactive, video, teste și verificări cu feedback instant, elevii devin mai curioși și parcurg activ conținutul educațional în proporție de 89%, față de 55-65% la un curs obișnuit. Prin digitalizarea a trei module educaționale de educație antreprenorială, financiară și pentru orientare profesională („Este afacerea mea!” „Eu și resursele mele!” și „Este profesia mea!”) în versiune standard și extinsă, se creează oportunitatea unui proces educațional flexibil, adaptabil în funcție de disponibilitatea cadrelor didactice, a mediului economic și academic. Digitalizarea celor trei module va fi realizată prin intermediul platformei Learning Management System (LMS) utilizată la nivel internațional în rețeaua JA, iar conținutul va putea fi accesat de pe orice dispozitiv cu browser web (telefon, tabletă, calculator), dar și prin intermediul aplicațiilor Android și iOS. Elevii pot parcurge conținutul în ritm propriu, asincron, dar profesorul poate organiza și sesiuni „direct acces” folosind un proiector și/sau o tablă inteligentă, soluție propusă de proiect pentru mediile dezavantajate, unde tinerii nu au acces la un dispozitiv inteligent. Modulele sunt simple, flexibile, ușor de aplicat, atractive. Programul este accesibil ulterior, GRATUIT, oricărei școli și clase din România.

Digital Therapy for Autism

Inițiator: Nicoleta Orlea

Organizație: Asociația Autism Voice

"Digital Therapy for Autism" propune sa îmbunătățească recuperarea și integrarea copiilor cu autism și alte tulburări de dezvoltare prin digitalizarea și transpunerea în realitate virtuală (VR) a terapiei ABA (Applied Behavior Analisys) aplicate acestora. Prin această tehnologie, atât specialiștii în terapie ABA, cât și copiii și familiile acestora nu vor mai avea obstacole în ceea ce privește expunerea la medii, stimuli sau situații sociale noi. Realitatea virtuală poate crea cu 50% mai puțin efort orice situație, stimul sau experiență necesare pentru recuperarea copilului cu tulburări. Acest program va ajuta, cu echipament și tehnologie VR, la nivel local, direct, 170 de copii și tineri cu autism ai Autism Voice să depășească probleme sociale și emoționale grave (temeri/fobii, tulburările de comunicare, anxietatea, depresie, bipolaritatea) și să accelereze aplicarea planului de intervenție cu 50% mai repede, iar pe plan național, indirect, va ajuta orice copil/tânăr cu autism sau părinte/terapeut prin oferirea de acces gratuit către "prima librărie de experiențe VR pentru autism din România". Dacă este finanțat, acest proiect va fi primul program de acest gen oferit copiilor cu autism, în contextul în care tehnologia VR a fost inclusă cu succes în tratamentele pentru autism în SUA, țările Europei de Nord-Vest și Japonia încă din anii '90.

Robotica@home - Descoperă. Experimentează. Inovează.

Inițiator: Mădălina Iorga

Organizație: Asociația "Centrul de Creație Tehnică pentru Tineret"

Pornind de la propriile nevoi de învățare și dezvoltare și având o experiență de minim 6 ani, timp în care am derulat zeci de Cursuri de Robotică și Programare pentru copii 7 - 17 ani, structurate pe mai multe module, în funcție de vârstă și nivelul de înțelegere al participanților, credem cu tărie că educația de calitate trebuie să fie o resursă educaţională deschisă pentru cât mai multe persoane, indiferent de vârstă și să poată fi actualizată constant pentru a răspunde cât mai bine nevoilor comunității. De aceea ne-am propus să utilizăm tehnologia pentru a învăţa despre tehnologie şi a deprinde abilităţi digitale. Scopul proiectului este dezvoltarea primului curs de Robotică în limba română disponibil online gratuit, care se adresează tuturor celor pasionați sau vor să exploreze domeniul tehnic, indiferent de vârsta, locul sau contextul în care se află. Impactul asupra comunității va fi unul pozitiv întrucât proiectul își propune abordarea la scară largă a educației STEAM prin deprinderea de noțiuni practice de Robotică, adică Programare, Electronică și Mecanică prin experimentare, folosind tehnologii accesibile publicului larg, care nu necesită investiţii majore din partea beneficiarilor. De altfel, o astfel de iniţiativă este în acord cu planul de acţiune privind digitalizarea educaţiei (Digital Education Plan, Comisia Europeană, 2018), în cadrul căruia una dintre principalele dimensiuni vizate în realizarea unui astfel de obiectiv este crearea de conţinut digital de calitate, care să fie accesibil unui număr cât mai mare de beneficiari. Mai mult, promovând educaţia smart proiectul contribuie la îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei procesului de dobândire de competenţe şi abilităţi racordate la realităţile mediul profesional, crescând totodată gradul de adaptare profesională pe piaţa muncii. Cu atât mai mult cu cât estimările arată că în următorii ani cererea de abilităţi cognitive de ordin superior, respectiv competenţe tehnice va creşte semnificativ (McKinsey Global Institute, 2018).

Platforma 4B

Inițiator: Iordăchescu Ionuț

Organizație: Let's Do it, Romania!

Prin platformă sunt furnizate detalii precum: coordonate ale zonei în cauză, fotografii care ilustrează cantitatea de deșeuri ce necesită a fi colectată. Datele referitoare la aceste zone sunt colectate din aplicația TrashOut și validate de o echipă de voluntari Let’s Do It, Romania!. Platforma generează și trimite automat către autoritățile responsabile prin email și fax o sesizare referitoare la zona în care au fost identificate deșeuri în natură, iar acestea au un termen de 30 de zile pentru a curăța zona. 4B va fi folosită de echipa de voluntari Let’s Do It, Romania! pentru a valida datele colectate din TrashOut, a furniza datele de contact ale autorităților, a monitoriza și actualiza statusul zonelor identificate, asigurând astfel un dialog permanent cu autoritatea responsabilă. Cazurile, sesizările, tichetele pot fi închise doar de către voluntari în urma verificării Anexei 2 completată de primării și a fotografiilor primite de la acestea. În același timp, aceasta poate fi folosită și de către primării. Odată înscrise în platformă prin codul primit în sesizare, acestea pot: încărca documentele necesare direct pe platformă, transmite numărul de intrare al sesizării, actualiza statusul acesteia, vizualiza celelalte zone identificate, dar nu pot soluționa (tichetul). Menționăm că 4B este dezvoltată intern de voluntari. Principalul developer este Ionuț Iordăchescu - membru co-fondator Let’s Do It, Romania!

Competiția RO SMART 2019 și-a desemnat finaliștii!
Acestea sunt proiectele care pot schimba România prin tehnologie!
Valoarea totală a granturilor oferite de OMV Petrom este de 500.000 de euro.

Finaliștii

Biosfera SMART

Biosfera Smart este un proiect care contine doua componente, atat Mediul cat si Educatia. Mediul este reprezentat in proiect prin doua componente Biosfera SMART si Solar SMART. Aceste doua componente imbina armonios tehnologia, digitalizarea, automatizare si Mediul. Componenta de educatie este reprezentata de VR SMART unde educatia este dusa in afara conventionalului folosind tehnologie de ultima ora. Impactul asupra comunitatii este reprezentat de catre vizualizarea directa a beneficiilor pe care un Mediu curat il aduce societatii si la ce dezastre poate duce distrugerea sau poluarea acestuia atat pe termen scurt cat si pe termen lung. Constientizarea de catre publicul larg si educare acestuia in ceea ce priveste Mediul si ocrotire acestuia cat si Educatia in aceasta directie reprezinta inima acestui proiect.

Green City Lab. Servicii ecosistemice pentru orase sustenabile

Proiectul Green City Lab propune un demers in premiera pentru Romania. Prin intermediul tehnologiilor de ultima generatie, se va realiza cartarea elementelor naturale din Parcul Natural Vacaresti (PNV): arbori, suprafețe de apă si biodiversitate acvatica, pajisti). Pe baza informatiilor adunate vor fi evaluate serviciile ecosistemice oferite de parc. Astfel, proiectul isi propune sa faciliteze accesul comunităților la informații relevante despre contribuția PNV la calitatea vieții (reglarea temperaturii, imbunatatirea calitatii aerului, atenuarea zgomotului, captarea si filtrarea apelor pluviale, fixarea nutrientilor, recreere sanatoasa). Specialistii proiectului vor calcula care este capacitatea de stocare de CO2 a parcului, cu cat contribuie parcul la reglarea temperaturii locale, care este capacitatea de stocare a apelor pluviale dar si gradul de satisfactie al locuitorilor cu privire la serviciile de recreere ale parcului. Pe baza acestor informații, asociatia aplicantă va promova publicului larg valoarea unui astfel de ecosistem si necesitatea dezvoltarii solutiilor verzi (nature based sollutions) pentru cresterea calitatii vietii in orase. In comunicare se va pune accent pe gasirea de solutii pentru atenuarea schimbarilor ce pot fi provocate de cresterea temperaturilor climatice. Proiectul va folosi ca laborator Parcul Natural Vacaresti (PNV), primul parc natural situat in mediul urban din Romania. Zonă umedă autentică, cu o bogată biodiversitate, situat în mijlocul comunități urbane, PNV va deveni în urma implementării proiectului un exemplu cu mare impact pentru promovarea beneficiilor pe care infrastructura verde - albastra le poate oferii orașului. Pe baza acestuia, zone similare din alte orase dar si din Bucuresti pot deveni arii naturale protejate sau zone de protectie locală. Expertii Companiei Petrom vor fi implicati în toate etapele proiectului: adunarea de date, interpretarea datelor, evaluarea serviciilor ecosistemice și promovarea acestora. Demersul din spatele Green City Lab este proiectat pe termen lung și gandit ca un barometru de masurare a capacității unui ecosistem de a oferii servicii comunității.

"Dispozitiv experimental pentru evaluarea activitatilor de recuperare a mainii"

Proiectul oferă un dispozitiv personalizabil care ajută la recuperarea mâinii şi care oferă o determinare precisă, cantitativă a evoluţiei pacientului în activitatea de recuperare. Dispozitivul poate fi folosit la clinică, sub supraveghere medicală sau oferit pacientului pentru exerciţii de recuperare la domiciliu, medicul putând vizualiza via Internet dacă şi cum îşi face pacientul exerciţiile. Acest proiect vine să răspundă unui segment de pacienţi care au foarte mare mare nevoie de recuperare personalizată, afecţiunile legate de mână având cauze dintre cele mai diverse (răniri, operaţii, sau boli legate de aspecte musculare, neurologice, biochimice cum ar fi accidente vasculare cerebrale, afecţiuni traumatice ale creierului, răniri ale coloanei vertebrale, scleroza laterală amiotrofică, scleroza multiplă, afecţiuni reumatice autoimune, reinserţia / transplantul unor segmente ale membrului superior, sindromul de tunel carpian, luxaţii, fracturi, artropatii de cauze diverse)

Digital Therapy for Autism

"Digital Therapy for Autism" propune sa îmbunătățească recuperarea și integrarea copiilor cu autism și alte tulburări de dezvoltare prin digitalizarea și transpunerea în realitate virtuală (VR) a terapiei ABA (Applied Behavior Analisys) aplicate acestora. Prin această tehnologie, atât specialiștii în terapie ABA, cât și copiii și familiile acestora nu vor mai avea obstacole în ceea ce privește expunerea la medii, stimuli sau situații sociale noi. Realitatea virtuală poate crea cu 50% mai puțin efort orice situație, stimul sau experiență necesare pentru recuperarea copilului cu tulburări. Acest program va ajuta, cu echipament și tehnologie VR, la nivel local, direct, 170 de copii și tineri cu autism ai Autism Voice să depășească probleme sociale și emoționale grave (temeri/fobii, tulburările de comunicare, anxietatea, depresie, bipolaritatea) și să accelereze aplicarea planului de intervenție cu 50% mai repede, iar pe plan național, indirect, va ajuta orice copil/tânăr cu autism sau părinte/terapeut prin oferirea de acces gratuit către "prima librărie de experiențe VR pentru autism din România". Dacă este finanțat, acest proiect va fi primul program de acest gen oferit copiilor cu autism, în contextul în care tehnologia VR a fost inclusă cu succes în tratamentele pentru autism în SUA, țările Europei de Nord-Vest și Japonia încă din anii '90.

Platforma 4B

Prin platformă sunt furnizate detalii precum: coordonate ale zonei în cauză, fotografii care ilustrează cantitatea de deșeuri ce necesită a fi colectată. Datele referitoare la aceste zone sunt colectate din aplicația TrashOut și validate de o echipă de voluntari Let’s Do It, Romania!. Platforma generează și trimite automat către autoritățile responsabile prin email și fax o sesizare referitoare la zona în care au fost identificate deșeuri în natură, iar acestea au un termen de 30 de zile pentru a curăța zona. 4B va fi folosită de echipa de voluntari Let’s Do It, Romania! pentru a valida datele colectate din TrashOut, a furniza datele de contact ale autorităților, a monitoriza și actualiza statusul zonelor identificate, asigurând astfel un dialog permanent cu autoritatea responsabilă. Cazurile, sesizările, tichetele pot fi închise doar de către voluntari în urma verificării Anexei 2 completată de primării și a fotografiilor primite de la acestea. În același timp, aceasta poate fi folosită și de către primării. Odată înscrise în platformă prin codul primit în sesizare, acestea pot: încărca documentele necesare direct pe platformă, transmite numărul de intrare al sesizării, actualiza statusul acesteia, vizualiza celelalte zone identificate, dar nu pot soluționa (tichetul). Menționăm că 4B este dezvoltată intern de voluntari. Principalul developer este Ionuț Iordăchescu - membru co-fondator Let’s Do It, Romania!

"Eu și viitorul meu"

Tinerii rețin și învață mai ușor conținutul predat, atunci când au acces atât la resurse blended learning, în format digital, interactiv, cât și la resurse în format tradițional. În proiect: • 10.000 de elevi din clasele VII – X (clasele terminale ale ciclului de învățământ obligatoriu) din 100 de localități rurale și urbane, preponderent din zone defavorizate vor avea acces la module digitalizate Junior Achievement pentru dezvoltarea abilităților de viață, folosind activități curriculare transversale de educație antreprenorială, financiară și orientare profesională. • 10 dintre dintre școlile participante vor fi beneficia de tehnologie smart classroom. JA Romania a pilotat modelul de învățare blended learning, înregistrând feedback foarte bun din partea profesorilor și a elevilor. Având acces la conținut digital, resurse interactive, video, teste și verificări cu feedback instant, elevii devin mai curioși și parcurg activ conținutul educațional în proporție de 89%, față de 55-65% la un curs obișnuit. Prin digitalizarea a trei module educaționale de educație antreprenorială, financiară și pentru orientare profesională („Este afacerea mea!” „Eu și resursele mele!” și „Este profesia mea!”) în versiune standard și extinsă, se creează oportunitatea unui proces educațional flexibil, adaptabil în funcție de disponibilitatea cadrelor didactice, a mediului economic și academic. Digitalizarea celor trei module va fi realizată prin intermediul platformei Learning Management System (LMS) utilizată la nivel internațional în rețeaua JA, iar conținutul va putea fi accesat de pe orice dispozitiv cu browser web (telefon, tabletă, calculator), dar și prin intermediul aplicațiilor Android și iOS. Elevii pot parcurge conținutul în ritm propriu, asincron, dar profesorul poate organiza și sesiuni „direct acces” folosind un proiector și/sau o tablă inteligentă, soluție propusă de proiect pentru mediile dezavantajate, unde tinerii nu au acces la un dispozitiv inteligent. Modulele sunt simple, flexibile, ușor de aplicat, atractive. Programul este accesibil ulterior, GRATUIT, oricărei școli și clase din România.

4C - Competente pentru viitor

"4C - Competente pentru viitor” ofera ateliere “la clasa” pentru elevii de liceu si gimnaziu din Arges si lectii digitale disponibile online pentru oricine, pe cele 4 competente ale viitorului. Wef.ch a desemnat: gandirea critica/rezolvarea problemelor, gandirea creativa, comunicarea si colaborarea ca fiind primordiale pentru dezvoltarea tinerilor in secolul 21. Vom transforma ice-breaker.ro intr-o platforma online cu lectii digitale pe cele 4 competente, ce ofera „in online” tinerilor din toata tara experienta pe care o oferim “la clasa” in Arges. Proiectul include 3 componente: 1. Ateliere in scoli, „la clasa”, de 2h, bazate pe joc si interactivitate, pe cele 4 competente, pentru 1000 de elevi din judetul Arges. Vor fi livrate de traineri adulti impreuna cu liceenii din Icebreaker Academy, ce au experienta in astfel de activitati, reducand costurile de implementare. 2. Dezvoltarea si popularea platformei online ice-breaker.ro: a. O platforma de invatare online, cu continut interactiv: lectii tip „pastila video” si jocuri interactive dezvoltate in Articulate (soft de ultima generatie in elearning). b. Continutul initial consta in 4 module/lectii digitale pe cele 4 competente ale viitorului. Disponibile gratuit. Ne dorim minim 3000 de conturi de utilizator in 2019-2020 din intreaga tara, crescand anual numarul de utilizatori si al lectiilor digitale. Costurile pentru o astfel de platforma sunt mari de obicei, dar avem experienta anterioara si furnizorii necesari pentru a face proiectul. 3. Support si inspiratie pentru elevi, formatori si cadre didactice. Vom crea pe platforma online un modul special pe tehnici de invatare rapida si metode moderne de predare pentru a creste nivelul de intelegere legat de ce inseamna „invatarea in secolul 21”. Astfel dorim sa folosim invatarea combinata (blended learning) ""la clasa"" si ""online"", pentru a pregati mai bine tinerii pentru viitor cu ajutorul tehnologiei si experientei noastre."

"„Smart School” la Ciugud - școala viitorului în mediul rural"

Comuna Ciugud încearcă să promoveze la nivel național conceptul de „smart village” care înseamnă o comunitate rurală care se dezvoltă folosind inteligent resursele locale și soluții tehnologice inovatoare, însă păstrându-și identitatea rurală. Ciugudul a implementat deja mai multe soluții „smart” în comunitate pentru reducerea costurilor administrative, pentru a fi mai aproape de cetățean sau pentru a proteja mediul înconjurător. Astfel este prima comună din România care are automate de plată pentru taxe și impozite locale montate în fiecare sat, a introdus iluminat inteligent pentru reducerea costurilor, a introdus un sistem inteligent de supraveghere video pentru prevenirea faptelor antisociale, folosește un autoturism electric în activitatea curentă sau își asigură electricitatea cu ajutorul unei microcentrale eoliene. Următorul pas este „școala inteligentă” (Smart School) astfel încât dorim ca la Ciugud să funcționeze prima școală de acest fel din mediul rurală care să dezvolte învățământul din zona rurală. „Școala inteligentă” poate deveni un concept național care să demonstreze că tehnologia poate fi soluția prin care educația în mediul rural se poate dezvolta și copiii pot fi atrași spre procesul de învățare folosind soluții tehnologice inovatoare și inedite. „Smart school” înseamnă o școală inteligentă care pregătește viitorii cetățeni inteligenți ai comunității dar și dovada că se poate face învățământ de calitate și în mediul rural. Într-o perioadă în care populația școală migrează masiv spre oraș trebuie implementate urgent măsuri pentru creșterea calității și atractivității învățământului la sat deoarece dispariția școlii din mediul rural înseamnă automat reducerea accesului la educație pentru o importantă categorie de copii din aceste zone rurale, copii care provin din familii fără posibilități economice pentru a le susține educația în zonele urbane. Școala inteligentă are scopul de a stimula educația, de a crește rezultate școlare ale elevilor dar și de a reduce abandonul școlar.

empaTeach

Deși transformarea digitală oferă numeroase oportunități, în prezent, cel mai mare risc este ca societatea să nu fie îndeajuns de pregătită pentru viitor. Dacă educația trebuie să fie pilonul de susținere al creșterii economice și al incluziunii în UE, atunci o sarcină importantă este pregătirea profesorilor să profite la maximum de oportunități și să facă față provocărilor unei lumi interconectate, care se mișcă cu repeziciune. Conform “Romania Educata 2018-2030”, interesul profesorilor este concentrat pe dezvoltarea competentelor digitale cu accent pe crearea de catre acestia a unor resurse digitale corelate cu programa scolara. Ne adresam profesorilor si elevilor celor 6 comunitati selectate din mediu rural, comunitati vulnerabile si nevulnerabile, comunități în care Școala de Valori a mai implementat proiecte anterior prezentei linii de finanțare, și care prin această oportunitate de finanțare își propune să pregătească comunitățile pentru viitoarele programe, echipându-le cu competențe digitale SMART. empaTeach propune 5 tipuri de activitati bine structurate care sa contribuie la impactarea nevoii de scalabilitate a activitatii pedagogice a profesorilor către elevii lor si comunitatile lor. Sprijinim dascălii în activitatea lor educațională prin expunerea la metode și tehnici de predare creativă, astfel încât aceștia să-și valorifice potențialul pedagogic. Proiectul contribuie la schimbarea educatiei in România prin integrarea tehnologiei și digitalizarea orelor de curs în școală, îmbunătățind curriculum-ul o dată cu adăugarea unor elemente SMART (3D-uri, VR, jocuri și aplicații) la conținutul actual care este convertit, astfel, în material digital și transformat în conținut interactiv. empaTeach doreste sa sustina curriculum-ul școlar, dotează cu soluții tehnice moderne școlile participante, integrând tehnologia la ora de curs, contribuind, astfel, la creșterea calității educației din școală conform “Romania Educata 2018-2030”.

EDUthon. Microlearning digital în școli.

"Scopul Crearea de comunități de învățare în care elevii și profesorii să se simtă în siguranță să se manifeste și să învețe. Profesorii au nevoie de competențe noi, care nu sunt tradițional educate în școală și de instrumente care să-i ajute în comunicarea și relaționarea cu elevii și alți profesori. Ne propunem să dezvoltăm aceste competențe, să le oferim instrumente și să introducem microlearningul și instrumentele digitale în procesul didactic. Descrierea proiectului Profesorii de profil socio-uman din licee beneficiază de training (soft skills și competențe digitale) si de un program digital de follow-up prin microlearning. Ulterior, vor implementa programe digitale de microlearning pentru elevi, vor beneficia de asistență în implementare și de ajutor din partea comunității în actualizarea și digitalizarea curriculumului cu ajutorul EDUthon - eveniment participativ tip hackathon, axat pe dezvoltarea de experiențe de învățare digitalizate. Invităm profesori, elevi și profesioniști de business să creeze și să dezvolte conținut educațional relevant pentru curriculum școlar - pentru a-i asigura o rată de adopție mare. Schimbarea adusă de proiect Vom crea comunități de învățare, cu ajutorul Code of Talent (CoT), platforma de microlearning folosită - un spațiu pentru dezbateri, dialog constructiv, diversitate, exerciții practice și actuale, responsabilitate pentru învățare. Instrumentul propus reușește să completeze oferta educațională a școlii tradiționale cu elemente necesare generației Z, pentru a se dezvolta: - socialul, prin funcționalitățile clasice social media (like, comment, etc), - flexibilitatea, prin accesibilitate pe orice device, - individualizarea învățării ghidate prin feedbackul formative, oferit de profesor, - gamificarea, necesară în toate procesele de învățare. Antrenându-și inteligența emoțională, profesorii pot deveni cu adevărat îndrumători pentru adolescenți în căutarea stimei de sine, a relațiilor sănătoase și a performanței academice."

Upper Teams - Concursuri Online de Matematica pe Echipe

Proiectul Upper Teams va implementa invatarea prin colaborare printr-un concept de concurs - joc pe echipe in care se evalueaza abilitatile matematice ale copiilor si in acelasi timp se dezvolta abilitati de colaborare, leadership, rapiditate in gandire si rezolvare de probleme, totul printr-o platforma online de comunicare virtuala. Conceptul are la baza ideea de „collaborative learning”, care, conform studiilor, este foarte importanta pentru dezvoltarea gandirii critice, iar beneficiile sunt atat sociale si psihologice cat si academice. Acest tip de concurs urmareste, pe langa verificarea abilitatilor matematice ale copiilor, sa le dezvolte abilitati de lucru in echipa, componenta care nu este incurajata in sistemul educational romanesc. Societatea in care traim ne demonstreaza ca performanta echipei este superioara sumei performantelor membrilor ei. Dar copiii nu invata la scoala sa colaboreze, sa se organizeze, sa comunice si sa lucreze impreuna. Sistemul de educatie din Romania este orientat pe individualism si competitie. Credem ca ceea ce lipseste societatii romanesti este spiritul de echipa si abilitatile de leadership, care pot directiona abilitati individuale in realizarea unui scop comun. Proiectul Upper Teams isi propune sa creeze experiente de lucru in echipa copiilor din clasele 5-8, experiente care sa le demonstreze importanta colaborarii, comunicarii si spritului de echipa si in acelasi timp sa le dezvolte aceste abilitati. Copiii isi vor forma echipele, se vor organiza si vor colabora pe durata desfasurarii concursului prin intermediul unei platforme online de comunicare virtuala. Vor primi indicii si sfaturi pentru a se organiza in echipa si pentru a invata sa lucreze impreuna, totul intr-o experienta in care isi vor demonstra abilitatile matematice. "Collaboration means working smarter together, rather than harder alone."

"CAMPUS INTELIGENT - UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCUREȘTI"

Proiectul CUPOLA își propune să contribuie la îmbunătățirea calității vieții comunității din cadrul Universității POLITEHNICA din București (UPB). Obiectivul general al proiectului este realizarea unui smart-campus bazat pe producerea energiei din surse regenerabile și utilizarea tehnologiilor ITC performante. Proiectul va realiza un sistem ecologic de alimentare cu energie a clădirii Grădiniței și Școlii UPB prin producerea în cogenerare a energiei electrice și termice cu ajutorul unor panouri solare hibride. Deasemenea, se va implementa și un un sistem de stocare a energiei electrice și termice. Se propune îmbunătățirea actului didactic prin implementarea unui sistem interactiv de prezentare a situației energetice a clădirilor monitorizate, de tip laborator in vivo al UPB, în vederea îmbunătățirii accesului la educație în domeniile surselor regenerabile și eficienței energetice a întregii comunități din cadrul UPB. Proiectul va facilita educația timpurie a preșcolarilor și școlarilor din cadrul Grădiniței și Școlii UPB în domeniul surselor regenerabile de energie și a mediului. Deasemenea, proiectul va fi replicabil la alte unități școlare similare. Prin intermediul proiectului se va implementa un sistem de măsurare, control și achiziții de date (SCADA) la nivelul corpurilor de clădire EC/EG/EI și a Grădiniței și Școlii UPB, precum și un dispecerat energetic al UPB. Acest obiectiv va asigura scalabilitatea soluției tehnice adoptate la nivelul corpurilor de clădire EC/EG/EI și a Grădiniței și Școlii UPB, suport pentru realizarea unui sistem la scala UPB, replicabil la diferite dimensiuni și ce poate fi folosit pentru integrarea în strategia de dezvoltare durabilă a sistemului energetic al UPB. Se va putea asigura transferul de know-how către alte unități școlare similare.

Robotica@home - Descopera. Experimenteaza. Inoveaza.

Pornind de la propriile nevoi de învățare și dezvoltare și având o experiență de minim 6 ani, timp în care am derulat zeci de Cursuri de Robotică și Programare pentru copii 7 - 17 ani, structurate pe mai multe module, în funcție de vârstă și nivelul de înțelegere al participanților, credem cu tărie că educația de calitate trebuie să fie o resursă educaţională deschisă pentru cât mai multe persoane, indiferent de vârstă și să poată fi actualizată constant pentru a răspunde cât mai bine nevoilor comunității. De aceea ne-am propus să utilizăm tehnologia pentru a învăţa despre tehnologie şi a deprinde abilităţi digitale. Scopul proiectului este dezvoltarea primului curs de Robotică în limba română disponibil online gratuit, care se adresează tuturor celor pasionați sau vor să exploreze domeniul tehnic, indiferent de vârsta, locul sau contextul în care se află. Impactul asupra comunității va fi unul pozitiv întrucât proiectul își propune abordarea la scară largă a educației STEAM prin deprinderea de noțiuni practice de Robotică, adică Programare, Electronică și Mecanică prin experimentare, folosind tehnologii accesibile publicului larg, care nu necesită investiţii majore din partea beneficiarilor. De altfel, o astfel de iniţiativă este în acord cu planul de acţiune privind digitalizarea educaţiei (Digital Education Plan, Comisia Europeană, 2018), în cadrul căruia una dintre principalele dimensiuni vizate în realizarea unui astfel de obiectiv este crearea de conţinut digital de calitate, care să fie accesibil unui număr cât mai mare de beneficiari. Mai mult, promovând educaţia smart proiectul contribuie la îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei procesului de dobândire de competenţe şi abilităţi racordate la realităţile mediul profesional, crescând totodată gradul de adaptare profesională pe piaţa muncii. Cu atât mai mult cu cât estimările arată că în următorii ani cererea de abilităţi cognitive de ordin superior, respectiv competenţe tehnice va creşte semnificativ (McKinsey Global Institute, 2018).

Be SMART, stay SAFE!

Proiectul propus urmărește să dezvolte o platformă educațională și un joc interactiv prin care elevii să învețe despre siguranță într-o manieră atractivă și interactivă, folosind device-uri smart. Scopul este de a informa copiii (6-18 ani) cu privire la siguranța lor într-un mod adaptat evoluției tehnologice, și de a le dezvolta concepte, abilități și atitudini legate de siguranța rutieră, bullying, pericolele consumului de substanțe psihoactive etc. Platforma este gândită ca și un instrument de adaptare a metodelor tradiționale de predare în școli prin utilizarea materialelor didactice interactive: aplicație mobilă, smartphone, proiector smart. Va fi folosită în primul rând de către Biroul pentru Analiza și Prevenirea Criminalității din cadrul IPJ ca și material didactic în cadrul orelor de educație pe care le desfășoară în școli, contribuind la efortul polițiștilor de a educa elevii cu privire la o serie de aspecte ce țin de siguranța lor. În format pilot, platforma se va axa pe siguranța copiilor în trafic și va include prezentări informative, demonstrații video și teste de cunoștințe sub forma unui joc distractiv și interactiv, de tip quiz. Copiii vor accesa jocul printr-o aplicație mobilă de pe device-urile lor mobile și astfel vom introduce smartphone-ul ca și instrument pedagogic. Conținutul platformei va putea fi ulterior modificat acoperind alte teme alte siguranței: bullying, pericolele consumului de substanțe psihoactive, în funcție de nevoile educaționale și cerințele participanților. Reorganizarea stilului de predare/educare a noțiunilor legate de siguranță - printr-o abordare tehnologică și dezvoltarea unui mediu interactiv și atractiv - le va schimba elevilor optica asupra felului în care acționează și se comportă în diverse situații din viața de zi cu zi: ca și participant la trafic, în interacțiunea cu alți oameni sau în timpul liber și dezvoltându-le cunoștințele și abilitățile necesare pentru a fi în siguranță.

"Community Coders"

Community Coders va crea contextul pentru a dezlănțui potențialul uman pe următoarele axe: 1. Social: Se va crea un Centru de IT în Turda dotat cu resurse educaționale și tehnologice astfel încât orice elev interesat va avea acces la acestea. O mulțime de elevi, atât din oraș cât și din celelalte orașe și comune învecinate, nu au acces în timpul liber la resurse corespunzătoare pentru a se dezvolta. Acest proiect le va da șansa să înceapă să își construiască competențele digitale în special acelor elevi din medii defavorizate care nu au acasă calculator sau nu îl au suficient de bun pentru a putea învăța soft-uri mai complexe. 2.Comunitar: Proiectul va crea un grup autonom de tineri. Aceștia vor fi învățați să recruteze resurse pentru ideile lor, să convingă experți să îi formeze precum și își vor crea o cultură de grup axată pe dezvoltare utilizând vaste resurse gratuite din mediul online. Oricum majoritatea persoanelor din această industrie se declară ca fiind auto-didacți. Acest proiect pur și simplu va crea un cadru pentru ca învățarea de acest tip să fie mai bine organizată și recunoscută precum și direcționată către proiecte IT clare. 3. Sistemic: Sistemul actual de învățământ nu mai este capabil să formeze corespunzător elevi datorită organizării sale curriculare. Orice sistem curricular, prin excelență, este static și se adaptează greu schimbărilor în timp ce piața digitală este flexibilă și se schimbă constant. Acest proiect ar putea să fie prima inițiativă de a lateraliza învățământul digital. O sută de profesori foarte competenți nu se compară în cunoștiințe cu miile de tutoriale online, cursuri gratuite, jocuri educaționale. Mai mult, răspunde mult mai eficient nevoilor psihologice din perioada adolescenței, mai exact, nevoii acestora de autonomie. Grupuri autonome pot general mult mai competitiv idei inovatoare care să schimbe lumea.

Upon Marmot sistem de monitorizare parcare

Proiectul oferă ajutor în găsirea unui loc de parcare în strada monitorizată prin amplasarea de senzori și două panouri LED la colțul străzii oferind infromații la gradul de ocupare a locurilor de parcare. Conducătorul autovehicuului poate lua o decizie dacă mertiă să intre în strada monitorizată sau nu pentru a parca autovehiculul. Astfel fluidizăm traficul și strada monitorizată va fi mai puțin aglomerată datorită faptului că nu mai intră autovehicule pentru a căuta un loc de parcare. Vom avea o stradă mai puțin aglomerată, aer mai curat și vom economisii timpul participanților în trafic.

RespectEducation Academy

Proiectul își dorește ca fiecare elev, care are acces la un smartphone cu internet, sa aibă un prieten digital, care să-l informeze corect și să-l îndrume atunci când are o problemă de natură juridică. Indiferent că se confruntă cu o dilemă la școală, în familie, cu prietenii săi ori în societate, aplicația îi va oferi răspunsurile necesare ca să aibă un comportament onest, să respecte legile și să procedeze într-un mod cinstit față de cei din jurul său. În același timp, proiectul urmărește să construiască o bază de cunoștințe solidă pentru acești tineri, cu ajutorul unor activități interactive (inclusiv jocuri cu tematică juridică) și materiale de comunicare adaptate lor, pentru a-i familiariza într-o manieră atractivă cu concepte de drept și justiție.

Biroul Virtual al Pacientului

În momentul de față, prezența fizică la Biroul Pacientului a pacientului sau aparținătorului este necesară pentru a rezolva problemele acestora. Odată introdus în spațiu virtual, Biroul Pacientului poate fi accesat de către pacienți sau aparținătorii acestora, de oriunde și oricând. Realizarea unei platforme online care să permită formularea unei plângeri, sugestii sau mulțumiri, dar care să conțină și informații despre drepturile și obligațiile acestora, despre accesul la serviciile medicale, despre tratamentele disponibile ar duce la implementarea Biroului Pacientului la nivel național. În cazul Biroului Pacientului care funcționează în cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, asociația noastră asigură prezența zilnică și salarizarea unei persoane care oferă asistența necesară pacienților. Acest model este greu de crezut că va fi extins la nivelul tuturor spitalelor din țară datorită costurilor implicate, dar crearea unei platforme online la care să adere și alte spitale ar duce la universalizarea acestui serviciu. Includerea Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” este un prim pas. Această platformă online numită Biroul Virtual al Pacientului sau, mai simplu, Biroul Pacientului, va permite o mai bună reprezentare a pacientului în ansamblul sistemului de sănătate, la crearea unui mecanism de feedback eficient, în folosul pacientului, dar și al managementului spitalului. Tehnic, lucrurile ar funcționa astfel: platforma va conține un formular online în care se completează problema pacientului sau aparținătorului. Un spital înscris la această platforma va primi pe email-ul sau email-urile puse la dispoziția noastră un document generat în urma completării formularului de către pacient sau aparținător. Acest email va conține și un un link către platformă unde va putea formula un răspuns la problema acestuia. Încă nu putem prevedea toate implicațiile unei asemenea abordări, dar ele vor fi rezolvate împreună cu partenerii implicați. În timp, o asemenea platformă va putea oferi și alte facilități pentru pacienți și spitale.

Programări cu SPOR (Sistem de Programări Online pentru Recuperare)

Proiectul constă în analiza amănunțită a operațiilor legate de programarea pacienților și de procesul prin care aceștia interacționează cu personalul medical. În urma analizei, va fi realizatăo aplicație web care va permite și va optimiza programarea pacienților la procedurile prescrise de către medicul examinator, înlocuind astfel varianta tradițională cu creionul și caietul. Programarea se va face într-un mod unificat, dintr-un singur loc, fără efort adițional din partea pacienților.Tot personalul medical va avea acces la planificarea pacienților și a colegilor în timp real. În acest fel, planificările pot fi parțial automatizate și pot avea constrângeri. De ce ideea este SMART? Îmbunătățirea modului de lucru cu pacienții poate înseamnă o productivitate ridicată din partea personalului și deschide posibilitatea deservirii unui număr mai mare de pacienți. Reducerea timpului de așteptare între operațiile din aceeași secție nu doar crește confortul ci permite începerea din timp a procedurilor. Înlocuirea programării pe foaie cu programarea digitalizată permite gestionarea mai buna a activității si deschide calea către mai multă transparență și interoperabilitate cu colegii. De asemenea, gestionarea poate fi extinsă și cu alte operații automatizate precum operații similare aplicate în paralel, balansarea volumului de muncă, integrare cu mai multe persoane, participare la procese interne. O serie de rapoarte pot fi create automat pe baza datelor din sistem.

Educație La Înălțime

Imaginează-ți o lecție specială în care elevii intră în direct cu un loc extraordinar, de unde urmăresc live imagini filmate cu o dronă, iar un profesor carismatic le răspunde la întrebări, în direct, chiar de la fața locului. Aceasta este deja o realitate în unele școli din lume. “Educație la Înălțime” înseamnă un proiect inovator în educație prin care elevii din școli izolate din munții Hunedoarei - unii dintre ei având de mers ore prin pădure pentru a ajunge la școală - au parte de niște lecții speciale și intră într-un program de monitorizare a evoluției lor psiho-emoționale și a rezultatelor școlare. Este vorba de lecții pe viu, în direct (istorie, geografie, biologie) în care, cu ajutorul tehnologiei, un profesor recunoscut la nivel național le predă chiar din locul care este subiectul lecției. Lecțiile la distanță sunt înregistrate, montate și distribuite online devenind adevărate vehicule de promovare a proiectului. În a doua parte a programului, elevii vor avea de aplicat ceea ce au învățat, dar tot într-o formulă care utilizează tehnologia și puterea imaginii video. Ei vor participa la un atelier-curs intensiv susținut de profesioniști în producția video și de televiziune în care vor trece prin toate etapele de realizare a unui reportaj/film, de la scriere și filmare până la montaj și distribuire online. La finalul cursului, elevii vor avea de realizat un material de promovare a zonei în care trăiesc, folosind cunoștintele dobândite pe parcursul lecțiilor la distanță din domeniul istoriei, geografiei, biologiei. La finalul proiectului, toate filmele rezultate vor fi proiectate la cel mai mare cămin cultural din zonă, într-un eveniment special la care vor fi invitați locuitorii comunelor, profesorii școlilor din zonă și participanții la program. Pentru stimularea copiilor vom oferi și un premiu pentru cel mai bun film, constând în diverse materiale educative ori recuzită școlară.

"Kidibot - O noua speranta"

“Kidibot - O noua speranta” este o activare a minim 20,000 de copii romani pe perioada a 10 luni de zile prin care sa fie motivati sa citeasca si sa invete mai mult si prin care sa primeasca educatie prin joaca. Proiectul este o continuare fireasca a tuturor eforturilor pe care le-am facut pana acum cu dezvoltarea platformei educationale Kidibot, care prin tehnologie reuseste sa schimbe mii de destine de copii, ajutandu-I sa deprinda obiceiurile bune de citit si invatat printr-o complexa forma de gamification. Kidibot deja si-a dovedit de nenumarate ori eficienta, atat prin premii (cele mai multe castigate in ultimii 2 ani de zile de orice proiect educational pentru tineret), prin feedbackul profesorilor si al parintilor, prin numarul mare de scoli in care a ajuns (25% din scolile romanesti), precum si prin parteneriatele importante pe care le-am initiat. Incepe cu o poveste. Crocobetii, extraterestrii nesuferiti care vor sa cucereasca Pamantul prin lene si prostie, au reusit sa faca numeroase victorii planetare. Dar, o noua forta li se opune, Luptatorii din ordinul Kidibot Silver. Ei vor opri ofensiva nemiloasa, dovedind ca citesc si invata, de la ce fac la scoala pana la noile tehnologii (mecanica cuantica, AI, machine learning, bio-programare, etc). Copiii vor avea la indemana nenumarate “arme” prin care sa-si creasca sansele in bataliile anti-crocobetiene. Micro-Cursuri pe diverse domenii, quizuri (sa ne asiguram ca le-au ramas lucruri in cap), misiuni, batalii, questuri, kidismile-uri, candies, diplome, topuri de matematica, profesori care sa ii ajute sa ajunga cu materia la zi la matematica, etc. Kidibot va restarta educatia la nivel national si o va pregati printr-o schimbare de paradigma. Presiunea social pozitiva, disonanta cognitiva, implicarea sociala, munca in echipa, patriotismul local, distractia utila, influenta personalitatilor, etc, toate vor contribui la ridicarea nivelului de educatie si civilizatie din Romania

Timisoara Heritage smart View - THsV

Municipiul Timisoara este orasul care inregistreaza in ultimii ani un trend ascendent de dezvoltare, din punct de vedere economic si demografic. Timisoara are o istorie indelungata care incepe cu antice asezari umane pe actuala vatra a orasului si mai apoi cu aparitia primei cetati fortificate, in jurul sec. XII. Astfel, Timisoara detine un patrimoniu cultural vast care, din pacate, in momentul de fata, nu este pe deplin valorificat, cei interesati (locuitori ai orasului sau turisti) neavand la dispozitie mecanisme facile de a obtine informatii privind patrimoniul local si accesul la aceste obiective. O initiativa importanta de punere in valoare a patrimoniului cultural local a fost obtinerea statutului de Capitala Culturala Europeana 2021, una din constatarile acestui demers fiind necesitatea unei mai bune corelari intre sectorul IT&C, aflat in plina ascensiune in ultiimii ani de dezvoltare economica a orasului si sectorul cultural prin utilizarea unor solutii moderne IT&C, facile pentru promovarea culturii si a patrimoniului cultural local la nivelul locuitorilor si turistilor interesati. In acest context, prin acest proiect, ne propunem dezvoltarea unei aplicatii mobile user friendly, prin care orice utilizator interesat poate accesa in timp real informatii privind localizarea si descrierea unui numar total de 118 monumente de patrimoniu cultural local (tip A si B, cf. Ord. 2314/2004 si 2385/2008). Aceasta aplicatie va putea fi descarcata pe orice dispozitiv mobil (Android sau iOS) si va furniza urmatoarele informatii cu privire la un obiectiv: localizarea exacta pe harta, indicatii privind accesul la obiectiv, denumire, tip, datare, fotografii, scurta descriere in limba RO, EN, FR, DE, HU. Pentru persoanele cu dizabilitati de vedere aplicatia include descrierea obiectivelor de patrimoniu in format audio (RO, EN, FR, DE, HU ). Pentru a stimula interesul utilizatorului, aplicatia va genera o ferastra pop-up la momentul apropierii de fiecare obiectiv de patrimoniu vizat, utilizand locatia dispozitivului mobil.

#mysmarthospital#

"1. Componenta Portal medical Obiectivele portalului medical constau in crearea si punerea la dispozitia pacientilor a unui sistem de informare integrat cu urmatoarele functii: • Constituirea unui dosar medical electronic continand informatiile medicale ale pacientului; • Consultarea rezultatelor analizelor realizate in cadrul spitalului; • Planificarea consultatiilor; • Check-in prezentare pentru inregistrarea rapida in momentul prezentarii in spital; • Notificari email Dupa logarea securizata la portalul spitalului, pacientii trebuie sa poata vizualiza informatii despre consultatiile, testele de laborator si internarile inregistrate in sistemul informatic existent in spital. In cazul in care pacientul s-a prezentat la spital pentru efectuarea unor teste de laborator, rezultatele acestor teste trebuie sa se poata vizualiza prin utilizarea unor coduri de acces puse la dispozitie de personalul spitalului. Componenta de planificare a consultatiilor trebuie sa permita pacientilor sa planifice si sa rezerve date pentru consultatii la o anumita specialitate, doctor, data si interval orar. De asemenea, va putea face anularea unei programari. Pentru reducerea timpului de asteptare la prezentarea in spital, componenta de check-in trebuie sa permita transmiterea catre sistemul informatic implementat in spital a datelor pacientului necesare pentru inregistrarea acestuia. 2. Componenta de optimizare coada asteptare inregistrare pacienti Obiectivul acestui modul este optimizarea pacientilor ce asteapta pentru introducerea datelor de prezentare. Pacientii care solicita servicii complexe pot fi gestionati separat, ceea ce reduce riscul de ""blocare"" a altor pacienti, cu un impact negativ asupra experientei lor. Modulul trebuie sa contina urmatoarele functii: • Inregistrare pacienti prin introducerea detaliilor de prezentare/prin intermediul scanerului de carte de identitate; • Inregistrare pacienti programati prin portalul medical; • Inregistrare pacienti programati pentru internare zi sau continua; • Segmentarea clientilor in cozi de asteptare diferite, in functie de cerintele lor; • Chemarea pacientilor in functie de numarul de ordine primit."

"Inovam Comunitati!"

Proiectul”Inovăm comunități” prevede dotarea a 27 de barăci improvizate din comunitatea Rampa, Pata-Rat (Cluj-Napoca) cu kit-uri off-grid pentru alimentarea unor consumatori mici cu curent alternativ; îmbunătățirea condițiilor de acces la apă potabilă prin dotarea cu Hyppo Water Rollers și dispozitive WADI pentru dezinfectare apei in pet-uri. Totodată ne propunem îmbunătăţirea cunoștințelor și abilitatilor de igiena personala in randul membrilor celor 27 de familii. Acestea locuiesc în proximitatea rampei de gunoi a orașului, fără a avea posibilitatea racordării la rețeaua de curent electric sau de apă potabilă. Echipamentele prevăzute au o durată de viață între 5-10 ani, ceea ce asigură o sustenabilitate pe termen mediu și lung. Având în vedere comunitatea în care se implementează proiectul și că la nivel strategic se urmărește desegregarea zonei, prin modul în care este gândit și creat proiectul, permite relocarea familiilor asigurând o energie accesibilă, fiabilă, durabilă și modernă; facilitarea accesului la apă. Hyppo Water Roller reduce cantitatea de materiale plastice de unică folosință, diminuând impactul devastator asupra mediului înconjurător.Toate acestea reduc cheltuielile pe termen mediu și lung pentru comunitate și eficientizează consumul de resurse regenerabile în comunități. Astfel, ne propunem să contribuim, cu sprijinul OMV Petrom, la obiectivele dezvoltării mileniului - SDG 1 - reducerea sărăciei, SDG 3 – sănătate și bunăstare, SDG 6 – acces la apă potabilă, SDG 7 – acces la energie regenerabilă, SDG 11- comunități sustenabile și SDG 17 – parteneriate în atingerea obiectivelor.

Harta-pentru-Drum-in-Viata

Pe scurt, proiectul isi propune imbunatatirea accesului pe piata muncii a tinerilor defavorizati (16-24 ani, beneficiari ai sistemului de protectie speciala a copilului sau din categoria NEETS), prin crearea unei experiente digitale complete care va permite accelerarea semnificativa a procesului de descoperire a carierei. Combinand tehnologii digitale (web, Machine Learning, digital marketing), vom putea sparge barierele de acces la informatii, cunostinte si resurse a tinerilor defavorizati, transformandu-le experienta de cautare a drumului in viata si de valorificare a potentialului individual. Concret: vom dezvolta o biblioteca online de referinte in cariera, care va avea 3 componente principale: i) biblioteca in sine (testimoniale video, realizate de profesionisti din viata reala pentru o gama larga de profesii / ocupatii); ii) teste vocationale (de ex. JVIS, Holland, testul inteligentelor multiple), instrumente si resurse consiliere in cariera (de ex. abordari de cautare locuri de munca, tutoriale pentru CV, ghid pentru interviu); iii) mentorat online si sesiuni de coaching, precum si un forum online (cu moderator). In plus, vom dezvolta si un algoritm de tip Machine Learning pentru a calibra/ imbunatati setul de optiuni de cariera oferite in urma testelor vocationale. Practic, vom incarca cat mai multe profile de tineri din grupul-tinta (capitalizand si istoricul nostru de lucru de peste 5 ani) impreuna cu rezultatele lor la testele vocationale si cu deciziile de cariere luate, coroborate cu durata si gradul de satisfactie asociat deciziei vocationale alese. Impactul asteptat al proiectului este ca in primele 6 luni sa avem circa 300 de beneficiari care utilizeaza platforma, iar cel putin 50% dintre cei care participa si la sesiuni de mentorat sa ia o decizie vocationala pana la finele proiectului. Pe termen mediu, impactul asteptat este sa putem multiplica numarul beneficiarilor activi cu un factor de pana la 5.

Iată care sunt proiectele care vor trece în etapa următoare a competiției RO SMART!


Pe 28 iunie vei afla care sunt proiectele care vor face România mai SMART!


Mediu

calderon, electric school

Link proiect: https://taraluiandrei.ro/ro-smart/mediu?i=40#/proiecte-semifinaliste

Voturi: 517

Proiectul isi propune obtinerea de energie electrica utilizand panouri solare montate pe doua dintre cele trei corpuri de cladire ale scolii. Energia curata produsa o vom folosi pentru a acoperi total consumul nostru, iar surplusul il vom vira in retea obtinand astfel venituri pe care le vom folosi pentru dezvoltarea viitoare a parcului scolii si pentru dotarea scolii. Aplicand aceasta tehnologie intr-o scoala vom schimba perceptia cetatenilor despre mediu, vom arata ca se poate face o schimbare, avem 950 de elevi care vor beneficia direct, dar fiind singura scoala din judet cu o astfel de tehnologie credem ca vom deschide noi orizonturi pentru comunitate, vom sensibiliza si incuraja si autoritatile sa aplice astfel de tehnologii pentru mediu.

city science - folosirea stiintei cetatenilor in evidentierea problemelor de mediu in mun. arad

Link proiect: https://taraluiandrei.ro/ro-smart/mediu?i=54#/proiecte-semifinaliste

Voturi: 69

Centrul de Vizitare Ceala este unul dintre cele mai importante centre de educatie ecologica din vestul Romaniei. Anual, peste 4000 de copii participa la programele noastre de educatie ecologica. In plus, mii de vizitatori de toate varstele, localnici, din toata tara, sau de peste hotare, ajung sa treaca pragul centrului si sa bata cararile Parcului Natural Lunca Muresului. Avand in vedere potentialul de comunicare al administratiei parcului natural, precum si capacitatea stiintifica dovedita de implementarea a numersoase proiecte cu componenta stiintifica de mediu, propunem desfasurarea unor activitati care sa imbine cele doua elemente, in scopul informarii si participarii publicului la identificarea, monitorizarea si solutionarea unor probleme de mediu ale Municipiului Arad. Astfel, propunem implicarea publicului in monitorizarea calitatii aerului in Municipiul Arad, inclusiv pe teritoriul Parcului Natural Lunca Muresului, prin folosirea unor aparate individuale de masurare a incarcarii atmostferei cu particule si publicarea on-line a unor harti privind calitatea aerului pe teritoriul municipiului, in diferite ore ale zilei. In acest sens vor fi achizitionte 20 de aparate individuale de masurare, capabile sa masoare instantaneu incarcarea atmosferei cu azotiti, ozon, si particule – PM2.5 si PM10 si sa transmita printr-un soft pe mobil informatia catre un server care va prezenta rezultatele masuratorilor pe o harta interctiva on-line. De asemenea, propunem prezentarea publicului care viziteaza administratia PNLM a unor solutii pentru reducerea consumului energetic pentru climatizarea Centrului de Vizitare Ceala. In acest sens va fi imbunatatit sistemul de climatizare cladirii centrului, si vor fi instalati senzori de tempertura si de consum energetic. Rezultatele masuratorilor, privind imbunatatirea sistemului de climatizare si reducerea consumului de energie, vor fi prezentate direct vizitatorilor de catre personalul administratiei parcului, precum si on-line pe pagina de web PNLM. Vor fi desfasurate activitati de comunicare, la Centrul de Vizitare Ceala si in Municipiul Arad, in spatiul public.

amenajare locuri de joaca în comuna simnicu de sus

Link proiect: https://taraluiandrei.ro/ro-smart/mediu?i=80#/proiecte-semifinaliste

Voturi: 19

Se propune amenajarea a trei locuri de joacă: • Școala Iesile cu clase I-VIII, situată în centrul comunei, spațiu de joacă pentru 371 de copii cu vârste între 4-14 ani și va avea următoarele elemente componente: un complex de joacă format din topogane, legăne, balansoare, băncuțe, coșuri de gunoi; • Satul Albești – spațiu de joacă pentru 50 de copii și va avea următoarele elemente componente: tobogan, leagăn, balansoar, bancuțe și coșuri de gunoi; • Satul Cornetu, spațiu de joacă pentru 50 de copii și va avea următoarele elemente componente:tobogan, leagăn, balansoar, bancuțe și coșuri de gunoi; Terenurile se află în comuna Șimnicu de Sus și aparțin Primăriei. Vor fi create zone de joacă în care toți copiii își pot gasi locul de joacă, relaxare sau liniște dorit. Locurile de joacă trebuie să aibă un rol de generator de comuniune socială, accesibilă tuturor, educativă pentru toți.

amenajare loc de joaca în comuna dobrotesti

Link proiect: https://taraluiandrei.ro/ro-smart/mediu?i=89#/proiecte-semifinaliste

Voturi: 19

Se propune amenajarea unui parc în comuna Dobrotești. Terenul aparține Primăriei Comunei Dobrotești. Prin lucrări de terasament şi modelare a terenului, plantații și alei vor fi create zone distincte în care toate categoriile de vârstă își pot gasi locul de relaxare, joacă, plimbare sau liniște dorit. Pe întreg terenul vor fi pâlcuri de arbori ornamentali. Aceste pâlcuri vor fi concentrate pe zonele perimetrale, formând o bariera naturală între carosabil și spațiile verzi.

biosfera smart

Link proiect: https://taraluiandrei.ro/ro-smart/mediu?i=112#/proiecte-semifinaliste

Voturi: 481

Biosfera Smart este un proiect care contine doua componente, atat Mediul cat si Educatia. Mediul este reprezentat in proiect prin doua componente Biosfera SMART si Solar SMART. Aceste doua componente imbina armonios tehnologia, digitalizarea, automatizare si Mediul. Componenta de educatie este reprezentata de VR SMART unde educatia este dusa in afara conventionalului folosind tehnologie de ultima ora. Impactul asupra comunitatii este reprezentat de catre vizualizarea directa a beneficiilor pe care un Mediu curat il aduce societatii si la ce dezastre poate duce distrugerea sau poluarea acestuia atat pe termen scurt cat si pe termen lung. Constientizarea de catre publicul larg si educare acestuia in ceea ce priveste Mediul si ocrotire acestuia cat si Educatia in aceasta directie reprezinta inima acestui proiect.

no waste tim

Link proiect: https://taraluiandrei.ro/ro-smart/mediu?i=116#/proiecte-semifinaliste

Voturi: 54

NO WASTE TIM este primul proiect din Romania care adreseaza o comunitate la nivelul unui oras, din perspectiva informativa, educativa si colaborativa si a care va fi utilizata de catre toti actorii cheie. Proiectul isi propune conectarea si implicarea comunitatilor prin tehnologie, cu scopul de a creste prevenirea, reducerea si reciclarea deseurilor, protejarea mediului si cresterii calitatii vietii in orasul Tmisoara. Primul obiectiv este de a coagula o intiativa locala sub forma unui grup de lucru “NO WASTE TEAM”, constituit din membri ai echipei de proiect, programatori si reprezentanti ai actorilor cheie, interesati in a promova si utiliza efectiv solutia informatica propusa. Al doilea obiectiv este dezvoltarea unei solutii tehnologice care va contribui la o gestionare corecta a deseurilor, la o mai buna conectare a comunitatilor la serviciile publice si la imbunatatirea calitatii acestora. Solutia tehnologica va consta intr-o aplicatie informatica “NO WASTE TIM” accesibila pe desktop si mobil care va avea rol educativ, informativ, facilitand colaborarea si crearea unor noi oportunitati de afaceri. Promovarea utilizarii aplicatiei si utilizarea sinergiilor cu alte proiecte si initiative locale este considerata Abordarea fiind una sistemica si sistematica, succesul solutiei informatice propuse depinde de gradul sau de integrare cu practicile, proiectele si initiativele existente, inclusiv cu portalul de date deschise al Primariei Timisoara.

platforma 4b

Link proiect: https://taraluiandrei.ro/ro-smart/mediu?i=119#/proiecte-semifinaliste

Voturi: 36

Prin platformă sunt furnizate detalii precum: coordonate ale zonei în cauză, fotografii care ilustrează cantitatea de deșeuri ce necesită a fi colectată. Datele referitoare la aceste zone sunt colectate din aplicația TrashOut și validate de o echipă de voluntari Let’s Do It, Romania!. Platforma generează și trimite automat către autoritățile responsabile prin email și fax o sesizare referitoare la zona în care au fost identificate deșeuri în natură, iar acestea au un termen de 30 de zile pentru a curăța zona. 4B va fi folosită de echipa de voluntari Let’s Do It, Romania! pentru a valida datele colectate din TrashOut, a furniza datele de contact ale autorităților, a monitoriza și actualiza statusul zonelor identificate, asigurând astfel un dialog permanent cu autoritatea responsabilă. Cazurile, sesizările, tichetele pot fi închise doar de către voluntari în urma verificării Anexei 2 completată de primării și a fotografiilor primite de la acestea. În același timp, aceasta poate fi folosită și de către primării. Odată înscrise în platformă prin codul primit în sesizare, acestea pot: încărca documentele necesare direct pe platformă, transmite numărul de intrare al sesizării, actualiza statusul acesteia, vizualiza celelalte zone identificate, dar nu pot soluționa (tichetul). Menționăm că 4B este dezvoltată intern de voluntari. Principalul developer este Ionuț Iordăchescu - membru co-fondator Let’s Do It, Romania!

green city lab. servicii ecosistemice pentru orase sustenabile

Link proiect: https://taraluiandrei.ro/ro-smart/mediu?i=123#/proiecte-semifinaliste

Voturi: 133

Proiectul Green City Lab propune un demers in premiera pentru Romania. Prin intermediul tehnologiilor de ultima generatie, se va realiza cartarea elementelor naturale din Parcul Natural Vacaresti (PNV): arbori, suprafețe de apă si biodiversitate acvatica, pajisti). Pe baza informatiilor adunate vor fi evaluate serviciile ecosistemice oferite de parc. Astfel, proiectul isi propune sa faciliteze accesul comunităților la informații relevante despre contribuția PNV la calitatea vieții (reglarea temperaturii, imbunatatirea calitatii aerului, atenuarea zgomotului, captarea si filtrarea apelor pluviale, fixarea nutrientilor, recreere sanatoasa). Specialistii proiectului vor calcula care este capacitatea de stocare de CO2 a parcului, cu cat contribuie parcul la reglarea temperaturii locale, care este capacitatea de stocare a apelor pluviale dar si gradul de satisfactie al locuitorilor cu privire la serviciile de recreere ale parcului. Pe baza acestor informații, asociatia aplicantă va promova publicului larg valoarea unui astfel de ecosistem si necesitatea dezvoltarii solutiilor verzi (nature based sollutions) pentru cresterea calitatii vietii in orase. In comunicare se va pune accent pe gasirea de solutii pentru atenuarea schimbarilor ce pot fi provocate de cresterea temperaturilor climatice. Proiectul va folosi ca laborator Parcul Natural Vacaresti (PNV), primul parc natural situat in mediul urban din Romania. Zonă umedă autentică, cu o bogată biodiversitate, situat în mijlocul comunități urbane, PNV va deveni în urma implementării proiectului un exemplu cu mare impact pentru promovarea beneficiilor pe care infrastructura verde - albastra le poate oferii orașului. Pe baza acestuia, zone similare din alte orase dar si din Bucuresti pot deveni arii naturale protejate sau zone de protectie locală. Expertii Companiei Petrom vor fi implicati în toate etapele proiectului: adunarea de date, interpretarea datelor, evaluarea serviciilor ecosistemice și promovarea acestora. Demersul din spatele Green City Lab este proiectat pe termen lung și gandit ca un barometru de masurare a capacității unui ecosistem de a oferii servicii comunității.

fii smart! regenerează!

Link proiect: https://taraluiandrei.ro/ro-smart/mediu?i=139#/proiecte-semifinaliste

Voturi: 111

Panourile solare fotovoltaice transformă energia luminoasă din razele solare, direct în energie electrică. Ele pot fi utilizate separat, sau legate în baterii pentru alimentare independentă, sau pentru generarea de curent electric care poate fi livrat în rețeaua publică. Prin acest proiect ne dorim să achiziționăm și să montăm panouri fotovoltaice care ar acoperi o parte din consumul propriu și chiar am putea deveni prosumatori (să vindem o parte din energia produsă în rețea). Prin alegerea acestei soluții de obținere de energie regenerabilă vom putea susține dezvoltarea surselor de energie curate, care reduc impactul nefavorabil asupra mediului, și cresc independența energetică. Implementarea proiectului ar aduce beneficii majore școlii prin reducerea cheltuielilor pentru energia electrică în școală, prin obținerea de resurse financiare extrabugetare, care ar permite finanțarea unor activități educative pentru elevi și, mai mult decât atât, i-ar educa pe aceștia în scopul construirii unei societăți bazate pe dezvoltare durabilă.

acoperiș fotovoltaic

Link proiect: https://taraluiandrei.ro/ro-smart/mediu?i=145#/proiecte-semifinaliste

Voturi: 62

„Acoperișul FV” constă în esență, în a înlocui tigla ceramică (cazul nostru Școala Gimnazială din Porumbacu de jos) sau țigla metalică, bituminoasă cu panouri FV care rezolvă și problema scurgerii apelor pluviale și din topirea zăpezii, dar care generează EE. Acest viitor este previzibil. Sunt preocupări la nivel de a concepe viitorul. Futurologista Anya Kamenetz vede: „Există dovezi bune că sursele regenerabile de energie distribuite geografic, bazate pe consumatori, de dimensiuni reduse, ar putea oferi un viitor de 100% energie ecologică; mai rapidă și mai ieftină decât proiectele de putere mare. Companiile GE și IBM vorbesc de până la jumătate din casele americane, care își vor genera propria energie electrică, într-un interval de zece ani.” La nivel practic avem încercările Tesla (Elon Musk). 1. Acoperișul FV nu este o problemă a unei comunități, ci e o problemă globală, emisiile CO2. Acoperișul FV trebuie validat într-un punct. Acest punct poate fi în Țara lui Andrei, pe Școala Gimnazială din Porumbacu. 2. Proiectul de 11,28kWp produce în medie anuală 40kWh/zi, echivalent 10-12.000lei/an (833 – 1000lei/lună . Comuna Porumbacu plătește anual circa 201.989lei energia electrică, din care pentru școli 4946lei/luna mai’19. Pe durata de viață a instalației de 20 de ani comuna economisește între 43.500euro fără FIT și 52.000euro cu FIT=0,03euro/kwh. 3. Producție energie electrică 14,83MWh/an, adică 4,7t CO2 scutit pe an (94t CO2 pe durata de viață) 4. Potențare spațiu pod (amprentă 40x15m, luminat natural 15x10m) pentru amenajare de spații cu destinații social culturale: bibliotecă, săli de lectură, cercuri de muzică, dans, informatică sau birouri, arhivă etc. Potențarea constă în faptul că parțial „Acoperișul FV” va avea și „tiglă FV transparentă.”

array of things targu mures

Link proiect: https://taraluiandrei.ro/ro-smart/mediu?i=181#/proiecte-semifinaliste

Voturi: 192

Prin acest proiect dorim sa instalam in oraș patru detectoare de tip Array of Things pentru a măsura în timp real calitatea aerului si a nivelului de zgomot din oras. Prin accesarea datelor in timp real putem sa vedem care factori contribuie mai mult la poluare: traficul sau industria? De asemenea, datele pot fi folosite de catre persoane sensibile, astmatice, sau ingrijorate, pentru a alege timpul optim pentru a face activitati in oras. Datele noastre vor putea fi colectate si in timpul noptii sau in afara orelor de program, spre deosebire de datele colectate de Garda de Mediu, care sunt colectate doar la anumite momente de timp, de obicei intre 9 si 16.

"eco school"

Link proiect: https://taraluiandrei.ro/ro-smart/mediu?i=228#/proiecte-semifinaliste

Voturi: 173

Proiectul meu este despre achizitionarea si montarea de panouri solare cu reteaua energetica de trebiunta pentru panourile solare. Prin acest proiect incercam sa renuntam la energia poluanta si s-o inlocuim cu energie nepoluanta (solara). Prin acest proiect comunitatea va putea evolua din punct de vedere tehnologic si mental.

Menu 1

Some content in menu 1.

Menu 2

Some content in menu 2.

Înscrierile în competiția RO SMART ediția 2019 s-au încheiat!

Te așteptăm din 5 iunie să votezi proiectul preferat din cele care au trecut în etapa următoare.

Ce proiecte căutăm?

Proiecte ce folosesc soluţii tehnologice, introduc noi tehnologii sau utilizează digitalizarea pentru a:

Rezolva problemele cu care se confruntă comunitățile

Crește calitatea vieții și nivelul de comfort al cetățenilor

Îmbunătăți serviciile publice

Facilita conectivitatea cetățenilor la serviciile publice

Eficientiza consumul de resurse în comunități

Reduce cheltuielile pe termen mediu și lung pentru comunitate

Facilita accesul la informație al cetățenilor

Cine se poate înscrie?

Organizații neguvernamentale fără scop lucrativ;

Instituții publice, autorități ale administrației publice locale sau unități și instituții de învățământ din sistemul de stat

Persoanele fizice se pot înscrie în competiție în parteneriat cu una dintre entitățile menționate anterior.

Ce proiecte NU căutăm?

Proiecte care propun soluții tradiționale, fără a introduce tehnologia și digitalizarea în abordarea nevoilor:

Dotări cu echipamente care au tehnologie nouă

Amenajări de spații verzi, parcuri, terenuri de sport

Plantări sau ecologizări, fără componentă tehnologică

Înlocuirea sau extinderea infrastructurii existente (drumuri, poduri, parcări);

Achiziții de mijloace de transport care nu deservesc cetățenii/ interesul public ( sau care nu sunt realizate în interesul public)

Dezvoltarea infrastructurii din comunități (construcție de clădiri/ spații de joacă/ renovări etc)

Doar achiziții de echipamente IT

Calendarul ediției 2019

Înscrierea proiectelor

2 aprilie – 27 mai (ora 13:00)

Perioada de înscriere a proiectelor în competiție

Evaluarea proiectelor înscrise

27 mai – 04 iunie

Verificare eligibilitate proiecte înscrise

5-19 iunie

Votul public pe www.taraluiandrei.ro, până la ora 23:59

Ponderea votului public este de 20% din punctajul final, iar a evaluării juriului este de 80%. În urma punctajului obținut în prima etapă de evaluare, maximum 25 de proiecte sunt selectate pentru a intra în etapa finală - pitching day.

5-23 iunie

Evaluarea juriului

Anunţarea finaliștilor

24 iunie

Anunțarea proiectelor finaliste

Pitching day

25 iunie

Evaluarea proiectelor finaliste. Ziua exactă va fi comunicată cu cel puțin o săptămână înainte.

Inițiatorii vor susține o prezentare a proiectului în fața juriului (față în față sau online) și vor răspunde întrebărilor acestuia. În urma prezentării, juriul va reevalua proiectele ajunse în această etapă și va fi stabilit clasamentul final.

Anunţarea câștigătorilor

28 iunie

Anunțarea câștigătorilor

Criteriile de jurizare

Criterii de jurizare pentru Etapa 1 de evaluare a Proiectelor:

1. Relevanța: demonstrarea nevoii identificate (oferirea de date din studii, cercetări, analize constituie avantaj) și modalitatea prin care proiectul răspunde acesteia. Nevoia socială este clar descrisă? Problema identificată este relevantă pentru comunitate, pentru grupul ţintă? Problema identificată se încadrează în domeniile Programului? (20puncte)

2. Impact: se referă la produsele/ rezultatele Proiectului, adică la schimbările potențial generate atât pe termen scurt, cât mai ales mediu și lung. Relevant este și numărul beneficiarilor direcți și indirecți care sunt influențați de Proiect. Impactul social în special trebuie să fie semnificativ, astfel încât să poată fi demonstrat, măsurat și comunicat în mod clar.(20 puncte)

3. Soluție & Fezabilitate: obiectivele trebuie să fie specifice, măsurabile, tangibile în limita celor 45.000 de euro, realiste și încadrate în timp – Proiectul defineşte clar soluția? Obiectivele sunt descrise clar, abordează nevoia identificată? Planul de activități este realizat într-un mod realist – s-a ținut cont de timp, buget, obiectivele propuse. (20 puncte)

4. Inovație prin tehnologie: proiectul trebuie să dovedească că implementează tehnologii existente sau care folosesc tehnicile și tehnologiile inovatoare precum și componente de digitalizare adaptate cerințelor Programului. Este Proiectul original, diferit de abordările existente? Soluția lor ar putea inspira și alte comunități astfel încât să devină replicabilă? (20 puncte)

5. Sustenabilitate&Buget: măsura în care rezultatele, efectele, activitățile sau acțiunile din cadrul Proiectului propus au potențial să reziste în timp și după încheierea finanțării. Acest criteriu este echivalent cu potențialul de susținere a efectelor Proiectului, prin crearea unor comportamente, structuri sau mecanisme funcționale, posibil de extins. Echipa a dezvoltat un plan de sustenabilitate pentru soluția propusă? Bugetul de implementare este corelat cu activităţile şi obiectivele Proiectului? (20 puncte)

Criterii de evaluare pentru Etapa 2:

1. Soluția: descrierea soluției și prezentarea elementului inovator cu componenta de tehnologie astfel încât juriul să înțeleagă cum este adresată problema identificată și cum se propune rezolvarea acesteia. (40 puncte)

2. Impactul social și beneficiarii: sunt descrise clar schimbările potențial generate atât pe termen scurt, cât mai ales mediu și lung, impactul în comunități; sunt detaliaţi beneficiarii direcţi şi indirecţi. Se identifică dacă beneficiarul/comunitatea este bine definifit(ă) (20 puncte)

3. Echipa: se urmărește dacă echipa are expertiza necesară pentru a-și atinge obiectivele. Echipa are persoanele necesare pentru implementarea proiectului? În cazul persoanelor fizice care aplică în parteneriat: care este relația/istoria de colaborare cu partenerul? Au mai implementat proiecte împreună? Cum se asigură că implementarea nu va avea de suferit dacă parteneriatul este unul la început de drum? (20 puncte)

4. Susținerea: prezentarea a fost realizată într-un mod profesional? Echipa a reușit să redea informațiile esențiale în timpul pus la dispoziție? Crede echipa în proiectul propus? (20 puncte)

Important:

Dacă proiectul propus este realizat în parteneriat cu terțe părți, trebuie să semnați acorduri de găzduire cu toate acestea.

Exemplu: dacă o persoană fizică, în parteneriat cu un ONG inițiază un proiect pentru o școală, va fi nevoie de acord de găzduire încheiat atât cu ONG-ul care implementează proiectul, cât și cu școala unde are loc implementarea proiectului.

Exemplu: Dacă un ONG inițiază un proiect ce va fi implementat într-un spațiu public (ex. parc), acesta va semna acord de găzduire cu primăria sau instituția care are în administrare spațiul respectiv.

Ai intrebări despre înscrierea în competiție?


Documente necesare înscrierii (detalii în formularul de înscriere):

Buget Descarcă

Acord de găzduire Descarcă

Declarație pe proprie răspundere pentru persoană fizică Descarcă

Declarație pe proprie răspundere pentru persoană juridică Descarcă

Întrebări frecvente

RO SMART în Țara lui Andrei - competiție națională de proiecte care prin tehnologie și digitalizare pot transforma comunitățile din România în comunitățile viitorului. OMV Petrom oferă granturi totale de 500.000 de euro și mentorat din partea angajaților în implementarea proiectelor câștigătoare.

Aflată deja la a 2-a ediție, RO SMART în Țara lui Andrei caută acele proiecte inovatoare care prin tehnologie și digitalizare rezolvă probleme din comunități, îmbunătățesc calitatea vieții cetățenilor, eficientizează consumul de resurse și accesul la serviciile publice, sau reduc cheltuielile publice.

Pentru a crește comunitățile din România, căutăm proiecte care își propun să folosească tehnologia prin aplicații, inteligență artificială, Internet of Things, robotică, automatizare și altele în 5 domenii cheie: educație, sănătate, mediul înconjurător, transport și infrastructură.

În competiţie se pot înscrie organizaţii neguvernamentale, instituții publice, autorități ale administrației publice locale sau unități și instituții de învățământ din sistemul de stat din orice localitate din România. Persoanele fizice se pot înscrie în competiție în parteneriat cu una dintre entitățile menționate anterior.

Țara lui Andrei este platforma de responsabilitate socială a OMV Petrom și comunitatea celor care vor o țară mai bună în fiecare zi! Este locul unde oamenii găsesc energia necesară să schimbe lucrurile în bine, apoi îi inspiră și pe ceilalți să le urmeze exemplul și să-și transforme ideile în realitate. Cele 5 domenii au fost selectate pentru că reprezintă domenii cheie în dezvoltarea sustenabilă a României, având un impact major în calitatea vieții cetățenilor. Prin cele 5 categorii am dorit să oferim oportunitatea tuturor aplicanților de a gândi diversificat și adaptat nevoilor din comunitățile lor, astfel încât să atingem puncte importante ca eficientizarea consumului de resurse, reducerea cheltuielilor, formarea de comunități inclusive în care predomină conceptul egalității.

Competiția dorește să atragă proiecte smart din cele 5 domenii: educație, sănătate, mediu, transport și infrastructură, care rezolvă prin folosirea tehnologiei/ digitalizării o nevoie a comunității, astfel încât viața cetățenilor să fie mai bună. Un proiect SMART:

 • Eficientiează consumul de resurse
 • Montitorizează date de interes public
 • Reduce cheltuielile pe termen lung și mediu
 • Îmbunătățește serviciile publice și îl ajută pe cetățean să fie mai conectat la serviciile publice
 • Formează comunități inclusive
 • Crește calitatea vieții și nivelul de comfort al cetățenilor
 • Folosește tehnologia/ digitalizarea pentru a rezolva cele de mai sus

Ce înseamnă un proiect smart în fiecare dintre domeniile eligibile?

1. Tehnologie și digitalizare pentru a construi viitorul: EDUCAȚIE SMART.

Educatie SMART înseamnă folosirea tehnologiei/digitalizării pentru a face orele de la școală interactive, conectarea elev-profesor-părinte mai ușoară, pentru creşterea calităţii actului educațional.

Căutăm proiecte care urmăresc, dar nu se limitează la aceastea:

 • Digitalizarea curriculei școlare
 • Introducerea conținutului digital interactiv în predarea materiilor școlare și pregătirea elevilor conform work skills 2030, care pun accent pe automatizare și fac referire la Internet of things (sistem de dispozitive conectate prin Internet, mașini și aparate mecanice și digitale și abilitatea de a transfera date printr-o rețea fără a necesita interacțiunea om-la-om sau om-la-computer)
 • Integrarea platformelor educaționale/aplicații în managementul educațional
 • Folosirea tehnologiei pentru conectarea elevilor, profesorilor și părinților prin intermediul platformelor educaționale

Ce proiecte NU căutăm:

 • Dotări cu echipamente care au tehnologie nouă, fără aport în actul educațional
 • Dezvoltarea infrastructurii școlare (reabilitarea claselor, dotări, extinderea construcțiilor etc)
 • Proiecte care nu presupun introducerea tehnologiei /digitalizarii în actul educațional și în interacțiunile elevilor/studenților cu profesorii și/sau părinții

2. Tehnologie și digitalizarea pentru o viață mai bună: Sănătate SMART.

Sănătate SMART înseamnă idei care introduc tehnologia/digitalizarea în soluțiile medicale tradiționale, facilitează accesul la informații și eficientizează sectorul de sănătate şi îmbunătățesc actul medical.

Căutăm proiecte care urmăresc, dar nu se limitează la aceastea:

 • Creșterea calității asistenței medicale
 • Metode inovatoare de monitorizare, diagnosticare și tratament
 • Facilitarea conectivității și schimbul de date între pacient și furnizorii de sănătate
 • Digitalizarea proceselor/ procedurilor medicale și stocarea inteligentă a datelor medicale
 • Introducerea sistemelor de tip telemedicină, a dispozitivelor de monitorizare portabile, etc.

Ce proiecte NU căutăm:

 • Simpla dotare de tehnologie fără aport în viața pacienților
 • Dezvoltarea infrastructurii din spitale/ comunități
 • Cursuri de prim ajutor/ prevenție care nu presupun digitalizarea/ introducerea tehnologiei

3. Tehnologie pentru fiecare dintre noi: Mediu SMART.

Mediu SMART înseamnă folosirea tehnologiei/ digitalizării pentru utilizarea eficientă a resurselor naturale, stocarea energiei, protecția mediului înconjurător.

Căutăm proiecte care urmăresc, dar nu se limitează la aceastea:

 • Eficientizarea consumul de resurse
 • Soluții alternative de energie în comunitati
 • Instalarea unor instrumente digitale de monitorizare a aerului, apa, amprentei de carbon etc.
 • Soluții inteligente de stocare a energiei
 • Reducerea consumului de energie/ reducerea poluării/ facilitarea accesului la resurse
 • Sisteme de colectare selectivă și reciclare care utilizează tehnologia și soluții digitalizate

Ce proiecte NU căutăm:

 • Reciclare și colectare selectivă în formatul convențional (fără introducerea tehnologiei)
 • Amenajări de spații verzi, parcuri, terenuri de sport
 • Plantări sau ecologizări

4. Tehnologie pentru mobilitate: Transport SMART

Transport SMART înseamnă folosirea tehnologiei / digitalizării pentru eficientizarea infrastructurii transportului public, monitorizarea condițiilor de trafic, informarea cetățenilor în timp real și fluidizarea traficului.

Căutăm proiecte care presupun, dar nu se limitează la aceastea:

 • Sisteme de control al traficului
 • Sisteme de gestionare a locurilor de parcare
 • Crearea de soluții digitalizate pentru a eficientiza infrastructura
 • Sisteme de transport public electric
 • Sisteme de informare sau alertare a cetățenilor cu privire la datele din trafic

Ce proiecte NU căutăm:

 • Înlocuirea sau extinderea infrastructurii existente, fără aport tehnologic (drumuri, poduri, parcări)
 • Achiziții de mijloace de transport care nu deservesc cetățenii/ interesul public (sau care nu sunt realizate în interesul public)

5. Tehnologie pentru confort și siguranță: Infrastructură SMART.

Infrastructură SMART înseamnă folosirea tehnologiei/ digitalizare pentru a face viața mai ușoară oricărui cetățean, de la acces optim la serviciile administrației publice, la sisteme de siguranță publică și procese birocratice mai eficiente.

Căutăm proiecte care presupun, dar nu se limitează la acestea:

 • Sisteme de siguranță, inclusiv alertare publică
 • Creșterea conectivității cetățenilor cu administrațiile publice
 • Reducerea birocrației
 • Dezvoltarea infrastructurii turistice prin introducerea unor sisteme digitale care să faciliteze accesul cetățenilor la obiective turistice
 • Sisteme de automatizare a utilităților publice propuse de administrații locale de stat
 • Creșterea calității vieții cetățenilor
 • Reducerea costurilor administrative prin inițiative care urmăresc utilizarea responsabilă a resurselor și înlocuirea lor cu soluții sustenabile

Ce proiecte NU căutăm:

 • Cursuri de prevenție/ siguranță / prim ajutor care nu presupun digitalizarea conținutului
 • Dezvoltarea infrastructurii din comunități (construcție de clădiri/ spații de joacă/ renovări etc)
 • Achizitii de echipamente IT

Competiția „RO Smart în Țara lui Andrei” este destinată persoanelor fizice (indivizi), organizațiilor neguvernamentale și unităților/instituțiilor de învățământ din sistemul public (școală, liceu, școală profesională, universitate etc.), ca și altor autorități ale administrației publice locale (primărie / consiliu local etc.) sau instituții publice locale din România.

Pentru a fi eligibile, persoanele fizice trebuie să încheie un Acord de găzduire cu o organizație neguvernamentală fără scop lucrativ (asociație, fundație sau federație înregistrată în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor), mai multe ONG-uri asociate, o unitate/ instituție de învățământ din sistemul de stat cu personalitate juridică (școală, școală profesională, liceu, universitate etc.), autorități ale administrației publice locale (primării, consilii locale etc.) și alte instituții publice, entități cu rol individual de „Organizația/Instituția gazdă” și colectiv „Organizațiile/Instituțiile.

ONG-urile/instituțiile publice pot aplica și în parteneriat. (Ex: Un ONG poate iniția un proiect pentru o școală – în acest caz, ONG-ul trebuie să aibă încheiat un acord de găzduire cu școala în care se va implementa proiectul).

Primul pas pentru a-ți înscrie proiectul în competiție este să îți creezi cont pe www.taraluiandrei.ro. Află de aici cum. Următorul pas este să completezi online formularul de înscriere în perioada 2 aprilie – 27 mai 2019, până cel târziu la ora 13:00. Formularul online poate fi accesat din secțiunea „RO SMART în Ţara lui Andrei” a site-ului www.taraluiandrei.ro.

Pentru a fi eligibil, trebuie să dai atenție următoarelor aspecte:

 • Participantul persoană fizică a încheiat un acord cu o organizație/instituție gazdă ce are personalitate juridică – organizație neguvernamentală (asociație, fundație sau federație), instituție publică locală (primărie / consiliu local, etc.) sau unitate/instituție de învățământ publică (școală, universitate etc.); în cazul unitaților /instituțiilor de învățământ fără personalitate juridică, se va încheia un contract tripartit, ce va include și structura de coordonare de care aceasta din urmă aparține.
 • Informaţiile furnizate în formularul de participare sunt clare, relevante și la obiect. Suma solicitată de aplicant pentru implementarea proiectului nu depășește 45.000 EUR. Conform Regulamentului, o persoană fizică, organizație neguvernamentală, autoritate a administrației publice locale, instituție de învățământ sau instituție publică poate înscrie mai multe proiecte în cadrul programului “RO Smart în Țara lui Andrei” , însă poate primi finanțare numai pentru unul dintre ele. În cazul în care se află mai multe proiecte ale aceluiași Participant în clasamentul final, va fi finanțat proiectul cu punctajul cel mai mare, iar celelalte proiecte vor fi descalificate.
 • Organizație/ Instituție gazdă poate fi partener în mai multe proiecte inițiate de persoane fizice diferite (de ex: trei persoane fizice pot depune proiecte diferite pentru aceeași primărie locală, având acord de găzduire cu primăria respectivă și toate cele trei proiecte pot fi declarate câștigătoare.)
 • Organizatiile neguvernamentale care se incsriu in competitie trebuie sza faca dovada înregistrării în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor şi în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale organizat de ANAF
 • Participanții trebuie să facă dovada că proiectul va beneficia de expertiza necesară în domeniu (persoana fizică sau cel puțin un membru al organizației sau instituției gazdă, respectiv organizația sau instituția deține o experiență de minimum 1 ani și/sau expertiză specifică în derularea de proiecte și acțiuni în domeniul respectiv pentru a fi eligibili pentru finanțări).
 • Contribuția organizațiilor neguvernamentale, instituțiilor publice și unitaților/instituțiilor de învățământ participante, a organizațiilor/instituțiilor gazdă și/sau a partenerilor acestora în proiectul propus este de minim 5% din valoarea acestuia. Aceasta înseamnă că finanțarea solicitată din partea programului va contribui în proporție de maxim 95% la realizarea proiectului. Restul de minim 5% revine în responsabilitatea aplicantului (contribuția poate consta în resurse financiare, umane / timp și implicare voluntară, materiale / bunuri mobile și imobile. Recomandăm ca solicitantul finanțării să cuantifice aceste resurse, arătând finanțatorului valoarea/contravaloarea acestora, în economia bugetului total.

Proiectele care nu îndeplinesc unul sau mai multe dintre criteriile de eligibilitate menţionate anterior vor fi respinse automat. Proiectele care îndeplinesc toate criteriile de eligibilitate, cumulativ, vor fi acceptate pentru a fi incluse în procesul de selecţie.

Odată cu transmiterea Formularelor de înscriere, Participanții sunt obligați să furnizeze Organizatorului documentele menționate mai jos (prin upload pe Website):

în cazul fiecărei persoane fizice care încheie un acord de găzduire cu organizații non-guvernamentale fără scop lucrativ / unități și instituții de învățământ / autoritățile administrației publice (primării, consilii locale etc.) și altor instituții publice, se solicită:

 • acordul de găzduire cu organizația non-guvernamentală fără scop lucrativ / unităților și instituțiilor de învățământ / autorităților administrației publice (primării, consilii locale etc.) și altor instituții publice încheiat în conformitate cu prevederile art. 4.3 din prezentul Regulament;
 • declarație pe propria răspundere că atât persoana fizică , cât și organizația gazdă nu au suferit condamnări definitive pentru o infracţiune privind conduita profesională, fraudă, corupție sau orice alte activităţi ilicite legate de finanţări din surse publice sau private și sunt titularii tuturor drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv ai drepturilor de autor, în privința oricăror materiale utilizate în realizarea Proiectelor sau, după caz, dețin dreptul legal de utilizare în cazul în care acestea aparțin terților, în conformitate cu prevederile art. 4.4 din prezentul Regulament;
 • detalierea bugetului de implementare a Proiectului pentru care se solicită finanţarea conform model xls publicat pe site.

în cazul organizațiilor non-guvernamentale fără scop lucrativ / unităților și instituțiilor de învățământ / autorităților administrației publice (primării, consilii locale etc.) și altor instituții publice care aplică se solicită:

 • declarație pe propria răspundere că organizațiiile non-guvernamentale fără scop lucrativ / unitățile și instituțiile de învățământ / autoritățile administrației publice (primării, consilii locale etc.) și altor instituții publice nu au suferit condamnări definitive pentru o infracţiune privind conduita profesională, fraudă, corupție sau orice alte activităţi ilicite legate de finanţări din surse publice sau private și sunt titularii tuturor drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv ai drepturilor de autor, în privința oricăror materiale utilizate în realizarea Proiectelor sau, după caz, dețin dreptul legal de utilizare în cazul în care acestea aparțin terților, în conformitate cu prevederile art. 4.4 din prezentul Regulament;
 • detalierea bugetului de implementare a Proiectului pentru care se solicită finanţarea conform model xls publicat pe site.

Fiecare aplicant mai poate încărca orice document care este relevant în aplicația sa:

 • Alte documente relevante privind pregătirea Participanţilor diplome de merit şi excelenţă, premii, apariţii în media, publicaţii etc.;
 • Galerie Proiect: foto şi/sau video (în scopul demonstrării existenţei nevoii căreia i se adresează Proiectul în comunitate şi/ sau paşilor deja făcuţi în direcţia implementării Proiectului).

Toți solicitanții finanțării trebuie să facă dovada (prin istoricul organizației sau instituției sau prin completarea în Formularul de înscriere) că proiectul va beneficia de expertiza necesară în domeniu (persoana fizică/ juridică aplicantă sau cel puțin un membru al Organizației sau Instituției gazdă, respectiv organizația sau instituția deține o experiență de minimum 1 an în derularea și implementarea de proiecte pentru a fi eligibili pentru finanțări).

În cadrul ediției din 2019 a competiției “RO Smart în Țara lui Andrei”, OMV Petrom va oferi finanțări până la 45.000 pe fiecare proiect, iar valoarea totală a finanțărilor va fi de 500.000 euro. Vor fi alocate finanțări în limita sumei totale disponibile.

Criterii de jurizare pentru Etapa 1 de evaluare a Proiectelor:

1. (20puncte) Relevanța: demonstrarea nevoii identificate (oferirea de date din studii, cercetări, analize constituie avantaj) și modalitatea prin care proiectul răspunde acesteia. Nevoia socială este clar descrisă? Problema identificată este relevantă pentru comunitate, pentru grupul ţintă? Problema identificată se încadrează în domeniile Programului?

2. (20 puncte) Impact: se referă la produsele/ rezultatele Proiectului, adică la schimbările potențial generate atât pe termen scurt, cât mai ales mediu și lung. Relevant este și numărul beneficiarilor direcți și indirecți care sunt influențați de Proiect. Impactul social în special trebuie să fie semnificativ, astfel încât să poată fi demonstrat, măsurat și comunicat în mod clar.

3. (20 puncte) Soluție & Fezabilitate: obiectivele trebuie să fie specifice, măsurabile, tangibile în limita celor 45.000 de euro, realiste și încadrate în timp – Proiectul defineşte clar soluția? Obiectivele sunt descrise clar, abordează nevoia identificată? Planul de activități este realizat într-un mod realist – s-a ținut cont de timp, buget, obiectivele propuse.

4. (20 puncte) Inovație prin tehnologie: proiectul trebuie să dovedească că implementează tehnologii existente sau care folosesc tehnicile și tehnologiile inovatoare precum și componente de digitalizare adaptate cerințelor Programului. Este Proiectul original, diferit de abordările existente? Soluția lor ar putea inspira și alte comunități astfel încât să devină replicabilă?

5. (20 puncte) Sustenabilitate & Buget: Măsura în care rezultatele, efectele, activitățile sau acțiunile din cadrul Proiectului propus au potențial să reziste în timp și după încheierea finanțării. Acest criteriu este echivalent cu potențialul de susținere a efectelor Proiectului, prin crearea unor comportamente, structuri sau mecanisme funcționale, posibil de extins. Echipa a dezvoltat un plan de sustenabilitate pentru soluția propusă? Bugetul de implementare este corelat cu activităţile şi obiectivele Proiectului?

Criterii de evaluarea pentru etapa 2 – Proiectele finaliste invitate la Etapa a 2-a:

1. (40 puncte) Soluția: Descrierea soluției și prezentarea elementului inovator cu componenta de tehnologie astfel încât juriul să înțeleagă cum este adresată problema identificată și cum se propune rezolvarea acesteia.

2. (20 puncte) Impactul social și beneficiarii: Sunt descrise clar schimbările potențial generate atât pe termen scurt, cât mai ales mediu și lung, sunt detaliaţi beneficiarii direcţi şi indirecţi. Se identifică dacă Beneficiarul/comunitatea este bine definifit(ă)

3. (20 puncte) Echipa: Se urmărește dacă echipa are expertiza necesară pentru a-și atinge obiectivele. Echipa are persoanele necesare pentru implementarea proiectului? În cazul persoanelor fizice care aplică în parteneriat: care este relația/istoria de colaborare cu partenerul? Au mai implementat proiecte împreună? Cum se asigură că implementarea nu va avea de suferit dacă parteneriatul este unul la început de drum?

4. (20 puncte) Abilităţi de prezentare: Prezentarea a fost realizată într-un mod profesional? Echipa a reușit să redea informațiile esențiale în timpul pus la dispoziție? Crede echipa în proiectul propus?

Competiția “RO Smart în Țara lui Andrei” se adresează persoanelor fizice, organizațiilor neguvernamentale fără scop lucrativ, unităților și instituțiilor de învățământ din sistemul de stat, autorități ale administrației publice locale și alte instituții publice din întreaga țară. Oricare dintre aceste categorii pot propune idei pentru orice localitate și comunitate din România.

Conform Regulamentului, o persoană fizică, organizație neguvernamentală, autoritate a administrației publice locale, instituție de învățământ sau instituție publică poate înscrie mai multe proiecte în cadrul programului “RO Smart în Țara lui Andrei”, însă poate primi finanțare numai pentru unul dintre ele. În cazul în care se află mai multe proiecte ale aceluiași Participant în clasamentul final, va fi finanțat proiectul cu punctajul cel mai mare, iar celelalte proiecte vor fi descalificate.

O Organizație/ Instituție gazdă poate fi partener în mai multe proiecte inițiate de persoane fizice diferite, de ex: trei persoane fizice pot depune proiecte diferite pentru aceeași primărie locală, având acord de găzduire cu primăria respectivă și toate cele trei proiecte pot fi declarate câștigătoare.

Organizațiile/instituţiile gazdă pot fi o organizație neguvernamentală (asociație, fundație sau federație), o autoritate administrativă publică/ instituție publică (primărie / consiliu local etc.) sau o unitate/ instituție de învățământ publica (școală, școală profesională, universitate etc.).

Descarcă documentul de pe site (Acord găzduire proiect), completează-l cu datele tale și ale organizației/instituției gazdă, apoi încarcă-l în câmpul destinat din cadrul formularului online.

1. Evaluarea inițială a proiectelor înscrise care constă în:

 • Vot public - cu o pondere de 20% din punctajul total. Votul public se desfășoară între 5-19 iunie
 • Evaluarea juraților - cu o pondere de 80% din punctajul total. Evaluarea juraților se desfășoară între 5-23 iunie

Proiectele finaliste vor fi anunțate pe 24 iunie, până la ora 23:59.

2. Etapa finală de evaluare

 • Proiectele finaliste vor intra în etapa finală de evaluare: ziua de jurizare se va desfășura în intervalul 25 - 27 iunie. Acestea vor susține proiectul în fața unei comisii de evaluare, pentru a ne convinge că merită să intre în comunitatea RO SMART

Câștigătorii competiției vor fi anunțați pe 28 iunie, până la ora 23:59.

Proiectele câștigătoare vor fi implementate până la 20 decembrie 2020.

Conform Regulamentului competiției, pentru prima etapă a jurizării punctajul final pentru fiecare proiect este compus din 80% evaluarea juriului și 20% votul public. Prin urmare, formula de calcul va fi următoarea: [(X voturi public * 100)/ Y numărul maxim de voturi din partea publicului pe care l-a primit un proiect]*20% + Z punctaj juriu * 80 % = punctaj final.

Iată un exemplu de calcul pentru punctajul final: [(33 voturi public *100)/1686] *230% + 88 punctaj juriu* 870% =53.5870,79146 unde 1686 este numărul maxim de voturi din partea publicului pe care l-a primit un proiect, în funcție de acesta, calculându-se, prin regula de 3 simplă, punctajele celorlalte proiecte.

Pentru etapa 2 a jurizării- ziua de jurizare - jurații vor evalua proiectele susținute de inițiatori conform criteriilor și punctajului comunicat în regulament pentru etapa 2 de evaluare.

După ce ai trimis proiectul tău, datele și documentele organizației tale (gazdă) sunt în curs de verificare și validare. În momentul în care proiectul va fi aprobat, statusul acestuia va fi modificat în VALIDAT.

Asigură-te că ai completat toate câmpurile obligatorii, în limita numărului de caractere cerut. Dacă și după această verificare încă mai întâmpini dificultăți, scrie-ne un email pe adresa idei@taraluiandrei.ro sau sună-ne la numărul de telefon 0758.036.832 (apel taxabil normal, conform planurilor tarifare proprii ale apelanţilor) în perioada 2 aprilie – 27 mai 2019, luni – vineri, între orele 10.00 – 18.00, doar în zilele lucrătoare.

Limitare de răspundere: Toate informațiile cu privire la desfășurarea proiectului RO SMART în Țara lui Andrei se regăsesc în Regulamentul competiției, care este disponibil și pe site-ul www.taraluiandrei.ro. Informațiile furnizate prin telefon si email de către colaboratorii noștri sunt doar o formă de sprijin în vederea aplicabilității eficiente a Regulamentului. Este responsabilitatea ta să verifici conținutul Regulamentului în toate stadiile de participare în cadrul Proiectului.

Organizatorul competiției nu va furniza informații cu privire la calitatea proiectelor/soluțiilor propuse de inițiatori.

Pentru a fi eligibil pentru finanțare în cadrul programului “RO Smart în Țara lui Andrei”, proiectul tău trebuie să aibă ca principal finanțator compania OMV Petrom. Însă aceasta nu înseamnă că nu poți avea și alți cofinanțatori, cât timp ei nu au titlul de „finanțatori unici/ principali”. Cu alte cuvinte, nu trebuie să existe un contract de finanțare pentru proiectul propus, cu un alt finanțator – companie, care prevede că respectiva companie are calitatea de finanțator unic/ principal.

Aceasta ar însemna încălcarea acelei clauze contractuale, ca și a condiționării de mai sus, impusă de participarea la programul “RO SMART în Țara lui Andrei”. Cofinanțarea proiectului e chiar indicată și poate aduce ideii tale puncte în plus la criteriul „sustenabilitate” - un proiect care beneficiază de surse multiple de finanțare sau care adună în jurul său sprijin din partea mai multor parteneri este unul care își poate atinge mai ușor și mai eficient obiectivele propuse.

Proiectele care au ca scop exclusiv sau în principal renovarea sau alte tipuri de investiție în clădiri /spații etc. nu sunt eligibile pentru finanțare. Pentru mai multe referințe privind eligibilitatea / neeligibilitatea costurilor, vezi și întrebarea următoare.

Plata salariilor sau a altor sume ce ar fi achitate managerilor / coordonatorilor / responsabililor de activități pentru proiectul înscris în competiție pot reprezenta un cost eligibil pentru a fi inclus în buget, dacă NU depășesc 10% din total contribuției cerute în cadrul competiției RO SMART în Țara lui Andrei.

Pot fi acoperite și onorarii pentru eventuali specialişti necesari pentru desfăşurarea unor activităţi, care nu pot fi găsiţi ca voluntari în cadrul organizațiilor/instituțiilor participante sau în comunitate.

În completarea celor menționate în secțiunea anterioară, nu sunt eligibile proiectele ale căror costuri de implementare a activităţilor ce urmează a fi finanţate privesc una dintre următoarele categorii de cheltuieli:

- Proiectele ale căror costuri de implementare a activităţilor ce urmează a fi finanţate de către Organizator privesc una dintre următoarele categorii de cheltuieli:

 • investițiile în spații, sedii, construcții sau alte obiective, dacă aceste cheltuieli nu sunt în beneficiul direct al proiectului sau nu au impact direct asupra beneficiarilor vizați din grupul țintă (dacă nu reprezintă o componentă esențială pentru proiect);
 • costuri de chirie pentru sediul participantului, Organizației/Instituției gazdă, partenerilor de proiect și/sau al oricărui alt terț, de orice natură ar fi acesta;
 • achiziția sau închirierea de autovehicule, dacă acestea nu sunt în beneficiul direct al proiectului nu au impact direct asupra beneficiarilor vizați din grupul țintă;
 • costuri deja finanțate din alte surse/pentru acoperirea unor altor proiecte/ finanțări/sponsorizări;
 • dobânzi datorate băncilor sau altor instituții financiare nebancare;
 • credite către terțe părți;
 • amenzi și penalități;
 • datorii de orice fel ale Participanților și provizioane pentru pierderi sau datorii;
 • orice costuri efectuate înainte de semnarea contractului de grant pentru activitățile din proiect și respectiv după încheierea perioadei de derulare a proiectului;
 • burse individuale sau taxe de participare;
 • costuri cu tratamente medicale individuale;
 • ajutor umanitar;
 • activităţi de prozelitism;
 • premii în bani;
 • costuri de amortizare și leasing;
 • taxa pe valoarea adăugată și alte taxe și impozite care pot fi recuperate de către beneficiar și/sau partener/i, potrivit reglementărilor legale în vigoare;

Ai la dispoziție 1 vot pentru a-ți alege proiectul preferat.

Pentru a putea vota proiectul preferat înscris în competiție este necesar să ai un cont de utilizator pe site-ul www.taraluiandrei.ro. Află de aici care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a-ți crea cont. Dacă deja ai cont, ajunge să te loghezi și să intri pe pagina proiectului pe care vrei să îl susții. Ai la dispoziție 1 vot, pentru a putea vota proiectul preferat.

Dacă vrei să ne propui un proiect în numele unei organizații care nu are minim un an experiență în domeniul vizat de proiect sau care s-a înființat ca entitate juridică de sine stătătoare de mai puțin de un an, poți să îți înscrii ideea în competiție numai dacă:

 • fie ONG-ul pe care îl reprezinți încheie un parteneriat cu un alt ONG sau instituție publică/ de învățământ care are cel puțin 1 an experiență în desfășurarea de proiecte din domeniul respective;
 • fie trebuie să faci dovada că cel putin unul din membrii echipei de proiect / persoanele care se vor implica direct în implementarea activităților, dețin expertiză specifică și experiență de minim un an în derularea de proiecte și acțiuni în domeniul respectiv.

Nu, în această situație nu este necesar un acord de găzduire. Ai nevoie de un acord de parteneriat doar dacă proiectul propus este în beneficiul unei alte organizații – de exemplu, dacă ONG-ul pe care îl reprezinți vrea să implementeze un proiect într-o școală, vei avea nevoie de un acord cu școala respectivă.

Dacă îți propui să înscrii un proiect ca persoană fizică, este nevoie să închei un acord cu o organizație neguvernamentală (asociație, fundație sau federație) sau cu o unitate/instituție publică sau de învățământ (școală, liceu vocațional etc.), care va juca rol de organizație/instituție gazdă.

Organizația/instituția gazdă trebuie să fie relevantă pentru ideea de proiect pe care o propui, respectiv să-și desfășoare activitatea în domeniul corespunzător proiectului înscris în program, conform actului constitutiv și statutului, precum și hotărârii judecătorești de acordare a personalități juridice și înregistrărilor din Registrul Asociațiilor și Fundațiilor ori actului de reglementare a activității acestora, după caz.

Conform Regulamentului acestui program, acordul de găzduire a proiectului va fi obligatoriu încheiat în formă scrisă (purtând ștampila și semnătura reprezentantului legal al organizației/ instituției gazdă) și va conține înțelegerea părților (participant persoană fizică și organizație/ instituție gazdă) cu privire la colaborarea acestora în legătură cu proiectul și programul. Respectivul acord va fi transmis către OMV Petrom inițial în formă scanată la înscrierea în program, iar ulterior va fi prezentat în original, în maxim o (1) zi lucrătoare de la cererea scrisă a OMV Petrom.

Înscrierea în program a proiectelor de către participanții persoane fizice se face în beneficiul organizației/instituției gazdă, implementarea proiectului declarat câștigător urmând a se realiza de către organizația/ instituția gazdă a participantului persoană fizică ce a propus proiectul desemnat câștigător. Prin acordul de găzduire a proiectului, respectiva organizație/ instituție își exprimă acordul, disponibilitatea și competența de a gestiona finanțarea primită, conform regulilor solicitate de finanțator. Prin înscrierea în program, în baza acordului de găzduire, participantul garantează OMV Petrom că organizația/instituția gazdă cunoaște în întregime conținutul Regulamentului, pe care se obligă să îl respecte în integralitate.

Dacă proiectul este câștigător, OMV Petrom va încheia contractul de sponsorizare cu organizația/instituția gazdă, în baza semnăturii reprezentantului său legal.

Organizația/instituția gazdă va deține, în consecință, răspunderea contractuală în raport cu OMV Petrom, cu obligațiile ce decurg din această calitate: justificarea cheltuielilor, rapoarte de activitate și financiare etc.

De asemenea, organizația/instituția gazdă va avea responsabilitatea de a implementa proiectul alături de participant, asigurându-se de bunul mers al activităților și asigurând tot sprijinul necesar inițiatorului.

Ca participant persoană fizică (inițiator al proiectului propus), vei avea rolul de coordonator al activităților de implementare, dar responsabilitățile sunt împărțite între inițiator și organizația/instituția

Ca titular al contractului de sponsorizare, reprezentantul legal trebuie să se asigure că organizația/instituția gazdă în numele căreia este semnat contractul este o persoană juridică dintre cele eligibile pentru a beneficia de sponsorizare în condițiile legii române și în calitate de organizație/instituție gazdă. Astfel, în cazul în care instituția de învățământ care își dă acordul să găzduiască proiectul propus de tine nu are personalitate juridică, veți încheia un acord tripartit, inclusiv cu structura coordonatoare de care aparține instituția gazdă.

Contribuția organizației/instituției participante și/sau a partenerilor acesteia în proiectul propus este de minim 5% din valoarea acestuia. Aceasta înseamnă că finanțarea solicitată din partea programului va contribui în proporție de maxim 95% la realizarea proiectului respectiv, restul de minim 5% revenind în responsabilitatea aplicantului. Contribuția proprie poate consta în resurse financiare, umane / timp și implicare voluntară, materiale / bunuri mobile și imobile, servicii etc.

Se recomandă ca solicitantul să cuantifice aceste resurse, arătând alocarea/ contravaloarea lor în economia bugetului total al proiectului. Astfel, contribuția proprie (a solicitantului și/sau a partenerilor acestuia) trebuie să fie evidențiată prin menționarea sursei/lor și cuantificarea valorii/contravalorii financiare specifice, în mod realist și transparent. Contribuția financiară este înscrisă în rubrica dedicată din formularul de buget, iar contribuția în natură – detaliată explicit în rubrica legată de resurse mobilizate din comunitate.

Organizatorul va stabili, la propria sa discreție, care sunt Proiectele efective ce beneficiază de finanțare, fără să existe un prag minim de număr de Proiecte ce ar trebui să fie finanțat de Organizator în mod obligatoriu până la acoperirea sumei totale de finanțare de 500.000 EURO.

Pentru claritate, această regulă înseamnă că, deși Organizatorul este obligat să respecte clasamentul final al Proiectelor pentru acordarea finanțării, acesta nu este însă obligat să acorde toată finanțarea.

Spre exemplu, Organizatorul poate să acorde finanțare unui număr de 11 Proiecte de 45.000 EURO sau unui număr de 25 de Proiecte de 20.000 EURO (Proiectele pot beneficia de o sumă mai mică decât 45.000 EURO). În cazul în care valoarea finanțării Proiectelor câștigătoare nu atinge limita maximă de 500.000 EURO, Organizatorul nu este obligat să acorde toată suma.

Pentru încărcarea de fișiere în galeria foto există 4 câmpuri disponibile, cu o capacitate de 10 MB fiecare și pentru video 3 câmpuri pentru link-uri de youtube.

Formularul conține întrebări referitoare la proiectul pe care vrei să îl înscrii și inițiator și poate fi accesat din secțiunea „Contul meu” pe www.taraluiandrei.ro.

Pentru a înscrie un proiect în competiția „RO Smart în Țara lui Andrei”, trebuie să completezi formularul online până la încheierea perioadei de înscriere (27 mai 2019, ora13:00). Poți începe să completezi formularul, iar după fiecare pas vei găsi butoane „Pasul anterior” și „Pasul următor” care îți permit să revii asupra câmpurilor editabile. Orice modificare se salvează automat în contul tău de cetățean al Țării lui Andrei doar dupa ce se apasă butonul “Salvează” sau “Salvează și continuă”.

Formularul poate fi consultat aici.

După perioada de evaluare a eligibilității proiectelor înscrise în cadrul competiție, pe site-ul www.taraluiandrei.ro la secțiunea proiectului ”RO Smart în Țara lui Andrei”, va fi afișată lista proiectelor finaliste cât și detalii despre următorii pași din cadrul competiției. Totodată, proiectele finaliste cât și cele descalificate vor primi un mail care anunța statusul lor în competiție.

Proiectele câștigătoare vor fi implementate până la 20 decembrie 2020.

Categoriile de aplicanți care au dreptul să participe la Program sunt următoarele:

a) organizații neguvernamentale fără scop lucrativ (”ONG”) (asociații, fundații sau federații înregistrate în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor);

b) Instituții publice, autorități ale administrației publice locale sau unități și instituții de învățământ din sistemul de stat (cu sau fără personalitate juridică); unitățile de învățământ aplicante care nu dețin personalitate juridică vor încheia un contract/acord cu structura de coordonare de care aparțin.

c) persoane fizice (care la data înscrierii au împlinit vârsta de 18 ani, cu domiciliul sau reședința în România), care au încheiat pentru implementarea proiectului un acord de găzduire cu o organizație neguvernamentală, autoritate a administrației publice locale instituție publică sau de învățământ din sistemul de stat; În cazul în care instituția publică locală/ națională care își dă acordul să găzduiască Proiectul propus nu are personalitate juridică, se va încheia un acord tripartit, inclusiv cu structura coordonatoare de care aparține instituția gazdă.

Astfel, o societate comercială nu poate înscrie în numele societății comericale un proiect. Dar, managerul societății comerciale sau un alt representant poate înscrie în calitate de persoană fizică un proiect, dacă are un parteneriat cu un ONG / Instituție publică/ Autorități ale administrației publice/ unități și instituții de învățământ.

Câștigătorii vor confirma acceptarea finanțării printr-un contract care se va semna cu OMV Petrom. Acesta va include cererea de finanţare aprobată, cu bugetul aferent, ca și restul anexelor. Aranjamentele contractuale şi transferul fondurilor vor fi administrate de către OMV Petrom.

OMV Petrom vă poate solicita o serie de documente menționate necesare pentru oferirea grantului și încheierea contractelor de sponsorizare, iar câștigătorii au obligația să le transmită pe e-mail, în termen de 5 zile de la primirea unei astfel de solicitări din partea Organizatorului.

Finanțarea – banii din grant vor fi transferați de către OMV Petrom în contul bancar al organizației/ instituției aplicante sau al organizației gazdă într-o singură tranșă de finanțare, în maximum 10 zile lucrătoare de la semnarea contractului de finanțare.

Toate transferurile, plăţile şi raportările financiare vor fi exprimate în lei, considerând echivalentul în lei la cursul de schimb de 1 EUR = 4,75 lei

Beneficiarii contractelor trebuie să întocmească și să înainteze către OMV Petrom rapoarte intermediare și finale folosind modelele de rapoarte puse la dispoziție de finanțator, ca anexe lann contractul de grant.

Termenele de raportare intermediară vor fi stabilite, prin acord cu beneficiarul la momentul contractării, ținând cont de densitatea activităților, necesitățile financiare prin raport cu acestea și durata proiectului. Fiecare proiect va avea și o raportare finală, ce va fi transmisă către OMV Petrom în termen de maximum 1 lună de la data finalizării proiectului.

Juriul va fi format din experți în domeniu dezvoltării sustenabile- care vor nota individual proiectele înscrise în competiție. Fiecare proiect va fi evaluat de minimum 2 jurați.

Proiecte ce folosesc soluţii tehnologice, introduc noi tehnologii sau utilizează digitalizarea pentru a:

 • rezolva problemele cu care se confruntă comunitățile
 • crește calitatea vieții și nivelul de comfort al cetățenilor
 • îmbunătăți serviciile publice / cetățeni mai bine conectați la serviciile publice
 • eficientiza consumul de resurse
 • reduce cheltuielile pe termen mediu și lung pentru comunitate
 • reduce birocrația în diferite domenii de interes public
 • facilita accesul la informație al cetățenilor
 • determina implicarea activă a cetățenilor la viața comunității.

Proiecte care propun soluții tradiționale, fără a introduce tehnologia și digitalizarea în abordarea nevoilor:

 • Dotări cu echipamente care au tehnologie nouă
 • Amenajări de spații verzi, parcuri, terenuri de sport
 • Plantări sau ecologizări, fără componentă tehnologică
 • Înlocuirea sau extinderea infrastructurii existente, fără aport tehnologic (drumuri, poduri, parcări);
 • Achiziții de mijloace de transport care nu deservesc cetățenii/ interesul public ( sau care nu sunt realizate în interesul public)
 • Dezvoltarea infrastructurii din comunități (construcție de clădiri/ spații de joacă/ renovări etc)
 • Achiziții de echipamente IT

Mona Nicolici - membru onorific

Mona este manager al Departamentului de  Sustenabilitate  din OMV Petrom, funcție în care a construit, timp de 12 ani, un departament de CSR de la zero și a creat cel mai amplu program de responsabilitate socială din România, Țara lui Andrei. Mona a coordonat zeci de campanii locale și naționale și a susținut schimbarea în comunitățile mici din țară, prin proiecte de mediu, educație, sănătate, dezvoltare comunitară și voluntariat. A pus bazele unor proiecte implementate în premieră în România: România Meseriașă, RO SMART, Idei din Țara lui Andrei, Acces la Viață, Fabricat în Țara lui Andrei, Parcurile viitorului, Respect pentru viitor și a dezvoltat spiritul de voluntariat în rândul angajaților OMV Petrom și a celor peste 55.000 de români care s-au alăturat cauzelor susținute în Țara lui Andrei în ultimii 10 ani. Este în prezent practicant CSR acreditat, trainer în raportare GRI și a fost numit pentru a doua oară Ambasador al României în Săptămâna Europeană a Competențelor Profesionale de către Comisia Europeană.

Educație

Elena Dochie

De peste 10 ani Elena este implicată în proiecte axate pe educație și dezvoltare comunitară, sprijinind prin activitatea sa profesioniști, cadre didactice, elevi și studenți, companii și ONG-uri. Din 2016 este Directorul General al eLearning & Software și coordonează activitatea la nivel național. Un indicator important al performanței este dat de numărul mare al utilizatorilor de soluții digitale, atât eLearning, cât și Management organizațional, care se dublează an de an.

Cosmin Herman

Implicat de peste 15 ani în educația digitială, Cosmin reprezintă pilonul pentru învățarea eLearning în mediul preuniversitar și universitar. A coordonat implementarea de sisteme eLearning Moodle în peste 10 universități din România și Republica Moldova și a oferit în mod gratuit instrumente digitale pentru 700 de unități de învățământ preuniversitar. În prezent este CTO & BDM la eLearning & Software, care a devenit din 2013 partener certificat Moodle pentru România și Republica Moldova. În prezent are un portofoliu de peste 200 de companii și ONG-uri care și-au început aventura digitală alături de el. Dorința de a transforma școala românească și de a îmbunătății sistemul educațional îl conduce în activitatea de voluntariat pe care o derulează de peste 8 ani neîntrerupt.

Ioana Cosma

Ioana este director al Casei Corpului Didactic București și în paralel își desfășoară activitatea ca profesor de Informatică și TIC la COLEGIUL NAȚIONAL ”SPIRU HARET”. Cariera ei în învățământ este de aproape 20 de ani, timp în care s-a implicat în pregătirea elevilor distinşi la concursurile de profil şi concursuri naţionale materializate în obţinerea de premii. Pasionată de mediul virtual a inițiat, implementat și dezvoltat platforma elearning CCD București alături de profesorii metodiști ai Casei Corpului Didactic București și cadre didactice de alte specialități, a acreditat și avizat cursuri în format face to face, blendead-learning și online. Începând din anul 2016, platforma elearning CCD București face parte din reteauaEDU.ro, o rețea de cadre didactice la nivel național și internațional.

Livia Fericean

Livia este Corporate Citizenship & Public Affairs Manager Samsung South-Eastern Europe și are o experiență de peste 12 ani în industria comunicării. Cu expertiză în CSR, comunicare corporate și branding, Livia a lucrat atât în industria publicitară dar și în companii din domeniul privat. 

Mediu

Roxana Șunică

Din martie 2018, Roxana s-a alăturat echipei FEPRA International - organizație care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului privind gestiunea deșeurilor de ambalaje (www.fepra.ro) - unde ocupă poziția de director general adjunct. Anterior, între 2007 și 2018, ea și-a desfășurat activitatea la Recolamp - asociație care se ocupă de managementul deșeurilor de echipamentele de iluminat, în care ultima poziție deținută a fost cea de director general executiv. Roxana a absolvit Facultatea de Drept în 2003, iar în prezent urmează un program de blended-learning al Oxford College of Marketing pentru a obține Diploma în Professional Marketing, CIM Level 6. În cei peste 15 ani de activitate profesională, Roxana a acumulat experiență lucrând pentru: BRD Sogelease IFN S.A., Ursus Breweries, JW Marriott Hotel și Forumul Donatorilor Români.

Anca Tudor

Începând cu anul 2007, Anca a preluat funcția de HSSE manager în cadrul rafinăriei Petrobrazi, fiind responsabilă de gestionarea tuturor aspectelor privind protecția mediului, siguranța în muncă, securitate și situații de urgență. Acest lucru presupune dezvoltarea și coordonarea modului în care are loc planificarea, organizarea și implementarea programelor pe linie de sănătate, siguranță în muncă, securitate, mediu, protecție civilă și situații de urgență. A absolvit Facultatea de Tehnologie a Petrolului și Petrochimie - Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, este auditor al Sistemului de Management Integrat, deține certificat Nebosh - HSE Process safety management. Lucrează în cadrul rafinăriei Petrobrazi din anul 1985 având diferite funcții, cum ar fi: inginer de proces, inginer de mediu, șef serviciu PPDSM.

Sănătate

Alex M Dascălu

Alex este un Scout în ecosistemul de startup-uri aflate în faza incipientă de lansare. Credo-ul lui: fi autodidact pe tot parcursul vieții. Precum Founder Inspiration Office, el este și un așa numit “Scout-on-the-go” pentru cei cu un nivel de ambiție peste medie al căror potențial antreprenorial este încă nedescoperit sau descoperit însă neutilizat. Precum contribuitor entuziast și activ la dezvoltarea ecosistemului de startup-uri, el se concentrează în special pe fazele de ideație și de validare ale procesului de lansare al unui nou startup și implicit al unui nou antreprenor sau echipe de antreprenori. Alex are și un rol activ precum Business Advisor pentru mai multe start-up-uri (IoT, Smart Devices, AI, NLP), iar expertiza sa este pe business innovation.

Oana Rădulescu

Oana este Senior Expert Innovation în cadrul departamentului Tehnologie & Inovație, fiind responsabilă pentru gestionarea programului care îmbunătățește inovativitatea OMV Petrom. Acest lucru presupune identificarea strategiilor, a oportunităților de afaceri și a noilor tehnologii, precum si gestionarea acestora. Împreună cu Chief Innovation Officer OMV Petrom, pregătește și monitorizează alinierea viziunii tehnologice cu strategia de afaceri. In acelasi timp, propune dezvoltarea de noi capabilități și arhitecturi cu partenerii externi, noi modele de afaceri și noi structuri industriale care să servească acestor oportunități. A absolvit Factultatea de Științe Economice din cadrul Universității Dunarea de Jos din Galați și deține un Master în Moneda, Finanțe și Economie Internațională obținut în cadrul Universității de Științe Economice din Toulouse, Franța.

Dragoș Mutașcu

Pasionat de inovare, Dragoș consideră că munca repetitivă este pentru roboți și e bine ca aceștia să ne preia job-urile. În acest fel oamenii vor rămâne liberi să se joace, să experimenteze și să creeze. Dragoș a lucrat timp de 3 ani ca Innovation & Development Engineer la Orange Romania si 1 an ca Network Systems Administrator la Vodafone Group, În ultimii 3 ani și-a dedicat priceperea pentru a co-fonda Donorium, aplicație ce a pus bazele unei comunități de 10.000 de donatori de sânge în primele 5 luni de la lansare.

Transport

Claudiu Petria

După o aventură de 7 ani în agenții de publicitate, proiecte educaționale, International Advertising Association, Romanian Chapter for Young Professional și în multiple proiecte pro bono, Claudiu a co-fondat Questo, jocul prin care descoperi locuri și povești rezolvând ghicitori.  

Marius Bădoi

Marius este Responsabil cu Protecția Datelor cu Caracter Personal pentru OPGS, care include și aplicarea Regulamentului European privind Protecția Datelor cu Caracter Personal (GDPR). Este persoana de contact a companiei Global Solutions pe acest subiect atât în relația cu autoritățile, cât și cu persoanele fizice ale căror date sunt prelucrate, cum ar fi angajați, foști angajați, furnizori, clienți etc., fiind parte a departamentului Dezvoltarea Afacerii din cadrul OPGS. Marius Bădoi a absolvit Academia de Studii Economice din București și deține un Master în Administrarea Afacerii din partea aceleiași instituții. El este membru al Comitetului de Tehnologie si Inovație precum și mentor pentru multe inițiative interne de inovație.

Infrastructură

Eduard Cristian Popovici

Eduard este cadru didactic universitar în Departamentul de Telecomunicații, Universitatea POLITEHNICA din București. Domeniile sale principale de interes sunt ingineria programării, serviciile și arhitecturile software, aplicațiile mobile, securitatea în Internet și antreprenoriatul digital. Din anul 2014 este titularul cursului "Dezvoltarea Aplicațiilor Android Inovatoare" (DAAI), curs sprijinit de Samsung Electronics România. El coordonează Laboratorul „Servicii și Aplicații pentru Internetul Mobil” (SAIM), este co-fondator al competiției „MobilPRO – Inovare și Mobilitate” și al clubului de public speaking „Toastmasters UPB”, sprijinind dezvoltarea tinerilor prin lucrul în echipe, orientarea spre proiecte și inovare, participarea la activități extracurriculare și competiții de inovare.

Eduard Dumitrașcu

Președinte al Asociației Române Pentru Smart City și Mobilitate, cu o vastă experiență în mediul public, Eduard a adăugat în portofoliu experiența dobândită din funcția de consilier județean, consilier al Parlamentului României și secretar de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene. De asemenea, este fondator al mai multor afaceri concept, inclusiv aplicații mobile smart și Bucharest Business Breakfast. În calitate de președinte al ARSCM, Eduard este unul dintre cei mai activi susținători ai inovării. El militează pentru crearea unei relații puternice și benefice între mediul privat și cel public, fiind parte a unor proiecte ample, cu impact național și rezonanță internațională. Eduard este, de asemenea, presedintele The World’s Smart Cities Organization.

Important:

Dacă proiectul propus este realizat în parteneriat cu terțe părți, trebuie să semnați acorduri de găzduire cu toate acestea.

Exemplu: dacă o persoană fizică, în parteneriat cu un ONG inițiază un proiect pentru o școală, va fi nevoie de acord de găzduire încheiat atât cu ONG-ul care implementează proiectul, cât și cu școala unde are loc implementarea proiectului.

Exemplu: Dacă un ONG inițiază un proiect ce va fi implementat într-un spațiu public (ex. parc), acesta va semna acord de găzduire cu primăria sau instituția care are în administrare spațiul respectiv.

Ai intrebări despre înscrierea în competiție?

Competiția RO SMART 2018 și-a desemnat câștigătorii!
Acestea sunt proiectele care pot schimba România prin tehnologie!
Valoarea totală a granturilor oferite de OMV Petrom este de 400.000 de euro.

Câștigători

Științele - de la Teorie la Experimentare și Motivare în Laurian

Inițiator: Prăjinariu Mihaela-Liliana

Organizație: Colegiul Național A. T. Laurian, Botoșani

Proiectul are scopul de a realiza o abordare unică, integratoare a predării și învățării științelor, matematicii și tehnologiei, cu accent pe aplicabilitatea acestora în viața reală. Ne dorim ca prin acest proiect să inovăm procesul educațional printr-o abordare STEM multi-disciplinară și integrată a învățării știintei, tehnologiei, ingineriei și matematicii. Profesorii vor coordona elevii în procesul de învățare prin experimentare și vor urmări creșterea gradului de aplicabilitate a conceptelor științifice în rezolvarea problemelor din viața reală. Vom dota școala cu un laborator teoretic (virtual) cu echipamente şi software-uri interactive, pentru realizarea lecțiilor virtuale online și un laborator experimental cu echipamente şi utilităţi necesare pentru experimente în chimie şi fizică. Vom achiziționa, pe lângă calculatoare, tablă interactivă, vizualizator documente, kituri experimentale pentru fizică( fenomene termice, electricitate și magnetism) și un kit pentru chimie organică și anorganică (gimnaziu și liceu). În laboratorul experimental va fi valorificată și imprimanta 3D a școlii. Profesorii vor crea activități de învățare bazate pe explorare, investigare și anchetă. Elevii vor realiza proiecte în echipă, dezvoltând competențe de colaborare și spirit de echipă. Temele de proiecte vor aborda probleme din viața reală (schimbarea climei, energii alternative, alimentație sănătoasă, modelarea tridimensională a obiectelor etc). Abordarea STEM în învățare va fi întărită de colaborarea cu partenerii economici din comunitatea locală și companiile care vor furniza know-how –ul necesar pentru cunoașterea realităților unui loc de muncă, vor prezenta și promova modele de cariere în domeniu. Profesorii se vor organiza în echipe multi-disciplinare care vor dezvolta teme cu elevii din diferite perspective științifice și practice. Temele abordate vor conduce la o învățare experențială prin participarea elevilor la lecții virtuale și realizarea de experimente. Activitățile centrate pe elev și pe aplicații practice vor fi organizate intr-o colecție de lecții și proiecte, publicată pe platforme educaționale, care vor constitui un model de bune practici pentru școlile din România.

Șansa la Educație Pentru Toți!

Inițiator: Ana Florina Dumitrescu

Organizație: Asociația Terapie, Sport și Arte, Argeș

In Romania integrarea copiilor cu tulburari de spectru autist (TSA) este un proces mult ingreunat. Curriculum scolar dezvoltat de Ministerul Educatiei pune copiii cu autism in fata unui sistem rigid, inadecvata pentru pregatirea, instruirea si evaluarea lor. „Sansa la educatie pentru toti!” are drept scop imbunatatirea procesului educational pentru copiii cu cerinte educationale speciale (CES, printre care si cu TSA), si sansa la integrare reala in invatamantul de masa, prin dezvoltarea de instrumente informatice de adaptare a curricumului scolar dezvoltat de Ministerului Educatiei. Proiectul se adreseaza cadrelor didactice din invatamantul scolar si gimnazial (pregatitoare – clasa a VIII), din invatamantul de stat, normal. Vor beneficia de proiect copiii diagnosticati cu tulburari de dezvoltare incadrate ca cerinte educationale speciale, printre care si autism, ce vor fi inclusi in invatamantul de masa, cat si copiii neurotipici, ce vor forma colectivitatea in care vor fi integrati acestia. Prin acest proiect vom oferi sansa la educatie, un mediul incluziv si adaptat nevoilor fiecarui copil in parte. Crestem astfel sansa la recuperare pentru copiii cu CES si la imbunatatirea vietii familiilor lor, totodata la cresterea calitatii procesului educational. Rezultatele asteptate ale proiectului vor fi: - O aplicatie mobila si desktop pentru construirea fiselor educationale pentru copiii cu cerinte educationale speciale (CES) - 50 de copii cu CES ce vor beneficia de aceasta aplicatie in mod direct in prima faza, prin implementarea aplicatiei in scolile gazda - 60 de cadre didactice ce vor beneficia de aplicatia mobila lucrand cu aceasta in mod direct, si de procesul de instruire in abordarea copilului cu CES. Echipa de experti, psihologi cu experienta, cat si membrii asociatiei vor fi implicati pas cu pas, si se vor identifica parghii cu sprijinul Ministerul Educatiei prin care aceasta aplicatie sa fie un instrument raspandit la nivel national.

Robotul Nao, Terapeutul Copiilor!

Inițiator: Adrian Gemanaru

Organizație: Asociația Centrul Terapeutic Marea Neagră, de Sprijin a Persoanelor cu Autism, Constanța

1.Proiectul urmareste achizitionarea Robotului Nao cu ajutorul caruia dorim: a) sa implementam o terapie inovatoare, unica in Romania pentru copiii cu dificultati in dezvoltarea comunicarii. b) sa prezentam copiilor Robotul Nao in scoli si gradinite. c) sa sa prezentam demonstrativ Robotul Nao cu prilejul expozitiilor si targurilor pe educatie; 2. Robotul Nao este realizat in cadrul proiectului ”Robot for Autism” de catre compania americana Robot Lab. 3. Nao raspunde diferentiat la atingerile copiilor si ofera reactii adecvate si corecte celor din jurul sau. 4. Nao este dezvoltat ca echipament in recuperarea copiilor cu dizabilitati in SUA din 2015 DE CE schimba Romania ? a) programul terapeutic alaturi de Nao este adaptat in limba romana si ofera posibilitatea unei comunicari verbale directe in limba romana; DE CE SMART? 1) copii invata extrem de usor vizual si au nevoie de prompt vizual pentru ca a intelege ce se asteapta de la ei, iar Robotul Nao este cu siguranta ca reprezinta cel mai puternic motivator pentru orice copil si cu siguranta usor de acceptat. Nao ofera raspuns la solicitari si reactioneaza in functie de atingerea copilului. 2. Asociatia noastra are experienta in astfel de proiecte privind utilizarea tehnologiei in recuperarea copiilor, avand in vedere proiectul Camera Virtuala de adaptare la scoala/gradinita a copiilor cu nevoi speciale.

Magichat: Asistentul Terapeutic Digital Pentru Copiii Cu Cancer

Inițiator: Melania Iulia Medeleanu

Organizație: Asociația MAGICAMP, București

600 de copii se îmbolnăvesc anual de cancer în România. Diagnosticul înseamnă o copilărie petrecută în spital, tratamentul putând dura până la trei ani. Copilul primește îngrijiri medicale, dar impactul psihologic asupra lui este ignorat de sistemul medical românesc. Prin Centrul MagiCAMP de Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii răspundem la această nevoie de sprijin emoţional. În cadrul Centrului, psihoterapeuţi certificaţi oferă servicii gratuite de psihoterapie copiilor cu afecţiuni oncologice și famililor acestora. Din cauză că majoritatea copiilor nu locuiesc în Bucureşti, psihoterapeuţilor le este dificil să monitorizeze beneficiarii după ce ei pleacă din tabăra MagiCAMP. Cu ajutorul MagiCHAT, asistentul terapeutic digital, vom oferi terapeuților o unealtă vitală în urmărirea progresului copiilor, precum și sprijin în procesul terapeutic-educațional. MagiCHAT are două obiective: 1. Să evalueze la intervale regulate starea mentală și fizică a copiilor 2. Să răspundă la întrebările copiilor cu privire la boala cu care se confruntă Asistentul terapeutic digital nu este un înlocuitor pentru psihoterapie, ci o unealtă de suport în procesul terapeutic, care oferă o bază informaţională cu privire la evoluţia în timp a stării copiilor. MagiCHAT va avea un impact pozitiv pe termen lung asupra felului în care psiho-oncologii interacționează cu copiii pe care îi au în grijă. Copiii vor putea comunica cu MagiCHAT prin Whatsapp sau Facebook Messenger. Interacţiunile dintre copii şi MagiCHAT vor fi monitorizate printr-o platformă online de un grup de psihoterapeuţi, care vor primi alerte şi vor putea interveni atunci când răspunsurile copiilor sunt îngrijorătoare. MagiCHAT este SMART deoarece se află la intersecția dintre psihologie și tehnologia de ultimă oră, folosindu-se de inteligență artificială și lingvistică computațională pentru construi o experiență unică, utilă atât copiilor cât și terapeuților. Proiectul este dezvoltat în parteneriat WiseVoice AI, compania care a dezvoltat singurul asistentul în limba română, similar cu Siri/Alexa/Google Assistant.

Robotul Av1, Ochii Și Vocea Copiilor Bolnavi De Cancer În Școlile Din România

Inițiator: Shajjad Hadier Rizvi

Organizație: Asociația Little People România, București

Proiectul de față este propus pentru că urmărește să schimbe viața copiilor bolnavi de cancer investiind în educație. Le permite acestora să spere la un viitor mai bun, acela în care școala, colegii, procesul de învățare sunt parte încă din realitatea lor. Printr-o metodă inovatoare, folosindu-ne de tehnologia de ultimă generaţie, vom pune la dispoziţia copiilor bolnavi de cancer, un proces educaţional unic şi complex prin intermediul unui robot, cu ajutorul căruia ei pot fi prezenţi în sala de clasă și pot contribui alături de colegii şi profesorii lor, de pe patul de spital, folosind un telefon sau o tabletă. În prezent, în fiecare școală de care apațin pacienții bolnavi de cancer cu care lucrăm, există un loc liber în bancă. Gata cu izolarea, cu pierderea stimei de sine, cu frica de a fi neînțeles și perceput diferit de colegii de clasă care sunt sănătoși. Robotul este avatarul pacientului, este obiectul fizic, văzut de colegi şi profesori şi prin intermediul căruia pacientul poate beneficia de întreaga experiență. Prin intermediul acestei tehnologii unice locul liber din bancă va fi preluat de un robot simpatic care este ochii și vocea copiilor bolnavi școlari din România.

Educate Sm@Rt, Ro-Future: Start!

Inițiator: Cojocariu Simona

Organizație: Școala Gimnazială “Elena Rareș”, Botoșani

Credem că cea mai mare schimbare care este cerută astăzi în educație este trecerea de la predarea tradițională, la practici colaborative prin care elevul sa aibă acces la o varietate de stiluri de învățare, metode interactive, activități eficiente. Regândirea spatiilor de învățare și dotarea lor corespunzătoare vor avea un impact major asupra elevului, schimbându-i optica asupra învățării, oferindu-i un mediu personalizat și incluziv, iar profesorului, dezvoltarea profesională continua. Ne-am gândit la cele mai bune modalități prin care proiectarea sălii de clasă poate ajuta elevii să învețe. Uneori putem vorbi despre un grup mare, alteori despre unul mic sau individual. Ideea SMART ar fi crearea unui spațiu modern de învățare, pregătit să promoveze educația formală și non-formală, bazat pe instrumente multimedia de ultimă generație. Conceput ca un „laborator viu”, această sală îmbină partea recreativă cu cea productivă: un spațiu mochetat, cu pernuțe colorate pe jos, unde copiii se vor relaxa sau vor colabora, ajutându-se în îndeplinirea unor sarcini, vor schimba informații între ei sau cu profesorul, etc.O altă zonă din aceasta clasă va fi mobilată cu scaune mobile, care pot fi grupate după bunul plac, cu acces la o tabla interactivă și la un laborator fonetic. O altă parte va fi constituită dintr-un centru de documentare și studiu individual /în echipă - biblioteca, dispozitive de calcul, etc. Zona de creație va fi formată dintr-un mobilier interactiv, cuburile inteligente, conectare la o tablă multitouch, unde copiii pot crea orice. Fiecare piesă de puzzle a acestei săli va fi dotată cu echipamente IT de ultima generație, zonele fiind flexibile și reconfigurabile în funcție de necesități, într-un spațiu amplu, deschis. Accesul se pune pe un mediu interactiv, dar mai ales pe tehnologie, scopul fiind promovarea educației SMART. Aceasta sală, „the future classroom”, va fi un exemplu pentru transformarea tuturor sălilor de clasă convenționale.

Laboratorul Infinitronics

Inițiator: Pană Cătălin

Organizație: Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, Râmnicu Vâlcea

Acest proiect dorește să deschidă un laborator de electronică, robotică și programare în cadrul liceului C.N. „Mircea cel Bătrân” – Râmnicu Vâlcea pentru elevii din clasele IV-XII. Prin realizarea acestui proiect elevii cu înclinații tehnice vor deveni familiari cu tehnologiile ce vor sculpta viitorul în perioada în care mintea umană este încă foarte deschisă la subiecte noi. Laboratorul va fi dotat cu echipamente moderne și platforme de lucru dedicate elevilor. De asemenea, platformele vor fi gândite pentru activități în echipă pentru a dezvolta abilitățile elevilor de comunicare și colaborare. Proiectul dorește și formarea de personal care va putea asigura ore în acest nou laborator prin desfășurarea unei școli de vară de 2 săptămâni în regim intensiv pentru profesori. În plus, la sfârșitul acestui proiect elevii vor dezvolta 3 aplicații prototip pentru locuitorii orașului Râmnicu Vâlcea: un sistem de iluminare stradală eficientă (acesta va ține sursele de lumină aprinse la 30% în modul de bază noaptea și va trece în 100% atunci când va detecta aproprierea unei mașini sau a unei persoane), un sistem de iluminare pe bază de celule solare a indicatoarelor de circulație și un aparat de măsurare a calității aerului. Aceste 3 idei vor fi prezentate Primăriei și locuitorilor orașului Râmnicu Vâlcea. Numele laboratorului provine din cuvintele infinit și electronics pentru că ne dorim ca acest proiect să le ofere elevilor cu ajutorul electronicii un viitor cu posibilități infinite. E important de unde începi o cursă însă cel mai important este să ai oameni care să te îndrume.

Touching Ai (Pasul Următor După Braille - Accesibilizarea Imaginilor!)

Inițiator: Dan Patzelt

Organizație: Asociația pentru Dezvoltare Urbană, București

Ne-am propus să punem bazele infrastructurii software prin care nevăzătorii își pot crea singuri reprezentări ale lumii înconjurătoare. Facem asta printr-o platformă de e-learning ce conține un editor de imagini simplificate, o bibliotecă digitală ce conține aceste imagini descrise, de unde oricine le poate reliefa și o aplicație de mobil care îți redă descrierile din librărie atunci când explorezi cu degetele respectivele imagini. Acest asistent virtual este noutatea absolută pe care o introducem. Facilitând accesul la informație (app+cloud), ne propunem să creăm cultura consumului de imagini în rândul nevăzătorilor și conștientizarea aparținătorilor, a comunității și a voluntarilor prin ateliere asupra noilor oportunități în educație pe care le creează această platformă. Nevăzătorii vor câștiga autonomie în studiu, vor putea explora domenii diverse, unde vor ei și cât timp vor ei. Scopul principal fiind autodezvoltarea. Vor avea acces la subiecte pe care nici nu le concepeau înainte, revoluția digitală aducând niște îmbunătățiri considerabile în accesul nevăzătorilor la informație. Împerechind digitalul cu tactilul, acum au acces și la informații spațiale. Cu ajutorul planșelor tactile vor avea acces la reprezentări mentale detaliate ale unor forme intangibile: de la clădiri sau animale sălbatice până la linia orizontului, astronomie, hărți și portrete, grafice, tabele, formule. Tot ce se poate vedea, va putea fi reprezentat în tactil și înțeles facil. Cu exercițiu, vor putea avansa în domenii nespecifice, fiindcă toată informația vizuală va putea fi accesibilizată, tradusă într-un format (limbaj plastic) pe care să îl poată pricepe. Vom introduce smartphone-ul ca unealtă pedagogică, iar în viitor Touching AI va avea o componentă de inteligență artificială și va deveni expertul ”la îndemână”.Echipa proiectului are oameni cu o cultură vizuală pe care vor să o traducă celor care fizic nu au experiență în acest domeniu. O problemă veche de când lumea are în sfârșit o rezolvare.

Smart Pentru Autism

Inițiator: Lupoae Nicoleta

Organizație: Asociația Sprijin pentru Părinți și Copiii cu Autism, Galați

Scopul proiectului ”SMART pentru AUTISM” il reprezinta cresterea gradului de recuperare si integrare a copiilor si tinerilor cu autism din Romania, cu ajutorul utilizarii tehnologiei si mijloacelor moderne de lucru, in intreg procesul terapeutic de predare-invatare, prin urmatoarele directii principale de actiune: - Folosirea tablelor interactive, a CD-urilor, softurilor si aplicatiilor special adaptate nevoilor copiilor cu autism, tabletelor si a altor dispozitive interactive, atent selectionate, pentru a fi utilizate in cadrul terapiei individuale sau de grup - Consilierea parintilor si specialistilor, precum si formarea acestora in tehnici specifice privind utilizarea tehonologiei moderne in terapia copilului cu autism - Familiarizarea cadrelor didactice cu lucrul efectiv la tabla interactiva si cresterea accesului acestora la mijloacele inteligente de predare-invatare, ce pot fi folosite atat in cazul copiilor cu autism, cat si pentru clasele de copii tipici - Modernizraea sistemului de predare-invatare folosind tehnici specifice ( planificari zilnice standardizate, colectarea datelor, impartirea sesiunilor de lucru in mini-sesiuni bine stabilite, folosirea de materiale educationale cat mai diverse, vesele, atractive, menite sa faca predarea interactiva, distractiva, practica si mai ales vizuala, accelerand astfel procesul de invatare, indiferent de activitatile propuse) - Cresterea standardelor de calitate a interventiilor specifice, cu ajutorul instrumentelor de lucru omologate international- Testul ADOS ( Autism Disorder Observation Schedule) si Testul PEP-3 (Psychoeducational Profile) - Familiarizarea copiilor mai mari cu autism de azi, viitori adulti cu autism de maine, cu tehnologia moderna de productie si cu preocupari ce ar putea deveni sansa integararii lor pe piata muncii din Romania, inclusiv un pilon important pentru sustenabilitatea proiectului ( folosirea unei masini inteligente de brodat , sub supravegherea unui specialist din domeniu) - Oferirea unui potential model de folosire a tehonolgiei moderne, adaptata nevoilor copiilor cu autism, un model ce poate fi preluat oriunde vor exista resursele necesare

Harta Serviciilor Sociale Licențiate Din România

Inițiator: Lucian Stuparu

Organizație: Asociația IT Center for Community Solutions - Civictech România, București

Proiectul “Harta Serviciilor Sociale din România” presupune crearea unei platforme naționale de date despre servicii sociale, disponibilă online și offline pentru o gamă largă și diversă de dispozitive (telefoane, tablete, computere), care va centraliza și va integra toate serviciile sociale acreditate specifice fiecărei categorii de grup vulnerabil (copii, persoane cu dizabilități, persoane vârstnice, etc.), disponibile la nivel de localitate. Afișarea interactivă pe harta țării a datelor oficiale arată pentru oricine imaginea de ansamblu a disponibilității serviciilor sociale oferite de instituții publice sau entități private, precum și statistici sau informații despre fiecare serviciu în parte. Această platformă este un instrument rapid și util pentru identificarea centrelor rezidențiale și de zi, precum și celelalte forme de servicii sociale specifice fiecărei categorii de grup vulnerabil (ex: cămin pentru bătrâni, centre mame și copil, etc.). Pentru fiecare serviciu social în parte vor fi afișate datele de contact, adresa, furnizorul acreditat de care aparține, activitățile pe care le desfășoară, dar și capacitatea de care dispune. Pentru a asigura sustenabilitatea platformei, vom dezvolta un sistem online de management al datelor din platformă, ușor accesibil administratorilor platformei, instituțiilor statului, cât și furnizorilor de servicii sociale. Pe lângă afișarea cartografiată la nivel de oraș,/județ a serviciilor sociale, vom dezvolta noi modele de vizualizare a datelor și vom lărgi secțiunea de date statistice și infografice pentru a analiza distribuția geografică a serviciilor într-un mod ușor de înțeles pentru publicul larg și pentru instituțiile implicate în acreditare. Setul de date privind serviciile sociale acreditate din România este actualizat regulat de către Ministerul Muncii, însă este publicat într-un format inaccesibil. Proiectul propus rezolvă această problemă critică în ceea ce privește utilitatea și folosirea datelor. Vrem ca aceste informații să devină ușor de accesat și folositoare cetățenilor. Într-un timp scurt și cu resurse minime putem crea o soluție cu impact puternic în societate.